Foto – Valdis Semjonovs

Mafinu gatavošana soli pa solim. Fotorecepte! 1

Lai uzmeistarotu mafinus, nav nepieciešams lērums dažādu produktu un nav stundām jāņemas pa virtuvi. Mafinu cepšanai vajag silikona veidni, papīra formiņas, kviešu miltus, olas, sviestu, saldo krējumu vai pienu ar augstu tauku saturu, cukuru, cepamo pulveri un ogas, šokolādi vai kakao pulveri (ja cep saldos) vai šķiņķi, salami desu, sieru, brokoļus vai ko citu (ja cep sāļos).

Mafins nav kūka un nav arī smalkmaizīte, bet ir kaut kas pa vidu starp šiem abiem kārumiem.

LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
17 stundas

Saldajiem mafiniem der gan svaigas, gan saldētas ogas – avenes, mellenes, zemenes, upenes, dzērvenes, smiltsērkšķi un arī rabarberi. Savukārt sāļajiem var izmantot salami, fetas sieru un olīvas, vārītu vistas fileju, šķiņķi, sieru un tomātus, zilo sieru.

Foto: Valdis Semjonovs

Mafini ar avenēm 


(12 gabali)
• 275 g kviešu miltu
• 175 g cukura
• 125 g sviesta
• 100 ml 35% saldā krējuma
• 2 olas
• 1 tējkarote vaniļas cukura (vai ¼ vaniļas pāksts)
• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
• 200 g aveņu

Sviestu un cukuru sakuļ ar mikseri, pēc tam pa vienai pievieno olas. Miltiem pieber cepamo pulveri un vaniļas cukuru, tad maisot iesijā masā un pakāpeniski pievieno saldo krējumu. Miltus neber visus uzreiz, bet pamazām, jo tad neveidosies kunkuļi. Mīklu kārtīgi samaisa ar koka karoti, lai tajā būtu vairāk gaisa un mafini būtu gaisīgāki.

Silikona veidnē ievieto papīra formiņas un katrā ieliek nedaudz mīklas. Uz katra mīklas pikucīša kārto trīs, četras avenes. Ar ogām nevajag pārspīlēt, jo tad mafini cepot necelsies. Pēc tam uzlej mīklu tā, lai ogas tiktu nosegtas un būtu aizpildītas 3/4 formiņas. Silikona veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un mafinus cep +200 °C temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes. Mafinus nedaudz atdzesē un dekorē ar ogām (tas ļaus nojaust, kuras ogas ir iekšpusē), mandeļu skaidiņām, šokolādi vai pūdercukuru. Var arī ar karstā ūdens peldē izkausētu šokolādi, kas pildīta konditorejas maisiņā, uzzīmēt sirsniņu vai puķīti.

Foto: Valdis Semjonovs

Sāļie mafini 


(12 gabali)
• 235 g kviešu miltu
• 14 g cepamā pulvera
• 4 g jeb šķipsniņa sāls
• 85 g olīveļļas
• 2 olas
• 110 g piena
• 185 g 25% skābā krējuma
• Šķiņķis
• Siers
• Tomāti

Rīkojas tāpat, kā cepot saldos mafinus. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Tad veidnē ievieto papīra formiņas, tajās vispirms ieliek nedaudz mīklas, pēc tam strēmelītēs sagrieztu šķiņķi, sieru un tomātu, ko pārklāj ar mīklas cepurīti. