Foto: Ilze Pētersone

Latvijas garšīgākā medus kūka: biškopes Lolitas Rudzītes recepte 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Garšīgākais gaišais medus pērn nācis no Lolitas Rudzītes dravas Skrīveru dendroloģiskajā parkā, kur vasarās kupli sazied liepas un tuvējā izcirtumā vilina avenes. Biškope ar gandrīz 50 gadu pieredzi prasmīgi saimnieko arī savā virtuvē. Viņai ir atbilde uz jautājumu – vai no Latvijas labākā medus sanāk tikpat gardas kūkas?

IE
Ināra Egle
Ziņas
Pēc Zolitūdes traģēdijas Pavļuts neuzņēmās atbildību un krita visa valdība. Vai vēsture atkārtosies? 128
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Slimnīca atklāj, ar kurām vakcīnām potējušies Covid-19 pacienti, kas ir nonākuši stacionārā 158
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Sistēmā, ko Latvija ievieš, ir robi, kas veicina vīrusa izplatību.” Ģirģens par mājsēdes un citu ierobežojumu efektivitāti 39
9 stundas
Lasīt citas ziņas
Lolitas Rudzītes dravas ir Skrīveru dendroloģiskajā parkā. Bitītes jāiet apraudzīt ziemā, vai netrūkst barības un ūdens.
Foto: Ilze Pētersone

Ienesums pērn neesot vērtējams kā bagātākais, tomēr garšas ziņā Lolitas Rudzītes bišu gaišais medus bijis nepārspējams, tāpēc atzīts par labāko gan Latvijas Biškopības biedrības, gan starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2020” žūrijas vērtējumā. No 180 saimēm vairākums atrodas Skrīveru dendroloģiskajā parkā, daļa izvietotas Andreja Upīša romānā “Zaļā zeme” aprakstītajos “Vecgrīņos” un arī citās vietās, kur tuvumā nav industriālo lauksaimnieku ar pesticīdu indētiem laukiem. Katram vākumam sava garša, taču vasaras raža no dendroloģiskā parka parasti sitot visus pušu, nosaka biškope. Līdzīgi kā viņas medus kūkas, kas savulaik ceptas vai uz katrām viesībām un allaž visiem garšojušas.

Jaunais gads – pavasarī

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tā padomā, biškopjiem jaunais gads vēl tikai gaidāms – marta beigās vai biežāk aprīļa sākumā, kad gaisa temperatūra nav zemāka par 14 °C grādiem, viņi pirmo reizi var atvērt stropu, lai redzētu, kā bites pārlaidušas ziemu. Lolitas drava nav piedzīvojusi lielus zaudējumus, pagājušajā gadā tikai trīs saimēs bijis klusums. Par kolēģu neveiksmēm, kad nereti aiziet bojā pat puse dravas, viņai divējāds vērtējums – pie vainas ar pesticīdiem miglotie lauki un arī nepietiekams ciltsdarbs. Lai izvairītos no tuvradnieciskiem krustojumiem, kas ietekmē gan ienesumu, gan pārziemošanu, bišu mātes savām saimēm gādājot no Itālijas. Tiesa, ja viņas dravu tuvumā laukus miglotu ar pesticīdiem, pārziemot nepalīdzētu pat itāliešu ciltsraksti, atzīst Lolita.

Foto: no Lolitas Rudzītes krājuma

Par biškopi viņa izmācījusies mammas mudināta – aizgājusi uz Vecbebru tehnikumu, tomēr kursā nav bijusi vienīgā meitene. Pēc studijām 1974. gadā ar norīkojumu devusies uz Skrīveru izmēģinājumu staciju un darba vietu vairs nav mainījusi. Līdzās saimniecības bitēm iekopusi savu dravu, talkā nācis vīrs Raimonds, par bišu naudu Skrīveros uzbūvējuši jaunu māju. “Tolaik labi varēja nopelnīt ar ziedputekšņiem, vācām ap divām tonnām gadā un sūtījām uz Dienvidslāviju,” atceras Lolita. Dzīvesbiedrs jau astoņus gadus vairs nav šaisaulē, arī mājas jaunā vietā – Daugavas malā Lielvārdes pusē. Palīgos nāk abi dēli un labs draugs Jānis no Birzgales. Bez vīrieša rokām dravā neiztikt, jau tā ar smagumiem esot muguru samocījusi, ka tagad jādomā par operāciju. No atvasēm mammas pēdās diez vai kāds iešot, dēliem Aigaram un Normundam labi atalgoti darbi, citas intereses.

