Foto – Shutterstock

Kāpēc nepieciešams projekts?
 0

Ja iecerēta nopietna pārbūve, ieskaitot starpsienu pārvietošanu, projekts ir obligāts, jo neviens darbu vadītājs nespēj saimnieka galvā ielīst un saimnieces domas no acīm nolasīt. Lai sagatavotu šādu turpmākās rīcības ceļvedi, nav jāmeklē arhitekts, kurš gatavs sniegt arī dizainera pakalpojumus, un nav pašam jāapgūst speciālās projektēšanas datorprogrammas – pilnīgi pietiek ar rūtiņu papīru mērogā 1 : 10 vai 1 : 20. Viena lapa – istabas, otra – virtuve un mazgāšanās telpa, atsevišķi santehnika un elektrība, precīzi norādot, piemēram, kur vajadzīgi slēdži, rozetes, gaismekļi, lai pēcāk viss būtu pa rokai, nevis aiz mēbelēm. Taupīt uz pieslēgumu vietām nav vērts, labāk ierīkot šķietami liekas, kas vēlāk mēdz ļoti noderēt. Piemēram, ja vannas istabā grib iedegt tikai gaismu, nevis uzreiz arī ventilatoru, ir vajadzīgi divi slēdži, taču elektriķim šī nianse jāzina laikus, vēl pirms telpas apdares. Pēc tam slēdža ierīkošana maksā papildus, ja vispār vairs izdarāma. Šīs idejas vērts kopīgi apspriest, tostarp par noskatīto furnitūru, kuru vizuāli atzīstat par piemērotu saprātīgās cenas dēļ. Debates gan lielākoties beidzas ar profesionāļa triumfu – sak, ar turku preci es nemēdzu strādāt, tā nekam neder, ņemiet taču, saimniek, kvalitatīvu vācu mantu, nenožēlosiet!

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Ir pilnīgi skaidrs, ka ar labiem materiāliem arī amatniekiem vieglāk strādāt. Santehniķi mēdz pat piedraudēt, ka, uzstādot dažādus ķīniešu analogus, vispār nekādas garantijas nevar dot. Taču allaž iespējami kompromisi. Galu galā vienmēr paliek neapstrīdamais arguments: man šim nolūkam vairāk naudas nav!

Morāle: jo skaidrāk saimnieks formulē savas ieceres, jo precīzāk iespējams aprēķināt gaidāmās izmaksas un raitāk organizēt darbus, jo katra dīkstāve rada liekus stresus!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.