Foto – Aija Geida

Ko iesākt ar kolrābi? 4 receptes ar kolrābi 0

“Mani nomoka vēdergraizes, tāpēc devos pie ģimenes ārstes, kura izrakstīja pāris ripiņas un ieteica vairāk ēst dārzeņus, lai uzņemtu šķiedrvielas, kas palīdzot šādos gadījumos. Tad nu apņēmības pilna devos uz piemājas lielveikalu, lai sāktu jaunu dzīvi. Burkānus un kāpostus jau labi pazīstu, bet skatos uz kolrābjiem un nesaprotu, ko ar tiem virtuvē darīt! Kā pagatavot, lai ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi? Vai varat kaut ko ieteikt?” 
Eva Ačkupa Rīgā

Reklāma
Reklāma

 

Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Daudzi nemīl kolrābi tā mazliet asās smaržas un garšas dēļ. Bet, ja prot to pareizi sagatavot, arī šis dārzenis var kļūt par brīnišķīgi gardas un veselīgas maltītes sastāvdaļu.

 

Pankūkas

250 g nomizota kolrābja,

180 g kartupeļu,

1 ola,

55 g kviešu miltu,

2 – 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu.

 

Kolrābju sagriež kubiņos, kartupeļus tāpat. Pannā ielej puslitru ūdeni, saliek abus dārzeņus un uz lēnas uguns sutina, līdz mīksti. Tad nokāš sietiņā, lai nav lieka ūdens, un nedaudz atdzesē. Saspaida ar dakšiņu un iemaisa zaļumus. Tad pievieno olu, kviešu miltus, sāli un piparus. Rūpīgi izmaisa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un cep apaļas pankūkas. Iznāk ļoti gardas, kolrābja garšu tikpat kā nejūt! Ja gatavotu tikai no kolrābja, iznāktu stiprākas, asākas, bet šādas ir maigas, aromātiskas, ar brīnišķīgiem garšas akcentiem, ko dod pētersīļu lapiņas.

 

Salāti ar pikantu mērci


1 neliels kolrābis,

2 vidēji burkāni,

1 neliels zaļš ābols.Mērcei:

2 tējkarotes olīveļļas,

2 tējkarotes citrona sulas,

1 tējkarote kļavu sīrupa,

1 ēdamkarote sakapātu pētersīļu,

⅓ tējkarotes maltu melno piparu,

⅓ – ½ tējkarotes sāls.

 

Kolrābi nomizo, ābolam izņem serdi, notīra burkānu. Visus sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Pagatavo mērci, sajaucot visas sastāvdaļas un sakuļot tās ar dakšiņu, līdz mazliet sabiezē. Ja nav pie­ejams kļavu sīrups, to var aizstāt ar brūno cukuru un tējkaroti ūdens. Salātus atstāj ievilkties uz 10 minūtēm un tad pasniedz. Punkts uz i ir mērcīte. Ja sajauc tikai ar eļļu vai krējumu, garša nav tik aromātiska.

 

Pikanta rudens zupa

300 g kolrābja,

125 g šķelto zirnīšu,

3 – 4 vidēji tomāti,

2 ēdamkarotes eļļas,

1 ķiploks,

1 sīpols,

1 tējkarote malta svaiga ingvera,

1,5 tējkarotes kumīna,

1 tējkarote melno sinepju sēklu,

1 maza kanēļa standziņa,

½ tējkarotes kurkumas,

1 tējkarote sāls,

2 ēdamkarotes maltu pētersīļu.

