Joks. KNAB hieroglifi 15

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājšnedēļ paziņoja, ka nosūtījis prokuratūrai krimināllietas materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām, to vārdus nenosaucot.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Žurnālisti ātri atšifrēja, ka runa ir par Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu. Ne tik viegli klājās ar zīmējuma atšifrēšanu. Proti, KNAB paziņojumam bija pievienojis infografiku (attēlā) ar nozieguma shēmu, taču tajā nav simbolu atšifrējuma. Tad nu žurnālisti un citi ziņu lasītāji ņēmās tulkot un minēt – cits ar humoru, cits nopietni –, kas ar ko domāts.

Jokojot par atsevišķiem simboliem (piemēram, spriežot, ka cilvēks ar atslēdziņu vienam atgādinājis mehāniskus nindzjas, citam – Karlsonu, vēl citam – pērkoņkrustu), vairāk jautājumu izraisījis apaļais veidojums infografikas vidū. Keramikas podu dedzināšanas krāsns? Loterijas bumbiņu bundulis? “M&M’s” konfekšu grozs? Popkorna automāts? Kamčatkas lašu ikri mucā?

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai nu kā, žurnālistei Agnesei Margēvičai ir skaidrs, ka “ar šo KNAB legalizējis apzīmējumu “kvadrāts””. “Pirms tam gadiem ilgi legalizēja pašu kvadrātu,” viņa raksta tviterī. Ar “MM2” zīmējumā acīmredzot domāts Māris Martinsons un viņa uzņēmumi – ņemot vērā vārda un uzvārda vienādos burtus un šī saīsinājuma izmantošanu firmu nosaukumos, uzņēmēja iesauka esot “Kvadrāts”.

Ne visi gan bija sajūsmā par KNAB izvēlēto informēšanas formu, pārmetot tik nopietnas lietas trivializēšanu. “Piedodiet, bet šī “informācija” ir ņirgāšanās. Vai tiešām valstij ar cilvēkiem ir jāsarunājas šādi?” rakstīja advokāts Ilmārs Punka.

Paliek gan jautājums – kurā skolā var apgūt specialitāti “izmeklētājs ilustrators”?
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.