Foto – Fotolia

Kā noteikt vecumu, piemēram, šķēpa uzgalim, kas ir ģimenes mantojums un nācis no Īrijas? Šķēpus un pīķus kala līdz kādam 18. gs. vidum, vēlāk nebija vajadzības. Spriežot pēc metāla izskata un noslāņošanās, šis uzgalis varētu būt kalts 17. gs. un izmantots medībām, spriež Rūdolfs Brūzis. Spārna formas izlaidumi šķēpa lejas daļā norāda uz to, ka šķēps, iespējams, ticis izmantots mežakuiļu medībām – tādas atzobes esot lietotas, lai šķēpa gals ie­strēgtu un varētu efektīvāk nogāzt dzīvnieku. Lapveida uzgaļa forma atgādina klasisko vikingu šķēpu. Stiprināšanas veids – ar divām ausīm (stiprināšanas plāksnēm) – liecina, ka uzgalis nebūs vecāks par 17. gs. To, ka priekšmetu darinājis lauku kalējs, norāda neprecizitātes kalšanā, šķēpa sānu līnijas viļņainums, neprecīzs asmens placinājums uz sāniem. Instruments labi glabāts un maz bojājies, atzīst arheologs. 1


Savukārt, aplūkojot no Īrijas nākušu svečturi, pētnieks min, ka tā izgatavošanas materiāls ir misiņš, kas raksturīgāks jaunākiem izstrādājumiem. Lai arī svečtura forma ar stilizēto pūķi, kas apvijies ap trūcīgi dekorēto kātu, un robustajā pamatnē ar vienkāršām līnijām iegravēto pūķa zīmējumu ir ļoti sena, pēc arheologa domām, priekšmets izgatavots 19. gs. otrajā pusē. Īrijas mazās metāla apstrādes darbnīcas ļoti ilgi saglabāja vecās liešanas formas, kuras ar laiku izdila un palika mazāk reljefas. Uz 19. gs. norāda arī vītne, kas savieno svečturi ar pamatni. Tātad, lai arī pēc dizainā izmantotā zvēra purna svečturis izskatās ļoti vecs (ap 16. gs.), ticamākais, tas ir ne vecāks par 150 gadiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas
Mazliet vecāks varētu būt zvaniņš, uz kura kāta attēlots ir tas pats pūķa motīvs, tikai laika gaitā galīgi nodilis. Zvaniņa apstrāde liecina par primitīvākām darba metodēm nekā svečturim izmantotās. Ticamākais, abi priekšmeti izgatavoti vienā mazā metāllējēja darbnīcā, tikai ar kādu paaudzi starpā. Meistars aplūko arī durvju eņģes no muižas Baldones apkārtnē un spriež, ka tās kalis labs un pieredzējis kalējs, kurš strādājis muižā un droši vien kalis arī dažādus interjera priekšmetus. Metāla faktūra un izdilumi liecina par 19. gs. otro pusi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.