Kura olīveļļa labāka? 0

Kulinārijā populāras dažādas eļļas, un tās atšķiras ne vien pēc izcelsmes, bet arī pēc kvalitātes. Īpaši sarežģīti šķiet izvēlēties olīveļļas. Kā orientēties piedāvājumā?

 

Konsultēja olīveļļas spiestuves īpašnieks Abruco reģionā (Itālijā) Remidžo Damiko.

 

Pērc ar prātu!

Izvēloties šo eļļu, jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz etiķetes.

LE
LETA
Laukos
Daudzviet sākta apsēto rapšu sējumu iznīcināšana. Zemkopības ministrija komentē situāciju 37
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 161
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Tveice mazināsies. Vai otrdien gaidāms negaiss?
19 stundas
Lasīt citas ziņas

Extra vergine (vai extra virgin – atkarībā no ražotājvalsts) ir augstvērtīgākā un vismazāk apstrādātā aukstā pirmspieduma olīveļļa, kurā organisko skābju daudzums ir ne vairāk kā 0,8 %. Jo mazāk skābju, jo labāka kvalitāte un garša. Par ļoti lielu to daudzumu liecina rūgtens aromāts. Extra vergine eļļu vērtē kā vēl izcilāku, ja ražošanā izmantotas speciāli atlasītas augstvērtīgas olīvas.

Vergine eļļu iegūst otrajā spie­dumā. Arī tā ir aukstā spieduma eļļa ar labu garšu, taču zemāku kvalitāti un organisko skābju daudzumu līdz 2 %. Tās garša ir nedaudz sīvāka, bet aromāts – vājāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pure vai vienkārši olive oil parasti ir dažāda spieduma eļļu sajaukums, kam nav spēcīga aromāta. Tā ir filtrēta un rafinēta, tātad – ķīmiski apstrādāta. Šo eļļu iegūst karstās spiešanas tehnikā un bez nerafinētās eļļas piedevām. Produkts piemērots cepšanai.

Pomace apzīmējums ir karstā spieduma olīvu izspaidu eļļai, kas reizēm ir sajaukta ar aukstā spieduma vai citu augu eļļu, lai uzlabotu krāsu un smaržu. Tā uzskatāma par zemas kvalitātes produktu, kas, protams, ir izmantojams kulinārijā, taču tajā vairs tikpat kā nav vērtīgo uzturvielu.

Rafinēta, ķīmiski attīrīta olīv­eļļa var saukties arī citādāk: refined (rafinado) olive oil, light olive oil u.c. Labi, ja valsts un vieta, kur eļļa ražota, sakrīt ar vietu, kur tā pildīta pudelēs.

 

Lietojums virtuvē

Olīveļļa dod īpašu garšu un aromātu jebkuram ēdienam, tā ir arī savdabīgs skābes regulators saskarsmē ar augļu sulām, etiķi, vīnu un tomātiem. Eļļas neitralizējošo ietekmi jūt, to pievienojot asam ēdienam. Tā piemērota sieriem, karstajiem un aukstajiem ēdieniem.

Extra vergine un vergine olīv­eļļa lieliski piedien gan salātiem, gan cepšanai un dārzeņu sautēšanai, jo sastāvā esošie polifenoli, antioksidanti un oleīn­skābe nodrošina tās stabilitāti arī termiskās apstrādes laikā.

Kvalitatīva olīveļļa gan ir pārāk dārga, lai to izmantotu cepšanai, tāpēc noder arī lētāka, taču jāņem vērā, ka uzsilstot palielinās tās apjoms un tā izlietojas mazāk nekā, piemēram, saulespuķu eļļa.

Olīveļļas pudeļu korķi ne tikai saglabā trauka satura vērtību, bet arī pastāsta par to. Zaļš liecina, ka eļļa ir piemērota salātiem, bet sarkans vai brūns – par derīgumu cepšanai. Tomēr var gadīties produkts, kura ražotājs šo tradīciju nav ņēmis vērā.

 

Uzglabāšanas laiks un vieta

Augstvērtīgas eļļas pilda tumša stikla pudelēs. Plastmasas iesaiņojumam pat nevajadzētu pievērst uzmanību, jo uzglabāšanas laikā šādā produktā nonāk veselībai kaitīgie ftalāti. Tad labāk izvēlēties eļļu metāla traukā.

Polinepiesātinātās taukskābes ātri oksidējas, zaudējot vērtīgās īpašības. Tāpēc eļļas tilpumam jābūt nelielam, lai gan ir kārdinājums pirkt lielāku pudeli.

