Augļu kokteilis un biezpiena kārbiņa – Rīgas Valda Zālīša sākumskolā skolēni nekurnot izvēlas veselīgus našķus.
Augļu kokteilis un biezpiena kārbiņa – Rīgas Valda Zālīša sākumskolā skolēni nekurnot izvēlas veselīgus našķus.
Foto – Karīna Miezāja

Ēdnīcās smalkmaizītes atļautas, kafejnīcās – ne 7


Taču noteikumi jāmaina, lai labotu neprecizitātes. Piemēram, jau minēto aizliegumu skolēniem piedāvāt produktus, kam pievienotas arī dabiskās krāsvielas, kā arī aizliegumu skolās un sociālās aprūpes iestādēs iekļaut ēdienkartē jebko, kam pievienoti konservanti, pat marinētus gurķus.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Noteikumos jānovērš arī citas pretrunas. Piemēram, tās pašas smalkmaizītes, kam jāpazūd no skolu kafejnīcām, skolu ēdnīcās gan joprojām drīkst pārdot, jo tās var iekļaut pusdienu ēdienkartē. Tāpēc skolās, kur atsevišķas kafejnīcas nekad nav bijušas, nekas pēc noteikumu ieviešanas nav mainījies, ēdnīcā tirgo smalkmaizītes tāpat kā agrāk, un šajā gadījumā noteikumi nav pārkāpti. Tad kāda jēga no aizlieguma smalkmaizītes tirgot kafejnīcās? VM Sabiedrības veselības departamenta Starpnozaru sadarbības nodaļas vadītāja Inga Birzniece skaidro, ka ēdnīcās bērniem pie bulciņām parasti neesot iespējas tikt pirms pusdienām. Līdz ar to nerodas situācijas, kad bērns kafejnīcā iepriekš saēdies smalkmaizītes un tāpēc vairs neēd pusdienas. Turklāt ēdnīcā pēc bulciņām esot jāstāv garākā rindā.

Bet kāpēc skolēniem kafejnīcās liedz nopirkt pat sviestmaizes, kurām var izmantot arī rupjmaizi vai pilngraudu maizi un kuras skolēniem varētu piedāvāt pēcpusdienās, kad ēdnīca ir slēgta?

CITI ŠOBRĪD LASA

I. Birzniece atbild: visu veidu maize no kafejnīcu sortimenta izslēgta tāpēc, ka ražotāji tai mēdz pievienot pārāk daudz sāls. Kad maiznieki cepšot veselīgāku maizi, noteikumus varēšot mīkstināt.

Taču interesanti, ka pieņemtie stingrie noteikumi neattiecas uz visām iestādēm, kur regulāri ikdienā uzturas bērni. Piemēram, mākslas un mūzikas skolās, interešu centros arī šobrīd brīvi var tirgot ne tikai smalkmaizītes, bet pat ledenes, no kurām nokrāsojas sarkana mute, un citus saldumus ar ķīmiskām piedevām. I. Birzniece skaidro: noteikt stingrākas prasības skolēnu ēdināšanai skolās bijusi prioritāte, jo tur skolēni uzturas ilgāku laiku nekā manis minētajās iestādēs. “Mūzikas skolā bērns uz kafejnīcu varbūt aizies vienreiz dienā, taču vispār­izglītojošā skolā bērni var katru starpbrīdi iet uz kafejnīcu,” klāsta VM pārstāve.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.