Foto: Anda Krauze

Receptes valsts svētkiem – Latvijas karoga krāsu noskaņās 15

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Purva dzērvenīte, kuras piesātināti sarkanā krāsa līdzinās mūsu valsts karoga krāsu joslām, ir viena no vērtīgākajām ogām. No seniem laikiem zināms, ka vīrusu laikā jālieto sauja dzērveņu katru dienu.

Siļķe dzērveņu marinādē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 kg mazsālītu siļķu (veselu)

Marinādei:

• 100 ml dzērveņu sulas

• 2 ēdamkarotes cukura

• 2 ēdamkarotes eļļas

• krustnagliņas

• koriandrs

• kanēlis

• sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Siļķes izķidā, nogriež galvu, izfilē un novelk ādu. Visas marinādes sastāvdaļas uzvāra un atdzesē. Zivis sagriež gabalos un pārlej ar pagatavoto marinādi. Ļauj 1–2 stundas ievilkties, kaut smarža ir tik vilinoša, ka marinēto siļķi varētu uzreiz apēst.

Aromātisks dzērveņu dzēriens

Foto: SHUTTERSTOCK

• prāva sauja dzērveņu

• 1,5 l ūdens

• 100 g brūnā cukura

• 1 ēdamkarote kaltētas piparmētras

• pustējkarote malta kardamona

• pustējkarote maltu fenheļa sēklu

Visas sastāvdaļas liek katlā, uzvāra, atstāj uz pusstundu ievilkties. Tad izkāš caur smalku sietiņu.

Gards un aromātisks saldskābs dzēriens, labi sader ar svētku torti.

Kāposti ar dzērvenēm

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1,5 kg svaigu kāpostu

• 200 g dzērveņu

• 50 g sviesta

• 1 ēdamkarote miltu

• 2 ēdamkarotes sāls

Kāpostus sašķērē, liek katlā ar pusi sviesta, uzbārsta sāli un sautē uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot. Kad kāposti gatavi, pievieno atlikušo sviestu un miltus, lai ietumētu, dzērvenes un vēl pasautē.

Lieliska piedeva gaļas ēdieniem.

Rupjmaizes kārtojums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g dzērveņu

• 200 g rudzu rīvmaizes

• 80 g brūnā cukura

• 200 ml saldā krējuma

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura

Rudzu rīvmaizi var iegādāties lielveikalos, taču var arī pagatavot mājās. Lai to izdarītu, uz pannas apgrauzdē rudzu maizi un pēc tam to sablendē. Dzērvenes sablendē ar brūno cukuru.

Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru.

Stikla traukā pamīšus kārto dzērveņu masu, rudzu rīvmaizi un putukrējumu. Pasniedz uzreiz.

Ja saldais ēdiens kādu laiku pastāv, rīvmaize samirkst un vairs nav tik gardi.

Liellopa gaļas un dzērveņu kārtojums

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g maltas teļa gaļas

• 100 ml saldā krējuma

• 2 tējkarotes rīvmaizes

• 1 ola

• sāls, pipari

Pildījumam:

• 100 g dzērveņu sukāžu

• 3 ķiploka daiviņas

• 50 g pētersīļu lapiņu

• 20 ml olīveļļas

• sāls

Vispirms pagatavo pildījumu: sakapā dzērveņu sukādes, pētersīļus, ķiplokus, pievieno sāli, eļļu un atstāj, lai garšas savelkas. Malto gaļu sajauc ar olu, rīvmaizi, saldo krējumu, sāli, pipariem un liek ietaukotā veidnē – vispirms pusi gaļas masas, tai virsū kārto pildījumu un tam pāri atlikušo malto gaļu. Virsu noziež ar eļļu, lai izcepot izskatītos kārdinošāk. Cep cepeškrāsnī 170 °C aptuveni 40 minūtes, bet tas atkarīgs no cepeškrāsns. Gatavību var pārbaudīt, kārtojumā iedurot dakšiņu un piespiežot – ja suliņa, kas izspiežas, ir sarkana, jācep vēl.

Reklāma
Reklāma

Buberts ar dzērveņu mērci

Foto: SHUTTERSTOCK

• 750 ml piena

• 150 g mannas

• 100 g cukura

• 4 olas

• vaniļas cukurs

• sāls

Mērcei:

• 1 glāze dzērveņu

• 400 ml ūdens

• kartupeļu ciete

• cukurs pēc garšas

Pienu uzvāra, pievieno mannu, berot tievā strūkliņā, un vāra, līdz tā uzbriest. Katlu noceļ no uguns.

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pieber cukuru un saputo, pievieno vaniļas cukuru un iemaisa karstajā biezputrā.

Olu baltumus sakuļ stingrās putās un uzmanīgi iecilā biezputrā tā, lai veidojas čagana, nesaplakusi.

Mērcei glāzi dzērveņu, kam pievienots cukurs pēc garšas, karsē aptuveni 5 minūtes, līdz ogas izšķīst. Tad ogas sastampā un izkāš. Novārījumam pieber cukuru, ūdenī izšķīdinātu cieti un uzvāra.

Bubertu pasniedz ar dzērveņu mērci.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.