Foto: Ilze Pētersone

Latvijas garšīgākā medus kūka: biškopes Lolitas Rudzītes recepte 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Garšīgākais gaišais medus pērn nācis no Lolitas Rudzītes dravas Skrīveru dendroloģiskajā parkā, kur vasarās kupli sazied liepas un tuvējā izcirtumā vilina avenes. Biškope ar gandrīz 50 gadu pieredzi prasmīgi saimnieko arī savā virtuvē. Viņai ir atbilde uz jautājumu – vai no Latvijas labākā medus sanāk tikpat gardas kūkas?

LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 77
23 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 113
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Vai tiešām katoļu priesteriem ir aizliegts precēties? Atbild prāvests Ilmārs Tolstovs 56
7 stundas
Lasīt citas ziņas
Lolitas Rudzītes dravas ir Skrīveru dendroloģiskajā parkā. Bitītes jāiet apraudzīt ziemā, vai netrūkst barības un ūdens.
Foto: Ilze Pētersone

Ienesums pērn neesot vērtējams kā bagātākais, tomēr garšas ziņā Lolitas Rudzītes bišu gaišais medus bijis nepārspējams, tāpēc atzīts par labāko gan Latvijas Biškopības biedrības, gan starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2020” žūrijas vērtējumā. No 180 saimēm vairākums atrodas Skrīveru dendroloģiskajā parkā, daļa izvietotas Andreja Upīša romānā “Zaļā zeme” aprakstītajos “Vecgrīņos” un arī citās vietās, kur tuvumā nav industriālo lauksaimnieku ar pesticīdu indētiem laukiem. Katram vākumam sava garša, taču vasaras raža no dendroloģiskā parka parasti sitot visus pušu, nosaka biškope. Līdzīgi kā viņas medus kūkas, kas savulaik ceptas vai uz katrām viesībām un allaž visiem garšojušas.

Jaunais gads – pavasarī

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tā padomā, biškopjiem jaunais gads vēl tikai gaidāms – marta beigās vai biežāk aprīļa sākumā, kad gaisa temperatūra nav zemāka par 14 °C grādiem, viņi pirmo reizi var atvērt stropu, lai redzētu, kā bites pārlaidušas ziemu. Lolitas drava nav piedzīvojusi lielus zaudējumus, pagājušajā gadā tikai trīs saimēs bijis klusums. Par kolēģu neveiksmēm, kad nereti aiziet bojā pat puse dravas, viņai divējāds vērtējums – pie vainas ar pesticīdiem miglotie lauki un arī nepietiekams ciltsdarbs. Lai izvairītos no tuvradnieciskiem krustojumiem, kas ietekmē gan ienesumu, gan pārziemošanu, bišu mātes savām saimēm gādājot no Itālijas. Tiesa, ja viņas dravu tuvumā laukus miglotu ar pesticīdiem, pārziemot nepalīdzētu pat itāliešu ciltsraksti, atzīst Lolita.

Foto: no Lolitas Rudzītes krājuma

Par biškopi viņa izmācījusies mammas mudināta – aizgājusi uz Vecbebru tehnikumu, tomēr kursā nav bijusi vienīgā meitene. Pēc studijām 1974. gadā ar norīkojumu devusies uz Skrīveru izmēģinājumu staciju un darba vietu vairs nav mainījusi. Līdzās saimniecības bitēm iekopusi savu dravu, talkā nācis vīrs Raimonds, par bišu naudu Skrīveros uzbūvējuši jaunu māju. “Tolaik labi varēja nopelnīt ar ziedputekšņiem, vācām ap divām tonnām gadā un sūtījām uz Dienvidslāviju,” atceras Lolita. Dzīvesbiedrs jau astoņus gadus vairs nav šaisaulē, arī mājas jaunā vietā – Daugavas malā Lielvārdes pusē. Palīgos nāk abi dēli un labs draugs Jānis no Birzgales. Bez vīrieša rokām dravā neiztikt, jau tā ar smagumiem esot muguru samocījusi, ka tagad jādomā par operāciju. No atvasēm mammas pēdās diez vai kāds iešot, dēliem Aigaram un Normundam labi atalgoti darbi, citas intereses.

