Kura olīveļļa labāka? 0

Kulinārijā populāras dažādas eļļas, un tās atšķiras ne vien pēc izcelsmes, bet arī pēc kvalitātes. Īpaši sarežģīti šķiet izvēlēties olīveļļas. Kā orientēties piedāvājumā?

 

Konsultēja olīveļļas spiestuves īpašnieks Abruco reģionā (Itālijā) Remidžo Damiko.

 

Pērc ar prātu!

Izvēloties šo eļļu, jāpievērš uzmanība uzrakstiem uz etiķetes.

Extra vergine (vai extra virgin – atkarībā no ražotājvalsts) ir augstvērtīgākā un vismazāk apstrādātā aukstā pirmspieduma olīveļļa, kurā organisko skābju daudzums ir ne vairāk kā 0,8 %. Jo mazāk skābju, jo labāka kvalitāte un garša. Par ļoti lielu to daudzumu liecina rūgtens aromāts. Extra vergine eļļu vērtē kā vēl izcilāku, ja ražošanā izmantotas speciāli atlasītas augstvērtīgas olīvas.

Vergine eļļu iegūst otrajā spie­dumā. Arī tā ir aukstā spieduma eļļa ar labu garšu, taču zemāku kvalitāti un organisko skābju daudzumu līdz 2 %. Tās garša ir nedaudz sīvāka, bet aromāts – vājāks.

Pure vai vienkārši olive oil parasti ir dažāda spieduma eļļu sajaukums, kam nav spēcīga aromāta. Tā ir filtrēta un rafinēta, tātad – ķīmiski apstrādāta. Šo eļļu iegūst karstās spiešanas tehnikā un bez nerafinētās eļļas piedevām. Produkts piemērots cepšanai.

Pomace apzīmējums ir karstā spieduma olīvu izspaidu eļļai, kas reizēm ir sajaukta ar aukstā spieduma vai citu augu eļļu, lai uzlabotu krāsu un smaržu. Tā uzskatāma par zemas kvalitātes produktu, kas, protams, ir izmantojams kulinārijā, taču tajā vairs tikpat kā nav vērtīgo uzturvielu.

Rafinēta, ķīmiski attīrīta olīv­eļļa var saukties arī citādāk: refined (rafinado) olive oil, light olive oil u.c. Labi, ja valsts un vieta, kur eļļa ražota, sakrīt ar vietu, kur tā pildīta pudelēs.

 

Lietojums virtuvē

Olīveļļa dod īpašu garšu un aromātu jebkuram ēdienam, tā ir arī savdabīgs skābes regulators saskarsmē ar augļu sulām, etiķi, vīnu un tomātiem. Eļļas neitralizējošo ietekmi jūt, to pievienojot asam ēdienam. Tā piemērota sieriem, karstajiem un aukstajiem ēdieniem.

Extra vergine un vergine olīv­eļļa lieliski piedien gan salātiem, gan cepšanai un dārzeņu sautēšanai, jo sastāvā esošie polifenoli, antioksidanti un oleīn­skābe nodrošina tās stabilitāti arī termiskās apstrādes laikā.

Kvalitatīva olīveļļa gan ir pārāk dārga, lai to izmantotu cepšanai, tāpēc noder arī lētāka, taču jāņem vērā, ka uzsilstot palielinās tās apjoms un tā izlietojas mazāk nekā, piemēram, saulespuķu eļļa.

Olīveļļas pudeļu korķi ne tikai saglabā trauka satura vērtību, bet arī pastāsta par to. Zaļš liecina, ka eļļa ir piemērota salātiem, bet sarkans vai brūns – par derīgumu cepšanai. Tomēr var gadīties produkts, kura ražotājs šo tradīciju nav ņēmis vērā.

 

Uzglabāšanas laiks un vieta

Augstvērtīgas eļļas pilda tumša stikla pudelēs. Plastmasas iesaiņojumam pat nevajadzētu pievērst uzmanību, jo uzglabāšanas laikā šādā produktā nonāk veselībai kaitīgie ftalāti. Tad labāk izvēlēties eļļu metāla traukā.

Polinepiesātinātās taukskābes ātri oksidējas, zaudējot vērtīgās īpašības. Tāpēc eļļas tilpumam jābūt nelielam, lai gan ir kārdinājums pirkt lielāku pudeli.