Pārlasa šķeltos zirnīšu un noliek uz nakti mērcēties. Kad zirnīši uzbrieduši, notecina sietiņā. Tad nomizo kolrābjus un sagriež smalkās šķēlītēs. Nomizo un smalki sakapā sīpolu. Tomātus sagriež kubiņos (labāk izvēlēties stingrus, mīksti neder). Ķiploku notīra un sasmalcina. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno iepriekš sagatavotas garšvielas: sarīvētu ingveru, nemaltas melnās sinepes (var izmantot arī burciņu sinepes), kanēļa standziņu, kurkumu, kumīnu jeb indiešu ķimenes (tās var aizvietot ar mūsu pašu ķimenēm). Apcep garšvielas 30 sekundes un tad pievieno kolrābjus, sakapātos sīpolus un notecinātos zirnīšus. Samaisa un cep 3 – 4 minūtes. Tad pārlej 750 ml verdoša ūdens, pievieno sāli un zem vāka pasutina 10 minūtes. Noslēdz uguni un atstāj uz pusstundu sutināties. Pārbauda, vai zirnīši mīksti. Pēc tam atkal aizdedz uguni, pievieno tomātus un ķiplokus, pasutina vēl pāris minūtes, un zupa gatava, var pievienot zaļumus. Ja šķeltie zirnīši nav pirmā svaiguma (ilgi stāvējuši noliktavā), tie var būt vēl nedaudz cieti. Tad pirms tomātu likšanas vēl mazliet jāpavāra. Iznāk aromātiska zupa, kas labi sasilda rudens vakaros.

Reklāma
Reklāma

 

Cepti ar sieru


500 g nomizotu kolrābju,

250 ml saldā krējuma,

½ tējkarotes maltu melno sinepju,

150 g cietā siera,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu.

 

Kolrābjus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Tās 5 minūtes patur aukstā ūdenī, pēc tam nokāš un 2 – 3 minūtes blanšē verdošā ūdenī (tad ēdiens sanāk maigāks). Saldo krējumu ielej bļodā, pievieno maltas melnās sinepes (ja nav pieejamas, var izmantot parastās sinepes no burciņas, tikai tad jāpievieno vesela tējkarote), sāli, piparus un smalki sarīvētu cieto sieru. Izmaisa. Cepamtrauku iesmērē ar sviestu, kārto kolrābju šķēlītes un ik pāris kārtām pārlej saldā krējuma mērcīti. Liek cepties +180 °C aptuveni 40 – 50 minūtes (viss atkarīgs, cik smalki sagriezts kolrābis un cik mīksts un sulīgs tas ir – cietāks jācep ilgāk). Ar nazi iedur: ja mīksts, tas nozīmē, ka gatavs. Blanšēšanas dēļ sanāk izcili maigs, sulīgs un gards sacepums ar pikantu akcentiņu, ko dod sinepes. Vislabāk garšo, kamēr silts. Var pārkaisīt ar svaigu majorānu, ja tāds vēl pieejams.

 

 

 

SVARĪGI

Kolrābji C vitamīna saturā pārsēj citronus un apelsīnus! Tāpēc ieteicams vismaz reizi nedēļā ēst svaigus salātus. Tie labi pieder pie sautētu dārzeņu un zivju ēdieniem.

 

UZZIŅA

• Visgardākie ir nepāraugušie kolrābji aptuveni 6 – 7 cm diametrā, tad tie ir sulīgi un kraukšķīgi, ēdami arī svaigi.

• Kolrābjiem labi piederas svaigs majorāns, lociņi un pētersīļi.

• Kolrābjos ir ne tikai daudz C vitamīna, bet arī PP un B grupas vitamīni, kālijs un fosfors. Bagātīgs šķiedrvielu avots!

• Kolrābi var izmantot ne tikai kā pamatēdienu, kā šajās receptēs, bet arī pievienot kopā ar citiem dārzeņiem – pie sautējumiem, zupām, gaļas ēdieniem.

• Ja kolrābja garša un smarža liekas pārāk specifiska, to, sagrieztu šķēlītēs vai kubiņos, pirms izmantošanas var blanšēt verdošā ūdenī.

• Ja bērnus iemāca ēst kolrābjus, viņi labprāt grauž nomizotas svaigas šķēles un saka, ka gardi!

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.