Holandē pēta atsevišķu kultūraugu sāļu izturību 0

Holandes pētījumu stacijā Tekselē jau vairākus gadus pēta, kādu maksimālu EC (un atsevišķu sāļu daudzumu) pacieš dažādi kultūraugi. Šī informācija ir nepieciešama, lai veicinātu dārzeņu un laukaugu audzēšanu reģionos, kur trūkst laistāmā ūdens. Šeit ir ierīkoti vairāki desmiti lauciņu, un katrs no tiem tiek atsevišķi laistīts ar pilienlaistīšanas cauruļu palīdzību. Regulāri tiek mērīta barības šķīduma un augsnes EC, novērota augu augšana un attīstība, tiek uzskaitīta raža. Pašlaik ir izpētītas vairāk nekā 700 dažādu sugu šķirnes, un izrādījās, ka dažas no tām spēj augt, ja sāļu koncentrācija ir daudz augstāka, nekā līdz šim tika uzskatīts.Izrādījās, ka daži burkānu hibrīdi spēj dot kvalitatīvu ražu pat tad, ja EC ir 20 mS/cm (!). Tiesa, raža nav augsta, ap 40 t/ha (nevis 70 t/ha un vairāk normālos apstākļos). Tomēr lielākai daļai izmēģināto burkānu hibrīdu ražības samazinājums par 10% tika novērots, ja EC bijusi 3,9–6 mS/cm (atkarībā no hibrīda). Dažu kartupeļu šķirņu ražība samazinās tikai par 10%, audzējot ar EC 3,7–5,5 mS/cm, un par 50%, ja EC ir 11 mS/cm. Sīpoliem ražas samazinājumu par 10% izraisīja EC 4,7–6,8 mS/cm. Baltie galviņkāposti pacieš EC līdz 6 mS/cm.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Tāpat daži augi pacieš laistīšanu ar ūdeni ar visai augstu EC, piemēram, kartupeļi – ar 2,2–5,5 mS/cm; sarkanie sīpoli – ar EC līdz 7 mS/cm, dzeltenie – ar 4,2 mS/cm, bet brokoļi – līdz 7,2 mS/cm.

Kas ietekmē EC līmeni augsnē?
Latvija atrodas pietiekama mitruma zonā, un varētu domāt, ka augsta EC augsnē mūsu augiem nedraud. Diemžēl pēdējo 5–6 gadu novērojumi liecina, ka tā nav. Tiesa, lietus ūdens, it sevišķi tādā daudzumā kā šogad, labi izskalo sāļus no augsnes, tāpēc augsnes virskārtas EC sezonas sākumā vienmēr ir pietiekami zema. Protams, to paaugstina tradicionālo mēslošanas līdzekļu iestrāde, arī kūtsmēslu (tajos bez NPK ir arī Na un Cl).

CITI ŠOBRĪD LASA

Audzējot augus ierobežotā substrāta apjomā (podos, kūdras renēs utt.), kopējo sāļu koncentrāciju ietekmē arī laistāmā ūdens kvalitāte. Vistīrākais šajā ziņā ir lietus ūdens, un pareizi dara tie zemnieki, kuri ir ierīkojuši dīķus vai baseinus lietus ūdens uzkrāšanai. Ar urbuma ūdeni mēdz būt dažādi. Atšķirīgos ūdens horizontos atšķiras arī ūdens ķīmiskais sastāvs. Ūdenī var būt daudz (pārdaudz!) bikarbonātu, hidrokarbonātu, dzelzs, nātrija, hlora un citu jonu. Jo augstāks ūdens EC, jo mazāk mēslojuma tam var pievienot, neriskējot ar augam nepieņemamu EC līmeni. Ir redzētas urbuma ūdens analīzes ar EC virs 2 mS/cm, Na daudzumu pat 230 mg/l, Cl virs 300 mg/l. Protams, zemeņu un gurķu audzēšanai šāds ūdens neder, bet, ilgstoši lietojot kaut vai tikai laistīšanai, dažu nedēļu laikā var pacelt substrāta EC neiedomājami augstā līmenī.

Zināmu risku rada digestāta un slieku komposta lietošana. Slieku komposta EC mēdz būt visai augsta, ir redzētas analīzes ar EC 19,7 mS/cm. Lietojot šādu līdzekli pat šķietami nelielā devā (sauja uz augu), var pilnīgi iznīcināt zemenes un citus jutīgus augus. Dažās sauimniecībās audzētāji ar šķietami nevainīgu digestātu divu gadu laikā paaugstināja augsnes EC siltumnīcās līdz 7,6–9,7 mS/cm. Nav brīnums, ka kultūraugu augšana un attīstība būtiski atpalika no cerētā.

Vislielākā riska grupa, šķiet, ir mazie audzētāji, kuri mēdz pārspīlēt devas. Lielražošanā risks pagaidām nav tik liels, jo reālas šo līdzekļu devas pagaidām nav augstas. Nelaime tā, ka visi digestāti un slieku komposti nav vienādi, to faktiskais saturs ir atkarīgs no lietoto izejvielu sastāva. Pilnīgi iespējams, ka vienam un tam pašam ražotājam dažādām partijām ir atšķirīgs sastāvs. Tā var gadīties, ka vienā gadījumā, iestrādājot 100 g digestāta/m2, zemenes vai gurķi aug labi, bet citā saimniecībā ar to pašu devu iet bojā. Un tikai tāpēc, ka audzētājs nav iedomājies veikt savas augsnes un mēslošanas līdzekļa analīzi. Un šeit ir svarīga tieši pilnā analīze, ieskaitot Na un EC noteikšanu, jo parastā agroķīmiskā izpēte šo informāciju nesniedz. Cik tas maksā? Katrā ziņā mazāk par neiegūtās ražas un, iespējams, bojā gājušo augu vērtību.

Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.