Ko biškopis dara ziemā?

Lolitas mājas pirmais stāvs atvēlēts medus ražošanai, kur gada aukstajā laikā sanāk pavadīt vairāk laika, griežot no rāmīšiem šūnas, kausējot vasku, fasējot produkciju un darot citus darbus. Ziemā biteniecei jāaiziet arī līdz dravai, lai paklausītos, kā jūtas bišu saimes. Var izmantot tievu caurulīti vai mediķu stetoskopu, ko pa skreju ievieto stropā.

“Ja dzird viendabīgu bišu dziedāšanu, viss kārtībā. Ja kāda bite spalgi izdalās, jāskatās, vai trūkst barības, ūdens vai kā cita, un saimei jāpalīdz,” skaidro biškope.

Tautas dziesmai par bišu klausīšanos Ziemassvētkos, kas daudziem šķiet kā poētiska saulgriežu laika izdarība, viņa redz praktisku skaidrojumu – ja bitītes daiļi dzied, kā teikts dainā, tās labi pārziemos, čakli nesīs medu un skaidrs, ka būs jauka vasariņa.

Uz jautājumu – vai biškopei salda dzīve, Lolita tikai atjoko – pārāk salda… Ja nopietni, biteniekam prieku dara veselīgi pārziemojušas saimes un labs ienesums. No medus pati izvēlas viršu. “Tas ir mans favorīts – ar rūgteno garšu un nedaudz želejveidīgu konsistenci, turklāt ļoti vērtīgs, jo vairāk dzelzs un minerālvielu,” skaidro biškope. Savas veselības labad ik dienas pa ēdamkarotei ieēdot arī vienu no vērtīgākajiem produktiem – bišu maizi, pakošļājot kādu propolisa gabaliņu vai paārstējot locītavas ar sedziņām, kas pabijušas stropā uz rāmīšiem. Zināms taču, ka bišu preparāti ārstniecībā par vērtīgiem atzīti kopš senseniem laikiem.

Medus kūka – arvien topā

No jaunības dienu foto, kad Rudzīši paši rīkoja ballītes un gāja ciemos pie draugiem.
Foto: no Lolitas Rudzītes krājuma

Ja mājās trīs vīrieši, par ēst gatavošanu bija īpaši jāpiedomā, smaidot nosaka saimniece. Ne jau visu varēja iemācīties no Masiļūnes pavārgrāmatām, tāpēc pusgadu pāris reižu nedēļā devusies uz Skrīveriem, kur kopā ar vēl divdesmit apkārtnes sievām kulinārijas kursos apguvusi pavārmākslu profesionālas pasniedzējas vadībā.

“Visu māku – gan saldos, gan sāļos ēdienus,” tagad ar lepnumu balsī nosaka Lolita. Karstākais gatavošanas laiks gan esot aiz muguras – Skrīveros bijis plašs ģimenes draugu pulks, svinētas jubilejas un vārda dienas, ciemojušies viens pie otra vai ik nedēļu, un galdi klāti bagātīgi. “Rīkojām saietus ne mazāk kā 15 līdz 20 cilvēkiem, un visu gatavoju pati – rasolu, auksto gaļu, siltajā buljonu ar pīrāgiem un kaut ko no meža gaļas, jo vīrs bija mednieks. Ik reizi cepu arī medus kūku, kas garšoja visiem, var teikt – tā bija topā!” Medu izmantojusi arī gaļas marinādē, ko pievienoja sālsūdenim, taču vairāk gan cepumos, piparkūkās, kas ar medu izdodas kraukšķīgas, un kūkai. Vasarās, dodoties uz bišu dravu, allaž gatavojot padzērienu – ūdenī iejauc medu un pievieno citrona sulu.

Kā kārtīgai saimniecei Lolitai Rudzītei visas receptes sarakstītas kladē, tur arī viņas gardā medus kūka.
Foto: Ilze Pētersone

Medus kūka arī mūsdienās nav izgājusi no modes, taču nākuši klāt daži jauno laiku paņēmieni. Piemēram, olas ar cukuru un medu mīklai iesaka kult karsta ūdens peldē, biskvīts sanākšot gaisīgāks, bet pildījumam labāk ņemt treknāku skābo krējumu un kristāliskā cukura vietā sakult to ar pūdercukuru, kas uzlabos krēma struktūru. Skābā krējuma pildījumu var aizvietot ar sviesta vai vārīto krēmu, bet jālūko, lai garša būtu gana skābena iepretim biskvīta saldumam, kādu to pirms apmēram divsimt gadiem Aleksandra I galma konditors pirmo reizi pagatavojis kā pārsteigumu imperatora mīļotajai sievai.

