Kura olīveļļa labāka? 0

Kulinārijā populāras dažādas eļļas, un tās atšķiras ne vien pēc izcelsmes, bet arī pēc kvalitātes. Īpaši sarežģīti šķiet izvēlēties olīveļļas. Kā orientēties piedāvājumā?

 

Konsultēja olīveļļas spiestuves īpašnieks Abruco reģionā (Itālijā) Remidžo Damiko.

 

Pērc ar prātu!

Izvēloties šo eļļu, jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz etiķetes.

KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Viena pati un maziņa karaliene, vietējie kovidkretīni un pirmās līgotāju prognozes 46
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Bija pirmais “feils”, tad otrais un simtais!” Ērglis lamā valdību un vaino sabiedrības uzticības krīzē 60
2 dienas
DA
Dr. Apinis
Veselam
“Jaunas, mūsdienīgas sievietes lieto hormonālo kontracepciju, paskatieties, kāds tur ir trombožu risks,” Zavadska par bailēm no “Astra/Zeneca” 144
1 diena
Lasīt citas ziņas

Extra vergine (vai extra virgin – atkarībā no ražotājvalsts) ir augstvērtīgākā un vismazāk apstrādātā aukstā pirmspieduma olīveļļa, kurā organisko skābju daudzums ir ne vairāk kā 0,8 %. Jo mazāk skābju, jo labāka kvalitāte un garša. Par ļoti lielu to daudzumu liecina rūgtens aromāts. Extra vergine eļļu vērtē kā vēl izcilāku, ja ražošanā izmantotas speciāli atlasītas augstvērtīgas olīvas.

Vergine eļļu iegūst otrajā spie­dumā. Arī tā ir aukstā spieduma eļļa ar labu garšu, taču zemāku kvalitāti un organisko skābju daudzumu līdz 2 %. Tās garša ir nedaudz sīvāka, bet aromāts – vājāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pure vai vienkārši olive oil parasti ir dažāda spieduma eļļu sajaukums, kam nav spēcīga aromāta. Tā ir filtrēta un rafinēta, tātad – ķīmiski apstrādāta. Šo eļļu iegūst karstās spiešanas tehnikā un bez nerafinētās eļļas piedevām. Produkts piemērots cepšanai.

Pomace apzīmējums ir karstā spieduma olīvu izspaidu eļļai, kas reizēm ir sajaukta ar aukstā spieduma vai citu augu eļļu, lai uzlabotu krāsu un smaržu. Tā uzskatāma par zemas kvalitātes produktu, kas, protams, ir izmantojams kulinārijā, taču tajā vairs tikpat kā nav vērtīgo uzturvielu.

Rafinēta, ķīmiski attīrīta olīv­eļļa var saukties arī citādāk: refined (rafinado) olive oil, light olive oil u.c. Labi, ja valsts un vieta, kur eļļa ražota, sakrīt ar vietu, kur tā pildīta pudelēs.

 

Lietojums virtuvē

Olīveļļa dod īpašu garšu un aromātu jebkuram ēdienam, tā ir arī savdabīgs skābes regulators saskarsmē ar augļu sulām, etiķi, vīnu un tomātiem. Eļļas neitralizējošo ietekmi jūt, to pievienojot asam ēdienam. Tā piemērota sieriem, karstajiem un aukstajiem ēdieniem.

Extra vergine un vergine olīv­eļļa lieliski piedien gan salātiem, gan cepšanai un dārzeņu sautēšanai, jo sastāvā esošie polifenoli, antioksidanti un oleīn­skābe nodrošina tās stabilitāti arī termiskās apstrādes laikā.

Kvalitatīva olīveļļa gan ir pārāk dārga, lai to izmantotu cepšanai, tāpēc noder arī lētāka, taču jāņem vērā, ka uzsilstot palielinās tās apjoms un tā izlietojas mazāk nekā, piemēram, saulespuķu eļļa.

Olīveļļas pudeļu korķi ne tikai saglabā trauka satura vērtību, bet arī pastāsta par to. Zaļš liecina, ka eļļa ir piemērota salātiem, bet sarkans vai brūns – par derīgumu cepšanai. Tomēr var gadīties produkts, kura ražotājs šo tradīciju nav ņēmis vērā.

 

Uzglabāšanas laiks un vieta

Augstvērtīgas eļļas pilda tumša stikla pudelēs. Plastmasas iesaiņojumam pat nevajadzētu pievērst uzmanību, jo uzglabāšanas laikā šādā produktā nonāk veselībai kaitīgie ftalāti. Tad labāk izvēlēties eļļu metāla traukā.

Polinepiesātinātās taukskābes ātri oksidējas, zaudējot vērtīgās īpašības. Tāpēc eļļas tilpumam jābūt nelielam, lai gan ir kārdinājums pirkt lielāku pudeli.

Pirmā aukstā spieduma olīveļļas derīguma termiņš ir ne vairāk kā divi gadi arī tad, ja pudele nav atvērta. Ja uzglabāšanas termiņš uz iesaiņojuma norādīts garāks, visticamāk, tā tomēr ir zemas kvalitātes prece.

Olīveļļu uzglabā tumšā vietā 10 – 15 °C temperatūrā. Kvalitāte pasliktinās gaismā un siltumā – eļļa iegūst sīvu piegaršu un tauku smaržu. Ledusskapis uzglabāšanai nav piemērots.

Ja, pagaršojot eļļu, jūtama asi rūgtena garša un nepatīkams kairinājums rīklē, produktu lietot nav ieteicams.