Pirmā aukstā spieduma olīveļļas derīguma termiņš ir ne vairāk kā divi gadi arī tad, ja pudele nav atvērta. Ja uzglabāšanas termiņš uz iesaiņojuma norādīts garāks, visticamāk, tā tomēr ir zemas kvalitātes prece.

Olīveļļu uzglabā tumšā vietā 10 – 15 °C temperatūrā. Kvalitāte pasliktinās gaismā un siltumā – eļļa iegūst sīvu piegaršu un tauku smaržu. Ledusskapis uzglabāšanai nav piemērots.

Ja, pagaršojot eļļu, jūtama asi rūgtena garša un nepatīkams kairinājums rīklē, produktu lietot nav ieteicams.

Ja eļļa ir bieza un duļķaina, tas nozīmē, ka tā ir turēta ledusskapī. Pēc neilga laika istabas temperatūrā tā atkal kļūst šķidra un caurspīdīga. Tas ir viens no pārbaudījumiem, kas apliecina olīveļļas vērtību – kvalitatīvs produkts sabiezē vienmērīgi, bet, ja redzami nosēdumi, kas līdzinās cukura kristāliem, eļļa droši vien ir atšķaidīta ar ūdeni un pievienoti arī stabilizatori.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IB
Indulis Burka
Laukos
Laukakmeņiem vieta latviešu pirtiņā: lielvārdnieka Ojāra pieredze 1
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
“Viengadīgās” dārza puķes arī nākošgad: dārznieces meistarstiķis, kā to izdarīt! 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sorgo – jaunums latviešu virtuvē: plus divu debešķīgu ēdienu receptes
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Itālijā piedzimis kucēns zaļā krāsā
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā ieziemot puķupodu?
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
5 dienas
VV
Vivanta Volkova
Stāsti
“Es te esmu kā paradīzē!” Vecticībniece Anfisa par streikojošiem ceļgaliem un atteikšanos no dzīves Francijā 2
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Sejas maskas ir kaitīgas, bet testu rezultāti – viltoti.” Kur rodas sazvērestību teorijas par Covid-19? 6
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atklāj, kur ir visvairāk Covid-19 gadījumu un kurā novadā slimība fiksēta pirmo reizi
6 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Ziņas
Drīzumā Latvijā būs skatāms jaunais miniseriāls par laulību škiršanas tēmu “Projekts: šķiršanās”
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lietuvā ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 600 cilvēki, bet pieci miruši 1
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Šodien mēs nedrīkstam klausīties populistos!” Levits aicina sabiedrību mobilizēties Covid-19 izplatības apturēšanai 10
8 stundas
LE
LETA
Veselam
Arī brīvdienā reģistrēti vairāk nekā 200 jauni Covid-19 gadījumi. Divi cilvēki miruši 2
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Prinča Harija strīds ar 99 gadus veco vectētiņu princi Filipu var kļūt par pēdējo… 11
12 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Kamēr Viņķele spēlē” čurikus”, atklājas biedējošas lietas. Nekāda plāna laikam nemaz nav 112
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kāda ir prinča Viljama un Keitas Midltones trīs bērnu ikdienas dzīve? 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Beāte un Beatrise
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Bijusi vētraina ballīte: Samantai Tīnai uzradies gruzīnu pielūdzējs, Lauris Reiniks pazaudē bikšu pogu 9
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Raganu slotu ballē” izgaismo retumus 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Liepāja uzmirdz krāsās: šādu pilsētu tu vēl nebūsi redzējis! 1
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 24. līdz 30.oktobrim: kādas vēlmes piepildīsies
2 dienas
SM
Signe Mengote
Stāsti
“Liela ģimene ir īstena latviešu ģimene.” Stiprās un sportiskās Nenišķu ģimenes stāsts 3
3 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šonedēļ emocijas var ņemt pārsvaru pār saprātu, un tas var nebeigties labi! Horoskopi no 26. oktobra līdz 1.novembrim 1
17 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Veiksmes un spriedzes dienas oktobrī un novembrī: Skorpiona laika padomi
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien tu liksi apkārtējiem dancot pēc savas stabules! Horoskopi 26.oktobrim 1
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Itālijā nosaka stingrākus ierobežojumus cīņā ar Covid-19
22:39
LA
LA.LV
Ziņas
“Sejas maskas ir kaitīgas, bet testu rezultāti – viltoti.” Kur rodas sazvērestību teorijas par Covid-19? 6
21:50
LE
LETA
Ziņas
Lietuvā ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 600 cilvēki, bet pieci miruši 1
21:13