Pirmā aukstā spieduma olīveļļas derīguma termiņš ir ne vairāk kā divi gadi arī tad, ja pudele nav atvērta. Ja uzglabāšanas termiņš uz iesaiņojuma norādīts garāks, visticamāk, tā tomēr ir zemas kvalitātes prece.

Olīveļļu uzglabā tumšā vietā 10 – 15 °C temperatūrā. Kvalitāte pasliktinās gaismā un siltumā – eļļa iegūst sīvu piegaršu un tauku smaržu. Ledusskapis uzglabāšanai nav piemērots.

Ja, pagaršojot eļļu, jūtama asi rūgtena garša un nepatīkams kairinājums rīklē, produktu lietot nav ieteicams.

Ja eļļa ir bieza un duļķaina, tas nozīmē, ka tā ir turēta ledusskapī. Pēc neilga laika istabas temperatūrā tā atkal kļūst šķidra un caurspīdīga. Tas ir viens no pārbaudījumiem, kas apliecina olīveļļas vērtību – kvalitatīvs produkts sabiezē vienmērīgi, bet, ja redzami nosēdumi, kas līdzinās cukura kristāliem, eļļa droši vien ir atšķaidīta ar ūdeni un pievienoti arī stabilizatori.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Kādas nodokļu izmaiņas gaidāmas pašnodarbinātajiem? 13
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Smaržo pasakaini, garšo vēl labāk: mājās gatavota zemeņu kūka ar krēmsieru
23 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi? 3
1 diena
LE
LETA
Laukos
Daudzviet sākta apsēto rapšu sējumu iznīcināšana. Zemkopības ministrija komentē situāciju 37
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 161
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Tveice mazināsies. Vai otrdien gaidāms negaiss?
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Koncentrē savu uzmanību uz tām lietām, kuras tu vari ietekmēt! Horoskopi 22.jūnijam
16 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pēc potes pa ceļam uz pikniku, nepareizi saprastais un pēdējais brīdinājums. Nedēļas notikumu apskats 16
1 diena
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Negaidīti novīta ķirsis. Vai labāk būtu ārstēt vai zāģēt nost? 1
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc nosarka krūmmellenes?
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai 1
3 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ugunskura vieta pašu sētā: kā ierīkot? 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 126
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Persikam lapas čokurā: nav nemaz tik nekaitīgi – augs var aiziet bojā 2
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Studenti pauž sašutums par piespiedu vakcinācijas noteikšanu. Kā šo prasību vērtē tiesībsargs? 84
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Babris: Ādamsons neilgi pirms “Banka Baltija” krimināllietas centās pierādīt, ka Lavents ir godīgākais cilvēks 7
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vietām vējš var sagāzt kokus, pārraut elektrolīnijas un radīt citus postījumus, iespējami arī tornādo. Prognoze svētkiem 1
1 stunda
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Var iedzert un braukt? Eksperimentē, kas notiek, kad trīs vīri dažādos vecumos, sēž pie stūres reibumā 4
4 stundas
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
Kad dzimtenes pietrūkst līdz asarām. Intervija ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja atļauj LGBTQ+ praidu, tad nākotnē varbūt tādu taisīs arī nevakcinētie,” minējumus izdara mūziķis Veits 30
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atraktīvā stiliste Žanna Dubska publisko savu kailfoto un mudina tautu meklēt papardes ziedu 4
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Jau no šodienas policija sāks strādāt pastiprinātā režīmā 7
3 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Muciņš: Mirstība no sirds un asinsvadu slimībām joprojām ir cēlonis Nr. 1 Latvijā 23
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 161
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja pēc diviem gadiem ir pasaules gals, lai ņem.” Timrots par ideju samazināt pensijas nākotnes pensionāriem 61
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Baidens nometās sirmgalves priekšā ceļos un kaut ko viņai iečukstēja ausī… 25
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Politiķis Aldis Gobzems izvirzījis sev jaunu mērķi: “Es gribu nomest vēl kādus četrus, piecus kg un sešpaku!” 28
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi? 3
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Bažas, ka mediķi varētu pieņemt tikai vakcinētus cilvēkus. Slimnīcas vadītājs skaidro, vai tā būs 124
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Ja iedzīvotāji atliks vakcināciju, rudenī tas var beigties ar “lokdaunu” 274
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kārsavas novadā pirmdienas vakarā no dzelzceļa cisternas noplūdusi sērskābe
10:38
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Par precētu vīrieti kļuvis autosportists Reinis Nitišs
10:33
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Katrīne Sauliete publiski “iedzeļ” mīļotajam Pēterim: “Tu esi zems reitings. Es esmu ļoti augsts reitings!” 1
10:11