Palmu ieskautā  Angļu promenāde. Savulaik vien 2 m platais celiņš šodien izstiepies 6 km garumā līdz pat Nicas lidostai.
Palmu ieskautā Angļu promenāde. Savulaik vien 2 m platais celiņš šodien izstiepies 6 km garumā līdz pat Nicas lidostai.
Foto – Shutterstock

Jebkurā gada un diennakts laikā jauka ir pastaiga gar jūru pa Angļu promenādi, kas atzīta par garāko Eiropā. 19. gs. beigās to uzbūvēja angļu aristokrāti, kuriem pilnvērtīgai atpūtai pietrūka vien promenādes laiskām pastaigām. Īpaši jauka noskaņa piekrastē valda rītos, kad tūristu vēl nav tik daudz un krastmala pie vecpilsētas pārvēršas par ziedu tirgu. Iepretim jūrai izkārtojušies kazino un viesnīcas, tostarp leģendārā “Le Negresco”, kuru joprojām iemīļojušas daudzas slavenības. 1


Nicā uzmanību tūlīt piesaista lielais skaits melnādaino. Vietējie pret šiem imigrantiem ārēji cenšas būt iecietīgi, taču patiesībā daudzi franči pret viņiem noskaņoti rasistiski. Lai atrisinātu ieceļotāju problēmu pilsētā, valdība melnādainajiem piešķīra atsevišķu kvartālu, taču šī norobežošana radīja pretēju efektu un nereti pilsētā vērojamas agresīvas sadursmes starp vietējiem un afroamerikāņiem. Turklāt franči ir naidīgi noskaņoti arī pret saviem ģeogrāfiskajiem kaimiņiem – itāļiem. Sadzīves līmenī tas aprobežojas ar teorētiskām diskusijām par to, kuru virtuve labāka. Franči, protams, pārliecināti, ka viņu kulinārija ir senāka un izsmalcinātāka, uz ko itāļi vien atsmej, sakot, ka varžu kājiņas un tamlīdzīgas Napoleona laika delikateses taču nav ņemamas nopietni, turpretī viņiem ēdiens ir kultūras sastāvdaļa. Bet pavisam nejauki pret saviem kaimiņiem mēdz izturēties vietējie jaunieši, kuri nereti izklaidējas, meklējot iebraukušās automašīnas ar itāļu numuriem, un, kad saimnieki tās atstāj, izsit logus, nozogot vērtīgo, kas tajās atrodams. Saistībā ar rasismu vietējā autobusā gadījās novērot kādas eleganti tērptas franču kundzītes “salekšanos” ar melnādaino sievieti. Domājams, ķilda sākās tāpēc, ka afroamerikāniete, autobusam apstājoties, nejauši uzgrūdās virsū franču dāmai un piepeši kļuva par verbālu uzbrukuma objektu vai pusei autobusa, kas sāka ielaisties rasistiskās diskusijās. Melnādainā sieviete, neizrādīdama nekādas emocijas, nākamajā pieturā izkāpa no autobusa.

Reklāma
Reklāma
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
FOTO. Kas šobrīd notiek Gruzijā? Krievijas “maigā vara” liek treknu punktu virzienam uz Eiropu 56
Lasīt citas ziņas

Tāpat kā daudzās citās kūrortpilsētās, kur valda kontrasti, arī Nicā par sērgu kļuvusi narkomānija un prostitūcija, diemžēl arī pedofilija. Ejot pa Angļu promenādi, gadījās novērot kādu pamatīgu strīdu starp franču ģimeni un angļu tūristu. Franču pāris burtiski rāva no rokām fotoaparātu angļu tūristam, savukārt viņš pat nesaprata, ko tie no viņa grib, domājot, ka tie vēlas atņemt viņa fotokameru. Kas zina, kā viss izvērstos, ja neiesaistītos kāds vīrietis, kurš kļuva gan par tulku abām pusēm, gan diplomātu. Kā izrādās, sašutušais franču pāris bija ievērojis, ka anglis fotografē piekrasti, kur rotaļājas viņu meita, un tūlīt pieprasīja viņam izdzēst uzņemtos kadrus. Taču nabaga anglis, nesaprazdams, kas par lietu, draudēja izsaukt policiju, jo franči uzklupa viņa fotoaparātam. Viss beidzās labi, taču, iespējams, franču vecāku satraukumam patiesi ir reāls pamats.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.