Viena hektāra apsēšanai nepieciešams ap 200 – 230 kg lauku pupu. Pirmajā gadā gan sēts ap 130 kg/ha, un raža bija ļoti laba. Iespējams, šis panākums slēpās apstāklī, ka zeme bija atpūtusies un sēkla – kodināta. Pērn iesēta nekodināta sēkla un raža vairs nebija tik liela, kā pierādīja pagājušajā gadā veiktais eksperiments ar šo kultūru, izmantojot dažādus augu aizsardzības līdzekļus trīs laukos. Sēkla ir jākodina, jo tas neļauj savairoties kaitēkļiem, pārliecināts lauku pupu audzētājs. 0


“Ābolkalnos” apsaimnieko ap 500 ha zemes, no tās 300 ha ir paša saimnieka īpašumā. Krīze darījusi savu, un pašlaik novadā ir daudzi zemes pārdošanas piedāvājumi. Tiesa, zemes cenas arī augušas, sasniedzot vidēji 1500 – 2500 eiro/ha, taču atsevišķi piedāvājumi ir pat Zemgales auglīgās zemes cenas līmenī. A. Fetlers neslēpj, ka vēlas paplašināt savā īpašumā esošās zemes platības, lai varētu palielināt ražošanas apjomus. Zeme galvenokārt ir smilšmāls, bet ir lauki, kur ir galvenokārt māls, un tur sēšanas darbus pavasarī nedrīkst nokavēt.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Galvenā nodarbošanās “Ābolkalnos” ir piena lopkopība – pirms pāris gadiem tapušajā jaunajā fermā ir 200 slaucamas govis un tikpat daudz jaunlopu. Pamazām sagādāta nepieciešamā tehnika. Šobrīd lielas rūpes rada piena kvotas, jo saimniecība ir viena no tām aptuveni tūkstoš saimniecībām, kas piena kvotu jau pārpildījusi. Šobrīd tiek darīts viss, lai ierobežotu augstos izslaukumus un raudzītas iespējas vēl papildus iegādāties kvotas par saprātīgu cenu. Artis Fetlers neslēpj, ka šis gads piena ražotājiem varētu būt ļoti grūts, un, kas izdzīvos, tas kādu laiku vēl varēs dzīvot. Esošās situācijas dēļ saimniecībā arī iesaldēti fermas paplašināšanas plāni.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.