Marmelāde ar ingveru. Foto – Anda Krauze

3 gardas ķirbju marmelādes receptītes + marinēti ķirbji ar ķiplokiem. Iesaka saimniece Inta Lielbārde no Rūjienas novada 0

Ķirbju laiks

Rudens ir ne vien ābolu, bet arī ķirbju laiks. Šī pasaulē lielākā oga, kas pirms vairākiem gadsimtiem no Ziemeļamerikas atceļoja uz Eiropu, izceļas ar lielu daudzumu A, B, C un E vitamīna un ar veselīgu eļļu. No ķirbja var gatavot gan salātus, gan pamatēdienu un desertu, var izspiest sulu, vārīt biezeņus un džemus, taisīt sukādes un cept tortes, pat darīt vīnu.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Inta Lielbārde Rūjienas novada Jeru pagasta “Lejasvagaļos” jau sešpadsmit gadu šo kultūru audzē 10 hektāru platībā. Turklāt ne vien audzē, bet arī kopā ar meitu Lauru gatavo dažādus konservus, džemus un citus labumus.

– Ļoti garšīgs ir cepts ķirbis. Vislabāk ņemt muskata, pudeļu vai riekstu grupai piederīgos, putrām paredzētos – ne, jo tie ātri izšķīst. Sagriež šķēlēs, uzbārsta garšvielas, tāpat kā karbonādi, izklapē ar gaļas āmuriņu, panē miltos (vai rīvmaizē) un olā un cep nelielā taukvielu daudzumā. Ja vēlas ķirbim piešķirt citādu garšu, izmanto, piemēram, zivīm vai maltajai gaļai paredzētos garšvielu maisījumus, – viņa stāsta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tikpat gardi esot pildīti ķirbji. Šim nolūkam der riekstu ķirbju grupai piederošās šķirnes ‘Delicata’ un ‘Sweet Potato’. – Nogriež vāciņu, izņem sēklotni un pilda malto gaļu ar vārītiem rīsiem vai dārzeņiem (tomātiem, papriku), var arī sēnes. Pildījumu iepriekš apcep ar garšvielām, liek ķirbī un cep cepeškrāsnī aptuveni 45 minūtes. Jo biezāka miza, jo ilgāk jācep.

Marinēti ķirbji ar ķiplokiem

Marinēti ķirbji ar ķiplokiem. Foto – Anda Krauze

Sastāvdaļas

• 1 kg ķirbja (ieteicams izmantot sulīgos, piemēram, muskata ķirbjus, jo tie neizšķīdīs)

• 2 ķiploka daiviņas

• 250 g cukura

• 1 ēdamkarote sāls

• 150 ml galda etiķa

• 1 l ūdens

• daži melnie pipari un krustnagliņas

Pagatavošana.

Ķirbi nomizo, attīra no sēklām, sagriež vienādos gabaliņos. Ķiploku sasmalcina. Sagriezto ķirbi kopā ar ķiploku liek traukā un pārlej ar aukstu ūdeni, kam pievienots cukurs, sāls, melnie pipari, krustnagliņas un etiķis. Notur diennakti, tad lej katlā un karsē, līdz ķirbji kļuvuši mīksti. Pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko. Nav jāpasterizē. Vēsā vietā var uzglabāt pat divus gadus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.