Ja eļļa ir bieza un duļķaina, tas nozīmē, ka tā ir turēta ledusskapī. Pēc neilga laika istabas temperatūrā tā atkal kļūst šķidra un caurspīdīga. Tas ir viens no pārbaudījumiem, kas apliecina olīveļļas vērtību – kvalitatīvs produkts sabiezē vienmērīgi, bet, ja redzami nosēdumi, kas līdzinās cukura kristāliem, eļļa droši vien ir atšķaidīta ar ūdeni un pievienoti arī stabilizatori.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 19. līdz 26.aprīlim: apstrādā zemi, sēj bietes, burkānus, redīsus 1
2 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pandēmijas laikā kucēnus pērk biežāk: vai jums būs laiks, ko veltīt dzīvniekam arī pēc ierobežojumu atcelšanas?
1 stunda
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pavasara karalis – spināts: plus četras gardas receptes katrai gaumei 1
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pasaulē vecākā Gorilla Berlīnes zoodārzā nosvin dzimšanas dienu 3
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Viena pati un maziņa karaliene, vietējie kovidkretīni un pirmās līgotāju prognozes 46
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Bija pirmais “feils”, tad otrais un simtais!” Ērglis lamā valdību un vaino sabiedrības uzticības krīzē 60
2 dienas
DA
Dr. Apinis
Veselam
“Jaunas, mūsdienīgas sievietes lieto hormonālo kontracepciju, paskatieties, kāds tur ir trombožu risks,” Zavadska par bailēm no “Astra/Zeneca” 144
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena ir piemērota pārdomām! Horoskopi 19.aprīlim
20 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Lemberga vēstule no cietuma rada sašutumu. Ivars Kaļķis atgādina politiski represētās personas likumu 130
2 dienas
Lasīt citas ziņas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Ja tici idejai, dari! No garšīgas idejas līdz galvu reibinošam biznesa izrāvienam: “Smalkā mušļa” dibinātāju, draudzeņu Ilzes un Ievas pieredzes stāsts 2
2 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Automātiska siltumnīcas vēdināšana: tas vairs nav ne dārgi, ne sarežģīti 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Klasiskā frikadeļu zupiņa: gatavojot pēc šīs receptes nevar “aizšaut garām”! 9
3 dienas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Darbinieka “uzvedība” sociālajos tīklos: domā pirms raksti!
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Taisnās, liektās, neparastās – kā iekārtot skaistas dobes: ainavu arhitektes padomi
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Plānās pankūkas ar citrona miziņu: aromātiskas gardēžu vakariņas
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Bijušais Valsts policijas priekšnieks komentē, ko varētu nozīmēt automātiskā ieroča izmantošana Bezzubova slepkavībā 6
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Bricis par laiku šonedēļ 1
3 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Liesuma filozofija un ķieģeļi! “Lode” rūpnīca Liepā iegūst jaunu elpu, kovidkrīzē valsts atbalstu neprasot
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Par jaundzimušā nogalināšanu un līķa vairākkārtēju pārapbedīšanu mātei piespriež 13 gadus cietumsodu
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Karaliene Elizabete II sava mazdēla dēļ prinča Filipa bērēs lauzusi senu tradīciju: viss tikai tāpēc, lai princis Harijs nejustos “citādi” 2
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Uzņēmējs Artūrs Mednis ar ģimeni teltī pārnakšņo pie vakcinācijas centra, lai tiktu pie Covid-19 vakcīnas 5
2 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pandēmijas laikā kucēnus pērk biežāk: vai jums būs laiks, ko veltīt dzīvniekam arī pēc ierobežojumu atcelšanas?
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Pabriks: Pieteikties uz “AstraZeneca” vakcīnām, no kurām atsakās Dānija, ir ļoti pareizs lēmums 15
2 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Viena pati un maziņa karaliene, vietējie kovidkretīni un pirmās līgotāju prognozes 46
18 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
ZVA vadītājs Henkuzens iesaka pārbaudes rosināt arī par “Moderna” vakcīnu iepirkumu 19
19 stundas
DA
Dr. Apinis
Veselam
“Jaunas, mūsdienīgas sievietes lieto hormonālo kontracepciju, paskatieties, kāds tur ir trombožu risks,” Zavadska par bailēm no “Astra/Zeneca” 144
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Vēsma un Fanija 1
6 stundas
LE
LETA
Veselam
Kristīgā pansionātā pēc atteikšanās no vakcinēšanas uzliesmojis Covid-19, nonāvējot trešdaļu iemītnieku 31
19 stundas
LE
LETA
Kokteilis
Gaidāmais seriāls “Gredzenu pavēlnieks” kļūs par dārgāko vēsturē
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Šajos uzņēmumos neesot patiesais labuma guvējs! Lembergs atkal tiesājas 30
23 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Tā bija laimīga sagadīšanās, viņa teātrī man netīšām apsēdās blakus!” Zviedrijā dzimušais, bet Latvijā uzaugušais Matīss Kaža stāsta, kā atrada savas filmas galveno varoni 4
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. Karaliskā ģimene atvadās no mīļotā prinča Filipa 12
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Pirms 50 gadiem nesēj­raķete “Proton-K” nogādāja orbītā 18,5 tonnas smago pasaulē pirmo pilotējamo orbitālo staciju
15:50
LA
LA.LV
Ziņas
Uzmanies! Kas uz ceļa rada potenciālus draudus motobraucējiem?
15:47
GN
Gints Narogs
Ziņas
Latvijas dāmu tenisa izlase Billijas Džīnas Kingas kausa “play off” duelī pret Indiju savu darbu paveicot godam
15:37