Kāpēc piens garšo dīvaini? 0

“Pērkam no kaimiņiem pienu, bet reizēm tam ir ļoti dīvaina piegarša, pat tad, ja govis neiet ciet. Saimnieki saka, ka man tikai tā liekas, ka analīzes ir normas robežās. Bet pavasarī pienam tomēr ir piegarša, vasarā retāk, bet arī gadās, ka esmu spiesta atdot pienu sunim. Kāpēc tā mainās garša, ja govis nav slimas?” 
Iveta D. Ķekavā

Reklāma
Reklāma

 

Trampam atliek bezspēcībā vien noplātīt rokas: Putins atdzīvina 3 klasiskās Kremļa taktikas
Mēs tāpat vien nepadosimies! Ukraina sāk gatavoties sliktākajam scenārijam
FOTO. VIDEO. “Tur ir ļoti daudz VUGD automašīnu, glābēji kaut kur skrien!” Aculiecinieks ziņo par biedējošu skatu galvaspilsētas centrā 16
Lasīt citas ziņas

Veterinārārste Ludmila Miņina, kas nostrādājusi vairāk nekā 30 gadu, piena garšas izmaiņas sezonas laikā skaidro ar nepareizu uzturu:

– Piena garša būtiski var mainīties pavasarī, pārejot no ziemas uz vasaras barošanu, ja govīm nav pareizi sabalansēts uzturs (olbaltumvielu un cukura, proteīna un bezslāpekļvielu u.c. vielu attiecībai). Tā vispār ir ļoti atkarīga no govju vielmaiņas, ko ietekmē barības kvalitāte.

CITI ŠOBRĪD LASA

To, vai vielmaiņa govij ir kārtībā, var pārbaudīt, ja paskatās, kā piens sarūgst, piemēram, puslitra burciņā: ja noslāņojas, tas nozīmē, ka govij ir problēmas, turpretim ja sarūgst vienā gabalā, proti, veidojas homogēna struktūra, tad govij ir laba vielmaiņa un šādam pienam nevajadzētu būt piegaršām.

Arī saimniekiem pārcenšoties ar skābbarības došanu, piena garša zaudē savu neitralitāti.

Piena kvalitāti un līdz ar to garšu vēl var ietekmēt gotiņas fizioloģiskais stāvoklis, proti, ja tā ir grūsna, vai rit laktācijas sākuma vai beigu posms, arī kūts mikroklimats (ventilācija!), piena trauku tīrība un slaukuma uzglabāšanas temperatūra (vismaz +8…+10 °C). Turklāt ir daudz slimību, kas mēdz ietekmēt piena garšu. Ja kaimiņiene var uzrādīt analīzes, visam vajadzētu būt kārtībā. Saimnieki, kuri produkciju nodod pārstrādes uzņēmumiem, regulāri veic piena skābuma, baktēriju un somatisko šūnu pārbaudes, tāpēc varam būt droši par piena kvalitāti. Diemžēl mazu ganāmpulku īpašnieki parasti analīzēm nepievērš pienācīgu uzmanību.

Ja nav dīvainu piegaršu, bet piens vienkārši ātri paliek rūgts, to var labot, pienu mājās uzreiz uzkarsējot +80…+85 °C (neuzvārot). Praksē pierādījies, ka tad tas ledusskapī nepaliek rūgts.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.