Ko biškopis dara ziemā?

Lolitas mājas pirmais stāvs atvēlēts medus ražošanai, kur gada aukstajā laikā sanāk pavadīt vairāk laika, griežot no rāmīšiem šūnas, kausējot vasku, fasējot produkciju un darot citus darbus. Ziemā biteniecei jāaiziet arī līdz dravai, lai paklausītos, kā jūtas bišu saimes. Var izmantot tievu caurulīti vai mediķu stetoskopu, ko pa skreju ievieto stropā.

“Ja dzird viendabīgu bišu dziedāšanu, viss kārtībā. Ja kāda bite spalgi izdalās, jāskatās, vai trūkst barības, ūdens vai kā cita, un saimei jāpalīdz,” skaidro biškope.

Tautas dziesmai par bišu klausīšanos Ziemassvētkos, kas daudziem šķiet kā poētiska saulgriežu laika izdarība, viņa redz praktisku skaidrojumu – ja bitītes daiļi dzied, kā teikts dainā, tās labi pārziemos, čakli nesīs medu un skaidrs, ka būs jauka vasariņa.

Uz jautājumu – vai biškopei salda dzīve, Lolita tikai atjoko – pārāk salda… Ja nopietni, biteniekam prieku dara veselīgi pārziemojušas saimes un labs ienesums. No medus pati izvēlas viršu. “Tas ir mans favorīts – ar rūgteno garšu un nedaudz želejveidīgu konsistenci, turklāt ļoti vērtīgs, jo vairāk dzelzs un minerālvielu,” skaidro biškope. Savas veselības labad ik dienas pa ēdamkarotei ieēdot arī vienu no vērtīgākajiem produktiem – bišu maizi, pakošļājot kādu propolisa gabaliņu vai paārstējot locītavas ar sedziņām, kas pabijušas stropā uz rāmīšiem. Zināms taču, ka bišu preparāti ārstniecībā par vērtīgiem atzīti kopš senseniem laikiem.

Medus kūka – arvien topā

No jaunības dienu foto, kad Rudzīši paši rīkoja ballītes un gāja ciemos pie draugiem.
Foto: no Lolitas Rudzītes krājuma

Ja mājās trīs vīrieši, par ēst gatavošanu bija īpaši jāpiedomā, smaidot nosaka saimniece. Ne jau visu varēja iemācīties no Masiļūnes pavārgrāmatām, tāpēc pusgadu pāris reižu nedēļā devusies uz Skrīveriem, kur kopā ar vēl divdesmit apkārtnes sievām kulinārijas kursos apguvusi pavārmākslu profesionālas pasniedzējas vadībā.

“Visu māku – gan saldos, gan sāļos ēdienus,” tagad ar lepnumu balsī nosaka Lolita. Karstākais gatavošanas laiks gan esot aiz muguras – Skrīveros bijis plašs ģimenes draugu pulks, svinētas jubilejas un vārda dienas, ciemojušies viens pie otra vai ik nedēļu, un galdi klāti bagātīgi. “Rīkojām saietus ne mazāk kā 15 līdz 20 cilvēkiem, un visu gatavoju pati – rasolu, auksto gaļu, siltajā buljonu ar pīrāgiem un kaut ko no meža gaļas, jo vīrs bija mednieks. Ik reizi cepu arī medus kūku, kas garšoja visiem, var teikt – tā bija topā!” Medu izmantojusi arī gaļas marinādē, ko pievienoja sālsūdenim, taču vairāk gan cepumos, piparkūkās, kas ar medu izdodas kraukšķīgas, un kūkai. Vasarās, dodoties uz bišu dravu, allaž gatavojot padzērienu – ūdenī iejauc medu un pievieno citrona sulu.

