Kura olīveļļa labāka? 0

Kulinārijā populāras dažādas eļļas, un tās atšķiras ne vien pēc izcelsmes, bet arī pēc kvalitātes. Īpaši sarežģīti šķiet izvēlēties olīveļļas. Kā orientēties piedāvājumā?

 

Konsultēja olīveļļas spiestuves īpašnieks Abruco reģionā (Itālijā) Remidžo Damiko.

 

Pērc ar prātu!

Izvēloties šo eļļu, jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz etiķetes.

LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 107
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Extra vergine (vai extra virgin – atkarībā no ražotājvalsts) ir augstvērtīgākā un vismazāk apstrādātā aukstā pirmspieduma olīveļļa, kurā organisko skābju daudzums ir ne vairāk kā 0,8 %. Jo mazāk skābju, jo labāka kvalitāte un garša. Par ļoti lielu to daudzumu liecina rūgtens aromāts. Extra vergine eļļu vērtē kā vēl izcilāku, ja ražošanā izmantotas speciāli atlasītas augstvērtīgas olīvas.

Vergine eļļu iegūst otrajā spie­dumā. Arī tā ir aukstā spieduma eļļa ar labu garšu, taču zemāku kvalitāti un organisko skābju daudzumu līdz 2 %. Tās garša ir nedaudz sīvāka, bet aromāts – vājāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pure vai vienkārši olive oil parasti ir dažāda spieduma eļļu sajaukums, kam nav spēcīga aromāta. Tā ir filtrēta un rafinēta, tātad – ķīmiski apstrādāta. Šo eļļu iegūst karstās spiešanas tehnikā un bez nerafinētās eļļas piedevām. Produkts piemērots cepšanai.

Pomace apzīmējums ir karstā spieduma olīvu izspaidu eļļai, kas reizēm ir sajaukta ar aukstā spieduma vai citu augu eļļu, lai uzlabotu krāsu un smaržu. Tā uzskatāma par zemas kvalitātes produktu, kas, protams, ir izmantojams kulinārijā, taču tajā vairs tikpat kā nav vērtīgo uzturvielu.

Rafinēta, ķīmiski attīrīta olīv­eļļa var saukties arī citādāk: refined (rafinado) olive oil, light olive oil u.c. Labi, ja valsts un vieta, kur eļļa ražota, sakrīt ar vietu, kur tā pildīta pudelēs.

 

Lietojums virtuvē

Olīveļļa dod īpašu garšu un aromātu jebkuram ēdienam, tā ir arī savdabīgs skābes regulators saskarsmē ar augļu sulām, etiķi, vīnu un tomātiem. Eļļas neitralizējošo ietekmi jūt, to pievienojot asam ēdienam. Tā piemērota sieriem, karstajiem un aukstajiem ēdieniem.

Extra vergine un vergine olīv­eļļa lieliski piedien gan salātiem, gan cepšanai un dārzeņu sautēšanai, jo sastāvā esošie polifenoli, antioksidanti un oleīn­skābe nodrošina tās stabilitāti arī termiskās apstrādes laikā.

Kvalitatīva olīveļļa gan ir pārāk dārga, lai to izmantotu cepšanai, tāpēc noder arī lētāka, taču jāņem vērā, ka uzsilstot palielinās tās apjoms un tā izlietojas mazāk nekā, piemēram, saulespuķu eļļa.

Olīveļļas pudeļu korķi ne tikai saglabā trauka satura vērtību, bet arī pastāsta par to. Zaļš liecina, ka eļļa ir piemērota salātiem, bet sarkans vai brūns – par derīgumu cepšanai. Tomēr var gadīties produkts, kura ražotājs šo tradīciju nav ņēmis vērā.

 

Uzglabāšanas laiks un vieta

Augstvērtīgas eļļas pilda tumša stikla pudelēs. Plastmasas iesaiņojumam pat nevajadzētu pievērst uzmanību, jo uzglabāšanas laikā šādā produktā nonāk veselībai kaitīgie ftalāti. Tad labāk izvēlēties eļļu metāla traukā.

Polinepiesātinātās taukskābes ātri oksidējas, zaudējot vērtīgās īpašības. Tāpēc eļļas tilpumam jābūt nelielam, lai gan ir kārdinājums pirkt lielāku pudeli.

