Kazahstānas vides aktīvisti ir pārliecināti, ka saigas antilopju sugas pārstāvju masveida izmiršanā vainojamas indīgās vielas, kas apkārtējo vidi piesārņojušas pēc Krievijas kosmosa raķešu neveiksmīgajiem startiem no Baikonuras kosmodroma.
Kazahstānas vides aktīvisti ir pārliecināti, ka saigas antilopju sugas pārstāvju masveida izmiršanā vainojamas indīgās vielas, kas apkārtējo vidi piesārņojušas pēc Krievijas kosmosa raķešu neveiksmīgajiem startiem no Baikonuras kosmodroma.
Foto – AFP/LETA

Vaino raķešu degvielu 0

Tagad dzīvnieku bojāj­ejas dēļ Kazahstānas atbildīgās amatpersonas valsts ziemeļos esošajā Amangeldi apgabalā izsludinājušas ārkārtas situāciju, informē britu raidsabiedrība “BBC”. Krievijas ziņu aģentūra “Interfax”, atsaucoties uz Kazahstānas Lauksaimniecības ministrijas izplatīto paziņojumu, norāda, ka pašreizējā saigu masveida izmiršanā vainojama nāvējošā infekcijas slimība pastereloze.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Tiesa, dzīvnieku aizstāvju organizācijas norāda, ka šī infekcija, kas parasti uzbrūk tikai vājākajiem dzīvnieku sugas pārstāvjiem, nevar tik īsā laikā nogalināt tik lielu skaitu saigu. “Fakts, ka mēs saņemam pozitīvus rezultātus par pasterelozes klātbūtni, nenozīmē, ka šīs slimības baktērija ir noteicošais faktors dzīvnieku izmiršanā. Šī baktērija tur atrodas dabiski,” sarunā ar laikrakstu “The Guardian” sacīja Saigu aizsardzības alianses pārstāve Milnere-Gulanda. Vienlaikus viņa atzīmē, ka šobrīd ir iegūti nepieciešamie paraugi, kuru ekspertīzē tiks noskaidroti patiesie dzīvnieku nāves iemesli.

Krievijas kosmosa izpētes industrija pēdējā laikā piedzīvojusi vairākas neveiksmes. Vietējais aktīvists Musagali Duambekovs, kurš pārstāv Kazahstānas vides aizstāvju organizāciju “Anti-Heptyl”, kā nosaukums atvasināts no raķešu degvielā izmantotā ārkārtīgi indīgā elementa heptila, paziņojis, ka saigu nāvē vainojama piesārņotā vide, kuru tādu padarījušas no Baikonuras kosmodroma startējušo Krievijas kosmosa raķešu avārijas. “Es domāju, ka Kazahstānas amatpersonas slēpj patiesos iemeslus, kas stāv aiz saigas antilopju izmiršanas,” sarunā ar raidsabiedrību “Brīvā Eiropa” sacīja Duambekovs. “Būdams biedrs organizācijā, kas ir pret Krievijas raķešu palaišanu, es domāju, ka situācija ir saistīta ar raķetēm, jo nemitīgi lielas platības Kazahstānā atrodas indīgu vielu ietekmē.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.