Kā kārtīgai saimniecei Lolitai Rudzītei visas receptes sarakstītas kladē, tur arī viņas gardā medus kūka.
Foto: Ilze Pētersone

Medus kūka arī mūsdienās nav izgājusi no modes, taču nākuši klāt daži jauno laiku paņēmieni. Piemēram, olas ar cukuru un medu mīklai iesaka kult karsta ūdens peldē, biskvīts sanākšot gaisīgāks, bet pildījumam labāk ņemt treknāku skābo krējumu un kristāliskā cukura vietā sakult to ar pūdercukuru, kas uzlabos krēma struktūru. Skābā krējuma pildījumu var aizvietot ar sviesta vai vārīto krēmu, bet jālūko, lai garša būtu gana skābena iepretim biskvīta saldumam, kādu to pirms apmēram divsimt gadiem Aleksandra I galma konditors pirmo reizi pagatavojis kā pārsteigumu imperatora mīļotajai sievai.

Medus padomi

Iesaka biškope Lolita Rudzīte:

Medu atkausējiet temperatūrā, kas nav augstāka par 40 °C grādiem, lai nezustu tā vērtība.

Pie tējas vai cita karsta dzēriena medu ņemiet ar karotīti atsevišķi, lai neiet zudībā vērtīgās vielas.

Viršu, griķu un lapu izsvīduma medu uzskata par bagātākajiem ar minerālvielām.

Medu vajag iegādāties no pazīstamiem un uzticamiem biškopjiem, nevis no tā saucamajiem viendienīšiem, kuru produkcijas kvalitāte var būt apšaubāma.

Receptes

Lolitas Rudzītes medus kūka

Foto: Ilze Pētersone

16 personām

Sastāvdaļas:

Foto: Ilze Pētersone

Mīklai: 1 glāze medus, 1 glāze cukura, 3 olas, 3 glāzes miltu, 2 tējk. ar kaudzīti sodas.

Pildījumam: 1 l skāba krējuma, 1 glāze cukura, pusglāze skābena ievārījuma (brūkleņu, dzērveņu u. c.).

Gatavošana:

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Sakuļ olas ar cukuru un pievieno medu. Ja medus ir biezs, to iepriekš izkausē ūdens peldē. Olu, cukura un medus masai pievieno miltus un sodu un samaisa. Mīklai jābūt vijīgai un lipīgai.

Cep kūkas kārtas

Foto: Ilze Pētersone

Kūkas formas pamatni 26 cm diametrā sasilda cepeškrāsnī, tās gludo pusi iesmērē ar taukvielām un apkaisa ar miltiem. Pamatnes vidū liek apmēram 3 krietnas ēdamkarotes mīklas un ar pirkstiem izlīdzina pa visu plātni. Lai mīkla neliptu pie pirkstiem, tie iepriekš jāiemērc miltos. Katru kārtu atsevišķi cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā, līdz brūngana. No sagatavotās mīklas jāsanāk 5 – 6 kārtām. Pēc izņemšanas no krāsns tās jāatdzesē.

Gatavo kūku

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Sakuļ skābo krējumu ar cukuru. Uz kūkas servējamās pamatnes novieto pirmo kārtu un to bagātīgi pārklāj ar krējuma un cukura maisījumu, ko atkārto arī ar otru kārtu. Trešo kārtu pārklāj ar ievārījumu. Atlikušās kārtas pārklāj ar krējuma un cukura maisījumu.

Kūku novieto vēsumā vismaz uz 10 stundām. Pirms pasniegšanas kūku apkaisa ar blenderī samaltām medus biskvīta drupačām un ogām.

Cūkgaļas cepetis medus, sinepju un apelsīnu marinādē

Foto: Ilze Pētersone

6 personām

Sastāvdaļas:

Foto: Ilze Pētersone

1 – 1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes.

Marinādei: 2 ēd. k. medus, 2 ēd. k. sojas mērces, 2 ēd. k. angļu sinepju, 1 vidējs apelsīns, 3 ķiploka daiviņas, sāls.

