Tiesībsargs Juris Jansons atgādināja, ka Eiropas Savienības valstu vidū tikai Bulgārijā ir vēl lielāka ienākumu nevienlīdzība kā Latvijā.
Tiesībsargs Juris Jansons atgādināja, ka Eiropas Savienības valstu vidū tikai Bulgārijā ir vēl lielāka ienākumu nevienlīdzība kā Latvijā.
Foto – Timurs Subhankulovs

Veci cietumi 10

Tradicionāli daudz iesniegumu Tiesībsarga birojā tiek saņemts arī par iespējamiem tiesību uz taisnīgu tiesu pārkāpumiem. Kopumā 2017. gadā par šiem jautājumiem saņemti 347 privātpersonu iesniegumi, kas ir lielākais skaits pēdējo gadu laikā. Joprojām aktuāla problēma ir lietu izskatīšanas termiņi, daudz sūdzību ir par nepamatotu brīvības atņemšanu un apstākļiem ieslodzījuma vietās. “Ieslodzījuma uzdevums nav atriebties, piespiežot ieslodzīto uzturēties necilvēcīgos apstākļos. Tas ir soda veids, kurš sevī ietver arī resocializāciju, lai ieslodzītais pēc soda izciešanas atgrieztos sabiedrībā kā pilntiesīgs tās loceklis. Daudzas pamatlietas varētu atrisināt ar jauna cietuma būvniecību, bet šobrīd izskatās, ka šis projekts apstājies uz ilgu laiku,” nopūtās tiesībsargs.

Reklāma
Reklāma

Tiesībsargam nav autoritātes

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Savā ziņojumā tiesībsargs pievērsās arī daudziem citiem tiesību pārkāpumiem, turklāt bieži vien tie radušies valdības vai pašvaldību vainas dēļ. Piemēram, Rīgā tiesībsargam bija jācīnās ar diskriminējošām nekustamā īpašuma nodokļu likmēm. Savukārt ar Ministru kabinetu bija jādiskutē par valdības nevēlēšanos ierobežot skaļas mototrases, kuras traucē apkārtējo iedzīvotāju dzīves mieru.

Abos šajos gadījumos lietas aizgāja līdz Satversmes tiesai. Tiesībsargs pauda nožēlu, ka amatpersonas nevēlas risināt problēmas dialoga veidā, tādēļ nereti nav citas iespējas kā vērsties tiesā.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Latvijā tiesībsargam dots grūts uzdevums – panākt, ka tā juridiski nesaistošos priekšlikumus izpildītu sabiedrībā un tiesību sistēmā, kas gan pieradusi pildīt tikai obligātus rīkojumus. Tādējādi ļoti liela nozīme ir tiesībsarga institūcijas autoritātei, tā neatkarībai un reputācijai kopumā,” savas runas noslēgumā rokas noplātīja Jansons, aicinot parlamentu nostiprināt tiesībsarga institūciju valsts pamatlikumā.

Tomēr arī deputātu uzvedība Jansona runas laikā demonstratīvi apliecināja tiesībsarga autoritāti (jeb pareizāk – tās trūkumu). Deputāti klīda pa zāli, runāja pa telefoniem vai pļāpāja savā starpā, Saeimas priekšsēdētājai pat nācās klaudzināt ar āmuru, lai atgādinātu parlamentāriešiem izrādīt cieņu pret runātāju.

Fakti par Tiesībsarga biroju

* Kopumā 2017. gadā Tiesībsarga birojā

• saņemti un izskatīti 1738 iesniegumi par visdažādākajām tēmām,

• sagatavotas 2194 atbildes,

• ierosinātas 45 pārbaudes lietas,

• iesniegti četri pieteikumi Satversmes tiesā.

* Birojā, ieskaitot pašu tiesībsargu, strādā 5 vīrieši un 39 sievietes. “Ja runājam par dzimumu līdztiesību birojā, tad laikam būs jāievieš kādas kvotas,” nosmēja J. Jansons.

* 2017. gadā plānotais valsts budžeta finansējums Tiesībsarga birojam bija 1 miljons 375 tūkstoši eiro, un faktiskā izpilde bija 1 miljons 344,7 tūkstoši eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.