Medus padomi

Iesaka biškope Lolita Rudzīte:

Medu atkausējiet temperatūrā, kas nav augstāka par 40 °C grādiem, lai nezustu tā vērtība.

Pie tējas vai cita karsta dzēriena medu ņemiet ar karotīti atsevišķi, lai neiet zudībā vērtīgās vielas.

Viršu, griķu un lapu izsvīduma medu uzskata par bagātākajiem ar minerālvielām.

Medu vajag iegādāties no pazīstamiem un uzticamiem biškopjiem, nevis no tā saucamajiem viendienīšiem, kuru produkcijas kvalitāte var būt apšaubāma.

Receptes

Lolitas Rudzītes medus kūka

Foto: Ilze Pētersone

16 personām

Sastāvdaļas:

Foto: Ilze Pētersone

Mīklai: 1 glāze medus, 1 glāze cukura, 3 olas, 3 glāzes miltu, 2 tējk. ar kaudzīti sodas.

Pildījumam: 1 l skāba krējuma, 1 glāze cukura, pusglāze skābena ievārījuma (brūkleņu, dzērveņu u. c.).

Gatavošana:

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Sakuļ olas ar cukuru un pievieno medu. Ja medus ir biezs, to iepriekš izkausē ūdens peldē. Olu, cukura un medus masai pievieno miltus un sodu un samaisa. Mīklai jābūt vijīgai un lipīgai.

Cep kūkas kārtas

Foto: Ilze Pētersone

Kūkas formas pamatni 26 cm diametrā sasilda cepeškrāsnī, tās gludo pusi iesmērē ar taukvielām un apkaisa ar miltiem. Pamatnes vidū liek apmēram 3 krietnas ēdamkarotes mīklas un ar pirkstiem izlīdzina pa visu plātni. Lai mīkla neliptu pie pirkstiem, tie iepriekš jāiemērc miltos. Katru kārtu atsevišķi cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā, līdz brūngana. No sagatavotās mīklas jāsanāk 5 – 6 kārtām. Pēc izņemšanas no krāsns tās jāatdzesē.

Gatavo kūku

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Sakuļ skābo krējumu ar cukuru. Uz kūkas servējamās pamatnes novieto pirmo kārtu un to bagātīgi pārklāj ar krējuma un cukura maisījumu, ko atkārto arī ar otru kārtu. Trešo kārtu pārklāj ar ievārījumu. Atlikušās kārtas pārklāj ar krējuma un cukura maisījumu.

Kūku novieto vēsumā vismaz uz 10 stundām. Pirms pasniegšanas kūku apkaisa ar blenderī samaltām medus biskvīta drupačām un ogām.

Cūkgaļas cepetis medus, sinepju un apelsīnu marinādē

Foto: Ilze Pētersone

6 personām

Sastāvdaļas:

Foto: Ilze Pētersone

1 – 1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes.

Marinādei: 2 ēd. k. medus, 2 ēd. k. sojas mērces, 2 ēd. k. angļu sinepju, 1 vidējs apelsīns, 3 ķiploka daiviņas, sāls.

Gatavošana:

Foto: Ilze Pētersone

Diennakti iepriekš gaļas gabalu patur sālsūdens un medus šķīdumā.

Foto: Ilze Pētersone

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: Ilze Pētersone

Pirms cepšanas gabalu nosusina. Marinādei sajauc medu, sojas mērci, sinepes, spiedē izspiestus ķiplokus un sulu no apelsīna. Maisījumu rūpīgi iemasē gaļas gabalā. Liek gaļu uz cepešpannas un cep 180° temperatūrā 1 līdz 1,5 stundu, līdz, iedurot kociņu, izdalās dzidra sula un tā ir mīksta.

Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem, kartupeļiem, sautētiem kāpostiem vai svaigiem salātiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Mēslot, grābt lapas? Kā sakopt mauriņu pirms ziemas?
3 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
TOP recepte: marinēts ķirbis korejiešu gaumē
2 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neizmet miziņas! Vienkāršs veids, kā no mandarīnu mizām izgatavot dabīgu aromātu
1 stunda
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieces padoms: kā “pārziemināt” garšaugus
1 diena
IE
Ināra Egle
Ziņas
Pēc Zolitūdes traģēdijas Pavļuts neuzņēmās atbildību un krita visa valdība. Vai vēsture atkārtosies? 128
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Slimnīca atklāj, ar kurām vakcīnām potējušies Covid-19 pacienti, kas ir nonākuši stacionārā 158
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Sistēmā, ko Latvija ievieš, ir robi, kas veicina vīrusa izplatību.” Ģirģens par mājsēdes un citu ierobežojumu efektivitāti 39
9 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 kā degviela propagandai: krievi Latvijā sadzīti dzīvot pārblīvētos geto rajonos, tāpēc inficējas daudz vairāk 97
7 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pārmaiņas var skart ikvienu. Šoreiz – arī tevi! Horoskopi 28.oktobrim
21 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Spageti ar ķiršu tomātiņiem, baziliku un olīvām – kā vislabākajos restorānos
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Tuvojas ziema! Kā sagatavot guļbaļķu ēku, lai tur būtu sausi un silti? 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Ainavu dārzniece: tieši tagad ir īstais laiks stādīt sīpolpuķes
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Brokoļu un siera pīrāgs: ļoti gardi! 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Bļoda ar ūdeni, kvadrāts ar apli, nosvītrots trīsstūris: ko nozīmē daudzie simboli uz apģērbu etiķetēm? 1
2 dienas
Inita Šteinberga
Ziņas
Lai nākamgad āboli būtu bez tārpiem un plūmes nepūtu, jāsāk rosīties jau tagad
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Vakar Latvijā sasniegts Covid-19 mirušo upuru rekords 119
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policija pārbaudīs izskanējušo informāciju par Cimdaram, iespējams, viltoto Covid-19 sertifikātu 8
51 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Pēcpusdienā gaiss iesils līdz +15 grādiem. Laika prognoze piektdienai
42 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Nav morāla, tiesiska pamata prasīt no citiem, ja pats dara citādāk.” Judins par izņēmumiem obligātajā vakcinācijā 47
4 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Varbūt es tev patīku, bet tu nezini kā to izrādīt?!”: pēc TV kanāla slēgšanas Žaklīna Cinovska soctīklos “iekož” NEPLP padomes priekšsēdētājam Ivaram Āboliņam 43
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tiesībsargs: Vakcinēt nevar piespiedu kārtā, bet valsts var ieviest obligātu vakcinācijas politiku 125
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Bijusī Saeimas priekšsēdētāja par amatpersonu algu pieaugumu: Tas ir politiķu nihilisms pret sabiedrību! 19
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Klajā nācis jauns latviešu seriāls: lomās populāri aktieri un vairākas pašmāju slavenības
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Tirgotāju asociācija: Valdība mūs soda, ka pie mums strādā nevakcinēti cilvēki 63
23 stundas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Dodas pie veterinār­ārstiem pēc attārpošanas zālēm kā Covid-19 apturēšanas līdzekļa – kas notiek cilvēku galvās? 55
18 stundas
LA
LA
Ziņas
FOTO. Tukši spokainās Rīgas ielas. Kā galvaspilsēta izskatās komandantstundā 27
17 stundas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Iespējams, ūdens nemaz neeksistē! Respektablu zinātnieku paziņojums raisa jautājumu “jūru” 42
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pret stulbo arī paši dievi cīnās veltīgi!” Šadurskis uzskata, ka skolotāju atklātajai vēstulei vieta miskastē 337
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Morozovs: Ir jāapvienojas un jāaizmirst par etniskiem jautājumiem. Slimība nevienu nešķiro pēc valodas 71
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. The Ludvig atgriezies mūzikā ar jaunu vārdu un brīnišķīgu dziesmu 3
4 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šis cilvēks ir ļauns un, iespējams, mentāli slims”: deputāts Artuss Kaimiņš brīdina par Gobzemu 97
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Slimnīca atklāj, ar kurām vakcīnām potējušies Covid-19 pacienti, kas ir nonākuši stacionārā 158
1 diena
GN
Gints Narogs
Ziņas
Sporta apavi uz nagliņas: Melbārdis veselības problēmu dēļ nolēmis likt punktu sportista karjerai 1
15:38
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Dabas stihija Sicīlijas pilsētas ielas pārvērš mežonīgās upēs 1
15:35
LE
LETA
Ziņas
EP Juridiskā komiteja iesaka atcelt eiroparlamentārieša Ušakova parlamentāro imunitāti 4
15:31