Gatavošana:

Foto: Ilze Pētersone

Diennakti iepriekš gaļas gabalu patur sālsūdens un medus šķīdumā.

Foto: Ilze Pētersone

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: Ilze Pētersone

Pirms cepšanas gabalu nosusina. Marinādei sajauc medu, sojas mērci, sinepes, spiedē izspiestus ķiplokus un sulu no apelsīna. Maisījumu rūpīgi iemasē gaļas gabalā. Liek gaļu uz cepešpannas un cep 180° temperatūrā 1 līdz 1,5 stundu, līdz, iedurot kociņu, izdalās dzidra sula un tā ir mīksta.

Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem, kartupeļiem, sautētiem kāpostiem vai svaigiem salātiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 2
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Uz veikalu pēc sniega lāpstas: ar kādu kātu, cik dārgu un no kāda materiāla pirkt?
1 diena
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Acālijai čokurojas un kalst lapas: kas augam nepatīk un kā to izglābt? 2
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 77
23 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 113
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Vai tiešām katoļu priesteriem ir aizliegts precēties? Atbild prāvests Ilmārs Tolstovs 56
7 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Obligāts bērna kopšanas atvaļinājums tētiem? Vismaz divus mēnešus bērnu būs jāpieskata tēvam 70
7 stundas
LA
LA
Ziņas
VIDEO. Pasažieri stumj trolejbusu, vilcieni kavējas, lidojumi atcelti! Ekstremālā snigšana izraisa satiksmes kolapsu 65
19 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcili garšīgas vistas gaļas kotletes: kā pagatavot? 9
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Ārzemēs miris tuvinieks. Kas sedz repatriācijas izmaksas?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 32
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Divu sastāvdaļu šķīdums, ko var pagatavot mājās: kā rūpēties par orhidejām?
4 dienas
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Aparjods izcīna uzvaru Pasaules kausa trešajā posmā
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā diena kopš pagājušās ziemas. Laika prognoze svētdienai
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai rīdzinieki jau izjūt Ziemassvētku noskaņu? 4
3 stundas
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Manuprāt, piedzīvojam ļoti izšķirīgu laiku, kaut kāda laikmeta beigas.” Intervija ar aktrisi Rēziju Kalniņu 26
7 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Kad pret Covid-19 sāks vakcinēt bērnus 5-11 gadu vecumā? Atbild Dace Zavadska 78
6 stundas
Daina Šulca
Ziņas
Dāņi pārceļas uz laukiem: jaunās ģimenes pamazām atsakās no pilsētas “caffe latte” dzīvesveida 4
2 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Vai tiešām katoļu priesteriem ir aizliegts precēties? Atbild prāvests Ilmārs Tolstovs 56
7 stundas
LA
LA
Ziņas
VIDEO. Pasažieri stumj trolejbusu, vilcieni kavējas, lidojumi atcelti! Ekstremālā snigšana izraisa satiksmes kolapsu 65
19 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 113
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Atlūgumus iesniedz arī gados jauni un arī vakcinēti pedagogi!” LIZDA priekšsēdētāja Vanaga skaidro situāciju 137
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Labāk izslimot nekā potēties pret to, kas nelīp!”: dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča uzskata, ka Covid-19 nav draudīga slimība 191
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 77
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Man būtu ļoti smagi pamest Latviju tik grūtā brīdī.” Šimkus par sabiedrības sašķeltību, valdības lēmumiem un vakcināciju 170
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Neticama izglābšanās! Fermeris izglābj aitas, izrokot tās no dziļas sniega segas 9
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Ģimenes ārste pastāsta, kā ārstēties no Covid-19 mājas apstākļos
18:16
LE
LETA
Uncategorized
Pie Berlīnes mājā atrasti piecu cilvēku līķi
18:07
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Blinkens mudina Lavrovu uz diplomātisku risinājumu Ukrainā 1
17:41