Pirmā aukstā spieduma olīveļļas derīguma termiņš ir ne vairāk kā divi gadi arī tad, ja pudele nav atvērta. Ja uzglabāšanas termiņš uz iesaiņojuma norādīts garāks, visticamāk, tā tomēr ir zemas kvalitātes prece.

Olīveļļu uzglabā tumšā vietā 10 – 15 °C temperatūrā. Kvalitāte pasliktinās gaismā un siltumā – eļļa iegūst sīvu piegaršu un tauku smaržu. Ledusskapis uzglabāšanai nav piemērots.

Ja, pagaršojot eļļu, jūtama asi rūgtena garša un nepatīkams kairinājums rīklē, produktu lietot nav ieteicams.

Ja eļļa ir bieza un duļķaina, tas nozīmē, ka tā ir turēta ledusskapī. Pēc neilga laika istabas temperatūrā tā atkal kļūst šķidra un caurspīdīga. Tas ir viens no pārbaudījumiem, kas apliecina olīveļļas vērtību – kvalitatīvs produkts sabiezē vienmērīgi, bet, ja redzami nosēdumi, kas līdzinās cukura kristāliem, eļļa droši vien ir atšķaidīta ar ūdeni un pievienoti arī stabilizatori.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
1 diena
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 107
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Īsi pirms pusnakts “Olainfarm” ražošanas ēkā nograndis sprādziens: ir cietušais un bojāgājušais 25
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Papule: savā ziņā veselības ministrs pateica pietiekami atklāti – ārstiem nav vērts vairāk maksāt, jo viņi strādā tāpat 73
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pašlaik satrauc cietušo ģimenes!” “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Buks par ugunsgrēka zaudējumiem vēl nedomā 4
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Brāļi Šici izcīna uzvaru otrajā Pasaules kausa posmā; Bots/Plūme piedzīvo kritienu
13 minūtes
LE
LETA
Ziņas
RAKUS un PSKUS atklāj, cik darbinieki atlaisti Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ 5
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Opozīcija prasa uzdot valdībai izpildīt Saeimas lēmumu par OIK atcelšanu
24 minūtes
LE
LETA
Ziņas
ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada “augstu vai ļoti augstu” risku Eiropai 46
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sniegā līdz ceļiem? Jau novembra pēdējā dienā sola biezu sniega segu
1 stunda
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vienmēr, kad šādi cilvēki aiziet, ir sajūta, ka kaut kas pasaulē mainās.” Atceroties Mārtiņu Braunu… 5
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lāčupes kapos notiks atvadīšanās no žurnālista Askolda Rodina 3
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tam ir reālas, konkrētas sekas.” Rinkēvičš komentē NATO 4. panta iedarbināšanu 28
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Valdība liek strādājošajiem darbiniekiem testēties, bet kā process notiks – vēl nav skaidrs 62
1 diena
GP
Gunta Paavola
Ziņas
“Jau testējam 6G. ” Saruna ar Somijas satiksmes ministru Timo Haraku 6
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Papule: savā ziņā veselības ministrs pateica pietiekami atklāti – ārstiem nav vērts vairāk maksāt, jo viņi strādā tāpat 73
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Esmu spiests teikt, ka …” Keris pārmet Pavļutam nevēlēšanos cīnīties par papildus finansējumu mediķu algām 21
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policija izbeidz pārbaudi. Vai skolotājai no Bauskas izdevās inficēties ar Covid-19? 46
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Cilvēki satraukti par 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II veselību: kas noticis ar viņas rokām? 14
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
“Lūdzu cienīt komponista piemiņu!”: Mārtiņa Brauna ģimene lūdz neizplatīt melus par viņa nāves iemeslu 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Brāļi Šici izcīna uzvaru otrajā Pasaules kausa posmā; Bots/Plūme piedzīvo kritienu
12:32
LE
LETA
Ziņas
Piektdien reģistrēti 919 Covid-19 gadījumi un 17 saslimušo nāves gadījumi
12:30
LE
LETA
Ziņas
Opozīcija prasa uzdot valdībai izpildīt Saeimas lēmumu par OIK atcelšanu
12:20