Kā sasaldēt smiltsērkķus? 0

“Kā pareizi sasaldēt smiltsērkšķu ogas? Kāds ir temperatūras režīms, kādam jābūt iesaiņojumam, kā pareizi uzglabāt?”
Kārlis Lepsis Mūrmuižā

Reklāma
Reklāma

 

Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
Lasīt citas ziņas

Smiltsērkšķu augļus ievāc pilngatavībā, kad tajos ir visaugstākais eļļas saturs, visvairāk karotīna un E vitamīna (nogatavojoties C vitamīna daudzums nedaudz sarūk). Novāc, nogriežot kopā ar zariem, bet tā, lai krūma biomasu nesamazinātu vairāk par divām trešdaļām, jo lapas palīdz augam sagatavoties ziemai. Krūmā palikušos augļus nolasa ar rokām.

Uzreiz pēc novākšanas nogrieztos zarus atdzesē: diennakti tur 0 °C, līdz augļi atdziest līdz +5 °C temperatūrai. Tas nepieciešams, lai nepārslogotu saldēšanas iekārtas (ja saldētavā liek neatdzesētas ogas, tās izdala daudz mitruma un uz aukstuma elementiem veidojas ledus).

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbilstoši noteikumiem jāsaldē -18 °C, bet to var darīt arī zemākā temperatūrā, lai izveidotos mazāki ledus kristāliņi.

Kad zari pamatīgi sasaluši, augļus kopā ar lapām, sīkajiem zariņiem un zvaigžņmatiņiem nobirdina kastē, tad attīra, piemēram, vētījamā mašīnā Imanta, ko darbina vai nu ar roku, vai ar elektromotoru.

Smiltsērkšķu audzētājs, selekcionārs Andrejs Brūvelis šim nolūkam izmanto paša uzmeistarotu vētītāju ar 2 kW elektromotoru. Vētītājs atdala 90 % no visiem piemaisījumiem, pēc tam ogas ripina pa slīpi novietotu raupju materiālu, lai uz tā aizķertos atlikušās lapiņas un zariņi.

Pēc attīrīšanas augļus glabā maisiņos, kastītēs vai kādā citā slēgtā iepakojumā. Ja augļus tur vaļējus, tie aukstumā ātri zaudē mitrumu – norāda Latvijas Valsts Augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa. Sasaldētu smiltsērkšķu glabāšanas ilgums atkarīgs no temperatūras – šajā laikā jāraugās, lai temperatūra nemainītos, tas ir, augļi neatkustu un atkal nesasaltu. Parasti smiltsērkšķus uzglabā -18 °C, rēķinoties, ka uzglabāšanas laikā (8 – 12 mēnešos) būs nelieli (aptuveni 10 %) vitamīnu zudumi. Sasaldējot zemākā temperatūrā, smilts­ērkšķu augļus var glabāt arī ilgāk. Protams, augļu kvalitāti ietekmē arī to sākotnējais sastāvs, gatavības pakāpe, augļu pirmapstrāde pirms saldēšanas, uzglabāšanas temperatūra un citi faktori.