Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Parfenteva Tatiana/SHUTTERSTOCK

“Lielajos iepakojumos tā ir sausa…” Kura kūdra dārza darbiem ir vislabākā? 1

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā
VIDEO. “Kaut ko tādu dzīvē nebiju redzējusi!” Kristīne netālu no Valmieras vakarā sastapusies ar veselu “zoodārzu” 8
VIDEO. “Vai nu runājiet latviešu valodā, vai es nesaprotu!” Stingrs autobusa šoferis izpelnās pretrunīgu reakciju, atsakoties apkalpot sievieti ar bērnu
Lasīt citas ziņas

“Sēšanai pērku mazos substrātus, kuros zeme ir pamitra, jau gatava sēšanai. Taču lielajos iepakojumos tā ir sausa un stipri jāslapina…” – jautā Inese Talsos

Smagums svarīgs

“Mazu dārzu īpašniekiem paredzētajos maisiņos augsne mēdz būt mitrāka. Tas tiešām paredzēts, lai atvieglotu tās lietošanu. Taču tā ir arī smaga. Ja tāda mitruma substrāts būtu 250 litru un vēl lielākos iepakojumos, tie nebūtu pakustināmi. Šie substrāti tiek dēvēti par gaissausiem substrātiem. Turklāt arī ražotāji rēķinās, ka galvenās dārzu fanes ir sievietes,” skaidro agronoms Māris Narvils.

Temperatūra ietekmē

CITI ŠOBRĪD LASA

Sausākais substrāts ir pārāks ar to, ka izturīgāks pret temperatūras maiņām. Savukārt mitrais paciņās vēsākā vietā var sasalt, veikala siltumā atkust. Ja substrāts ir mitrs, tajā jau sākušies dzīvības procesi. Un temperatūru svārstības tos ietekmē neparedzami.

Substrātam, gluži kā pārtikas precēm, svarīgs derīguma termiņš. Pēc iespējas vajadzētu iegādāties šogad veikalā atvesto kūdru. Diemžēl rudenī nepārdoto veikali glabā aukstās noliktavās līdz pavasarim un iztirgo tad.

Pērnais kūdras maiss derēs augsnes ielabošanai dobēs, puķu stādīšanas bedrēs, taču nav lietojams sēšanai un stādiem.

Jo svaigāks substrāts, jo labāk.

Izvēlies vietējo!

Grūti ieteikt, tieši kuru no daudzajām, košajām paciņām izvēlēties. Sliktiem un prasībām neatbilstīgiem substrātiem veikalos pat nevajadzētu būt, jo arī tie tiek kontrolēti.

Savā saimniecībā agronoms vienmēr izvēlas vietējo – Latvijā ražoto preci. Viens no iemesliem – tā nav ilgi ceļojusi un piedzīvojusi temperatūras svārstības. Turklāt vietējo kūdras purvu materiāls ir ļoti labas kvalitātes.

Par atbilstīgāko savām prasībām agronoms atzinis Kaigu kūdras purvā rakto kūdru. Tai ir dažādas frakcijas (sēšanai, stādiem), gan labs sastāvs speciāli dažādām kultūrām.

Interesanti, ka vietējā kūdra tiek daudz eksportēta substrātu ražotājiem ārzemēs. Un tad daļa no šīs kūdras atgriežas Latvijā, tikai košā iepakojumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.