Jānis Beseris, lielveikalu Maxima Latvija komunikācijas vadītājs: 17


– Maxima Latvija ir mazumtirdzniecības veikalu tīkls, kas šajā ķēdē ir tikai viena daļa. Piena cena veikala plauktā veidojas no vairākiem iesaistītajiem – ražotāja, pārstrādātāja, loģistikas, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un tirgotāja. Tāpat jāuzsver, ka mēs neiepērkam pienu par 10 –12 centiem, piens tiek iepirkts no pārstrādātāja, kas savukārt pienu ir gan pārstrādājis, gan iefasējis, gan piegādājis un noteicis cenu. Maija sākumā viens no lielākajiem pārstrādātājiem samazināja populāru piena produktu cenas, un šobrīd šie produkti Maxima Latvija veikalos ir pat lētāki nekā pārstrādātājs ieteicis.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Mums, tirgotājiem, ir svarīgi, lai klientiem būtu iespējas izvēlēties katram atbilstošāko produktu. Savos veikalos iedzīvotājiem piedāvājam 40 dažādu fasējumu pienu ar dažādu tauku daudzumu. Vērtējot pircēju izvēli, redzam, ka klienti priekšroku dod Latvijā ražotajam pienam. Jāpiebilst, ka tādās piena produktu kategorijās kā kefīrs un skābais krējums vairāk nekā 90% klientu izvēlas vietējās izcelsmes produktus.
Lai paplašinātu Latvijas ražotāju sortimentu, pircēju izvēles iespējas un ražotājs varētu savu produkciju piedāvāt veikalā, sadarbojamies, piemēram, arī ar SIA Zemturi ZS, kas piegādā svaigpienu. Lai veikals sadarbotos tieši ar piena ražotāju, protams, ir vairāki nosacījumi: produktam jābūt augstvērtīgas kvalitātes, jāvienojas par noteiktiem apjomiem un piegādi, ražotājam tas jāpiegādā atbilstošā iepakojumā, par mārketingu rūpējamies mēs. Varam atgādināt, ka ar LKPS Saimes galds starpniecību arī citi piena ražotāji var vērsties pie Maxima Latvija. Labprāt izvērtēsim sadarbības iespējas. Pagaidām svaigpienu piegādā tikai SIA Zemturi ZS, bet ir citi ražotāji, Saimes galda biedri, piemēram, Jērcēnu pagasta z/s Veckūkuri ražo jogurtus, kas nopērkami mūsu veikalos.

Par Igaunijas pieredzi – godīgā piena (cena palielināta par 10 centiem, ko novirza piena ražotāju atbalstam) iniciatīvu realizē Igaunijas piensaimnieku biedrība sadarbībā ar vienu no ražotājiem un tirdzniecības tīkliem. Neapšaubāmi, katrs atbalsts piensaimniekiem ir svarīgs, tomēr pēc medijos publiskotās informācijas var redzēt, ka kopējais papildu naudas apjoms igauņu piensaimniekiem šajā projektā ir tikai aptuveni 5000 eiro mēnesī, un tas nerisina problēmu plašākā mērogā. Kā nesenā pētījumā atzīmējusi Domnīca CERTUS, nozares milzīgo potenciālu var realizēt, tikai radot spēcīgāku un ambiciozāku pārstrādes sektoru.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.