Foto – Shutterstock.com

Kokosriekstu eļļa – vai to var cept, likt pie zupām? 0

Man dzimšanas dienā uzdāvināja puslitra burciņu ar biokokosriekstu eļļu, bet nezinu, kā to izmanto kulinārijā. Vai var cept, likt pie zupām? LIGITA ĀDAŽOS

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Auksti spiestai kokosriekstu eļļai ir izteikts kokosa aromāts un maiga garša, jo to gatavo no nogatavojušos kokosriekstu mīkstuma. Attīrīta eļļa ir stabila augstā temperatūrā: rafinētai degšanas punkts ir +230 °C, nerafinētai – tikai +180 °C. Mūsu reģionā šī eļļa parasti ir cietā agregātstāvoklī, jo šķidra tā kļūst tikai virs +24 °C temperatūrā. Pirms lietošanas to ieteicams paturēt uz radiatoriem vai siltas plīts. Tieši eļļas sacietēšanu istabas temperatūrā var izmantot, gatavojot žāvētu augļu un riekstu saldās bumbas, krēmus, tortes pamatnes bez cepšanas. Desertiem tā ir dabisks cietinātājs. Tāpēc šo eļļu iecienījuši veģetārieši un vegāni.

Ir tikai viena īpašība, kas var traucēt to izmantot sāļajos ēdienos, – ja eļļa ir auksti spiesta, nerafinēta, var just saldo kokosa aromātu. Ne katram tā patiks pie sāļā ēdiena. Lai izvēdinātu šo aromātu, ieteicams atvērtu kokosriekstu eļļas burciņu pāris dienu atstāt siltā vietā, piemēram, uz radiatora. Saskare ar siltumu un gaisu padarīs to neitrālu. Rafinēta eļļa ir viena no neitrālākajām eļļām pasaulē, tāpēc piemērota cepšanai un fritēšanai, jo ēdienā nevar just eļļas aromātu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar šo eļļu var aizvietot sviestu, tikai daudzums jāsamazina par 25%, jo eļļa ir tīri augu tauki, bet sviestā ir vēl piena daļiņas. Šā paša iemesla dēļ arī kausētā gī sviesta vajag par ceturtdaļu mazāk nekā parastā sviesta.

Augļu un ogu kokteiļiem pievienojot izkausētu olīveļļu, palielinās to uzturvērtība un ir patīkama smarža.

Mājās gatavotai majonēzei vai salātu mērcēm kokosriekstu eļļa piešķir patīkamu struktūru.

Kokosriekstu eļļā var apcept un pēc tam sautēt dārzeņus, gatavot zivi. Ar to var apsmidzināt produktus pirms grilēšanas.

Kokosriekstu eļļā gatavoti kartupeļu salmiņi ir ļoti garšīgi.

Kad no kukurūzas graudiem gatavo popkornu, ierastās augu eļļas vietā var izmantot kokosriekstu eļļu – būs citādas garšas nianses, jo īpaši saldajam popkornam.

Ja virtuvē kokosriekstu eļļu tomēr neizmanto, der atcerēties frizieru ieteikumu, ka tā ir lētākais un efektīvākais matu kopšanas līdzeklis. Nav vajadzīgi dārgi kondicionieri un serumi – siltu eļļu iemasē matu galos un patur 3–4 stundas, bet vēl labāk ir uzlikt cepurīti un paturēt visu nakti. Pēc tam izmazgā. Pēc 3–4 procedūrām matu gali jau esot veselīgāki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.