Elmārs un Anita Vectirāni pie Neretas novada karoga.
Elmārs un Anita Vectirāni pie Neretas novada karoga.
Foto – Timurs Subhankulovs

PILSKALNES PAGASTĀ: par 7 eiro uz Rīgu 0


Pilskalnes pagasta kultūras darba organizatore MIRDZA DAREKOJA, ievērojot senu tradīciju, apzina arī pārējo novadu ļaudis un aicina braukt uz Rīgu baudīt teātri. Būts gan Nacionālajā teātrī, gan Dailē, gan Jaunajā Rīgas teātrī un Rīgas cirkā. Ja izdodas autobusu dabūt no savējiem un nav jāmeklē Viesītē, tad par ceļu katram jāmaksā vien septiņi eiro. Jau tagad iegādātas biļetes uz Ziemassvētku koncertu Dailes teātrī. Mirdza Darekoja neslēpj, ka bieži vien viņai nākas braucējus apzvanīt un vienu otru arī pierunāt, lai busā nebūtu tukšu vietu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Kaut arī Pilskalne ir mazākais pagasts, tieši tur notiek visa Neretas novada amatieru kolektīvu ikgadējie skates koncerti. Pilskalniešu lepnums ir deju kolektīvs “Sarma” ar astoņiem pāriem. Arī sadraudzību ar dažus kilometrus attālo Lietuvu visciešāk uztur tieši pilskalnieši. Šeit cieņā kaimiņu Pandeļos rīkotie vasaras svētki, kad visi tiek cienāti ar atklātā ugunī ceptu olu kulteni, bet rudenī notiek dzērveņu svētki Suvainišķos. Savukārt amatieri no Papiles šurp braukuši pat ar četriem deju ansambļiem. Arī Neretas pagasta kultūras nama “Sēļiem” ir izveidojusies tradicionāla sadarbība ar Lietuvas kolektīviem, bet Neretas vidusskolai – draudzība ar Pandeļu ģimnāziju. “Ir ļoti svētīgi iepazīt kaimiņu tradīcijas un savām ausīm dzirdēt vēl vienu valodu,” teic Mirdza Darekoja, “tā ir liela vērtība…” Tieši Pilskalnes pagastā dzīvo arī Lūcija Ķuzāne, kura pērn atvēra grāmatu par Neretu. Tālu aiz novada robežām labu slavu guvis arī viņas no mātes mantotais “Medņu krogs”.

Kaimiņos, Mazzalves pagastā, aktīva ir deju kopa “Mozaīka”, amatieru teātris “Tradare”, bet īpašais – tradicionālie Ērberģes muižas svētki. Savulaik barons Hāns uzcēlis tiltu par godu savai sievai un nosaucis viņas vārdā. Tad kāpēc lai arī tilts nesvinētu vārdadienu? Tā radušies Marijas tilta svētki.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.