Induļa Martinsona datorgrafika

– Tas ir vārdos. Ko saka “Vienotība”?
 0

E. V.: – Pirms iepriekšējām vēlēšanām “Vienotība” atbalstīja VKKF finansēšanas modeli no iezīmētajiem nodokļiem, diemžēl Valda Dombrovska viedoklis par šo jautājumu mainījās. Priekšvēlēšanu solījumi nesakrīt ar to, ko partijas ir gatavas darīt pēc vēlēšanām.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

D. M.: – Lai varētu atgriezties pie VKKF finansēšanas no iezīmētiem nodokļiem, visi aprēķini ir veikti, jautājums, vai izdosies politiski par to vienoties un kādi varētu būt termiņi. Mums, kultūras nozarē strādājošajiem, gan nevajadzētu būt arī stūrgalvīgiem, saprotot, ka var būt sarežģītas situācijas, vēl jo vairāk tāpēc, ka viens no scenārijiem valdībā ir tāds, ka 2015. gadā vispār var nebūt jauno politikas iniciatīvu procesa.

H. Matulis: – Radošo savienību padome arī piedalās sarunu procesā, tiekoties ar politiskajām partijām. Piecus gadus darbojoties kultūrpolitikas jomā, man gan pamazām uzmācas deja vu sajūta, ka pirms katrām vēlēšanām mēs dodamies pie politiskajiem spēkiem, un viņi diezgan saprotoši māj ar galvu un spiež rokas, bet pēc vēlēšanām lietas nemaz nemainās.

CITI ŠOBRĪD LASA

– VKKF stratēģijā teikts, ka pie finansējuma astoņu miljonu eiro apjomā saspīlējums radošo cilvēku vidū varētu mazināties. Kā ir šobrīd pie finansējuma 7,4 miljonu eiro apjomā?


H. M.: – Saspīlējums ir mazinājies divos veidos – mēs redzam, ka finansējuma tiešām ir mazliet vairāk. Otrs ir tas, kam guvu apstiprinājumu pēc sarunas ar kādu mūzikas nozares pārstāvi – praktiski visa 25 – 30 gadus veco paaudze, kas varētu kaut ko darīt, ir aizbraukusi no Latvijas. Ja nav cilvēku, nav arī saspīlējuma. Mēs redzam ciparus un lietas, kas šajos gados izdarītas, bet to, kas desmit gados (VKKF finansējuma modeli no iezīmētajiem nodokļiem atcēla Einara Repšes valdība 2004. gadā. – Red.) zaudēts, varam tikai iztēloties.

E. V.: – Visā valstī mums absolūti pietrūkst ilglaicīgas plānošanas. Atbilde uz VKKF stratēģiju no FM arī bija tāda – ko jūs gribat, mūsu valstī joprojām ir viens budžeta gads un plānošana. Politiskā līmenī pie mums joprojām ir problēmas ar izpratni, kāpēc kultūra valstī ir vajadzīga. Arī Igaunijā savulaik bija piedāvājums mainīt VKKF finansēšanas modeli uz Latvijā īstenoto. Tas tomēr nenotika, jo mēs kopīgi analizējām situāciju, kas izveidojās Latvijā, kad tika sagrauts šis modelis.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.