Foto: Valdis Semjonovs

Stādīšana un kopšana
 1

Kailsakņu augus vēlams stādīt pavasarī, tiklīdz atkususi augsne. Konteinerstādus var dēstīt arī rudenī. Krūmam jāatvēl vismaz astoņus kvadrātmetrus liela platība. Pirmā raža gaidāma pēc trim gadiem. Uz katriem astoņiem sievišķajiem augiem jābūt vienam vīrišķajam. Sievišķie ziedpumpuri parasti ir nelieli, līdzīgi lapu pumpuriem un aug uz zariem pa vienam. Vīrišķos augus vēlams stādīt valdošo vēju pusē, un tie no sievišķajiem atšķiras ar lieliem, brūnām zvīņām klātiem ziedpumpuriem, ziedi gan ir sīki un dzelteni. Izdevīgāk pirkt stādus, kam pie pamatnes ir sazarojumi, jo no tiem izaugs skaisti krūmi bez papildu formēšanas.

Reklāma
Reklāma
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
Lasīt citas ziņas

Stādot auga virszemes daļu saīsina par trešdaļu, lai visi palikušie dzinumi būtu vienādā garumā, saknes nesaīsina, bet ieloka stādāmajā bedrē. Smiltsērkšķus mēslo reizi gadā, sākot to darīt otrajā gadā pēc stādīšanas. Šim nolūkam vislabāk izmantot kūtsmēslus vai minerālmēslojumu ar līdzīgu kālija, fosfora un slāpekļa daudzumu.

Jaunos stādījumus visvairāk apdraud ūdensžurkas, kas var apgrauzt saknes. Vērtīgās ogas ļoti iecienījuši vārnveidīgie putni, tāpēc ražas laikā krūmiem jāuzklāj caurspīdīgs audums. Palīdz arī akustiskās gāzes šautenes un attiecīgo putnu sugas trauksmes kliedzienu atskaņošana. Pēc stādīšanas apdobi var mulčēt ar rupju materiālu (vēlams 7 cm biezā kārtā), kas palīdz saglabāt vienmērīgu augsnes mitrumu, kas ir būtisks priekšnoteikums labai ražai, kā arī pasargā saknes no pārkaršanas, ļauj tām elpot un uzņemt mitrumu. Vēlākos gados nav nepieciešams augsni irdināt, jo smiltsērkšķi labāk jūtas zālienā. Pirmajos gados jauno krūmiņu veido kā simetrisku, atvērtu kausu, saīsinot spēcīgi augošos vadzarus un atsakoties no vājajiem zariem. Tāpat, izgriežot smiltsērk­šķus, jāraugās, lai zariem, uz kuriem nākamajā gadā gaidāma raža, piekļūtu saulīte. Rudenī apgrieztie krūmi pavasarī labāk ataug. Ražo tikai iepriekšējā gada dzinumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pareizi aprūpēts smiltsērkšķu krūms ne­skoposies ar augļiem piecpadsmit sešpadsmit gadu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.