Foto-Andrey Starostin/Fotolia

Kraukšķīgi mazsālītie gurķīši bez termiskās apstrādes 0

Šobrīd dārzā acis priecē gurķu ražas pārpilnība. Kā tos saglabāt ziemai bez lielām pūlēm? Piedāvājam recepti, kā sagatavot gurķus ziemai bez etiķa, aplejot ar tīru ūdeni un nesterilizējot. Pēc garšas tie būs kā mazsālītie gurķīši, bet vēl kraukšķīgāki un aromātiskāki, turklāt tos ir viegli sagatavot un tie labi glabājas.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Šī recepte ir pielāgojama arī vasarnīcai, kur nav iespējams uzreiz konservēt. Novācot ražu, gurķus sākotnēji var iesālīt pieclitru plastmasas pudelēs, bet vēlāk pilsētā pārlikt burkās.

Visas nepieciešamās sastāvdaļas ir rēķinātas trīslitru burkas tilpumam, ja trauks ir lielāks, tad arī nepieciešamo ingredientu daudzums proporcionāli jāpalielina.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas
2 kg gurķu
100 g sāls
1 litrs ūdens
dilles
1 mārrutka lapa
1 ķiploka galviņa
4 melno piparu graudiņi
3 graudiņi smaržīgo piparu
2 lauru lapas
1 tējkarote sinepju pulvera
¼ čili pipara pāksts
2 ķiršu lapas
2 upeņu lapas
2 ozolu lapas

Pagatavošana.
1. Kārtīgi nomazgā gurķus, izmantojot birstīti, un iemērc tos uz pāris stundām aukstā ūdenī. Mērcēšana palīdzēs gurķus padarīt vēl kraukšķīgākus. Gurķu galiņus var apgriezt. Rūpīgi izmazgā burku, to sterilizēt nevajag. Noskalo dilles, mārrutku lapu, ķiršu, upeņu, ozola lapas ar vēsu ūdeni, notīra ķiploku.
2. Ieliek burkā pusi no lapām, čili piparu, ķiploku un piparus, un pārējās garšvielas. Cik vien iespējams blīvi virspusē tiem liek gurķus.
3. Uzsilda katliņā ūdeni, izšķīdina tajā sāli.
4. Ar iegūto sāļo šķidrumu aplej gurķus, pēc tam virspusē uzliek atlikušās lapas un burku aizvāko.
5. Lai pagatavotu sāļos gurķīšus, izmantojot auksto gatavošanas veidu, gurķus šajā sāļajā šķīdumā tur piecas dienas, pēc tam novārījumu nolej, neizmetot dilles.
6.  Gurķiem nomazgā balto aplikumu un aplej ar aukstu tīru ūdeni, pieliek zaļumus. Pēc mēneša uzkoda ir gatava.

7. Ja vēlies maigāku garšu, gurķus sāļajā šķidrumā tur divas dienas. Pēc divām dienām šķidrumu nolej, izņem ķiploku un zaļumus, bet gurķus rūpīgi noskalo zem tekoša ūdens.
8. Šķidrumu izkāš caur vairākām marles kārtām, uzkarsē un nosmeļ putas.
9. Tīrās un sterilizētās burkās liek nomazgātos gurķus, nedaudz svaigu diļļu un ķiploka, tad pārlej visu ar verdošu šķidrumu. Burkas aizvāko ar metāla vāciņiem.
10. Tad burkas apgriež otrādi un tādā stāvoklī atstāj uz diennakti.
11. Vēlāk burkas novieto vēsā vietā ilgstošai glabāšanai.
12. Šķidrumam jābūt duļķainam. Ja tur redzami balti nosēdumi, nedomā, ka gurķi ir sabojājušies. Tā ir pienskābe, dabisks konservants, tieši tam pateicoties, gurķus varēs ilgi uzglabāt. Balto aplikumu no gurķiem nevajag mazgāt, tos gan pirms lietošanas var noskalot. Labu apetīti!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.