Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Darījumi ar mežiem 0

Vērtējot darījumus ar mežiem, arī šeit pārdevējam nezināšanas dēļ nereti iespējami riski. Lielākā problēma ir tā, ka nevar pilnībā uzticēties daļai meža izstrādātāju, kuri mēdz rīkoties negodprātīgi.

Reklāma
Reklāma

Mežus parasti pārdod trīs veidos:

“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
Lasīt citas ziņas

1) kā meža izstrādi, proti, jūs vienojaties ar personu vai uzņēmumu, kas mežu izzāģē (zemesgabals paliek jūsu īpašumā) un naudu saņemat tikai tad, kad nozāģētie materiāli tiek pārdoti;

2) kā augošu cirsmu: mežs tiek uzmērīts (dastošana), uzreiz tiek noteikta cena un arī saņemta samaksa (zemesgabals paliek jūsu īpašumā);

CITI ŠOBRĪD LASA

3) kā nekustamo īpašumu kopā ar zemesgabalu.

“MZM Capital” mežsaimniecības speciālistu Rolanda Muskata un Rolanda Šildera praksē uzpircēji lielākoties cenšas ar īpašniekiem vienoties par meža izstrādi, jo šis variants pircējam ir daudz izdevīgāks – nauda jāsamaksā tikai pēc materiālu pārdošanas. Šāds process nereti var ilgt pat dažus mēnešus. Savukārt meža pārdevējam ir divi riski: nav nekādas garantijas, ka materiāli tiks pārdoti par augstāko iespējamo cenu, jo tirgū iespējamas cenu svārstības, kā arī uzpircējs var rīkoties negodprātīgi un samaksāt pārdevējam tikai daļu no iegūtās summas vai uzrādīt mazāku materiālu daudzumu.

Ja tomēr izvēlaties darījumu ar meža izstrādi, ļoti rūpīgi jāseko līdzi, ko un kādā apjomā izzāģē, lai meža izstrādātājs neapkrāptu ar realizēto koku kubatūru. Drošāk ir mežu pārdot kā augošu cirsmu, kad sākumā speciālists veic meža dastošanu (augošu koku uzmērīšanu un kubatūras noteikšanu). Zinot kubatūru, iespējams aprēķināt naudas summu, kādu var iegūt par cirsmu, un, zinot vērtību, to var pārdot uzreiz – nav jāuzņemas risks, kā un kad un vai vispār materiāls tiks pārdots.

Meža kā nekustamā īpašuma pārdošana ir iespējama, taču pircējs to iegādāsies tikai tad, ja meža platība būs pietiekami liela un cirsma būs pietiekami vērtīga, lai pircējam atmaksātos to pirkt kopā ar zemesgabalu. Taču arī šajā gadījumā nevajag akli uzticēties tikai pircējam.

Ir iespējams saņemt neatkarīga speciālista novērtējumu, un pēc tam pārdevējs varēs lemt, par kādu cenu īpašumu pārdot.

Sadarbība ar starpniekiem

Riski iespējami, arī sadarbojoties ar nekustamo īpašumu starpniekiem. Privātpersonas, kas saved kopā pircēju un pārdevēju, komisijas maksu parasti vēlas saņemt skaidrā naudā.

Reklāma
Reklāma

Šajā gadījumā risks pastāv tāpēc, ka starpniekam maksā brīdī, kad tiek noslēgts pirkuma līgums, nevis tad, kad īpašumu pārreģistrē. Tādējādi, ja samaksa notiek skaidrā naudā, bet kaut kādu iemeslu dēļ darījums netiek pabeigts, starpnieks bieži vien atsakās atdot saņemto komisijas maksu, jo, viņaprāt, savu uzdevumu ir veicis, bet pārdevējam ir grūti pierādīt maksāšanas faktu.

Ieteicams arī ar starpniekiem slēgt rakstisku vienošanos, precizējot komisijas naudas apmēru, samaksas brīdi un atdošanas nosacījumus, ja darījums nenotiek.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.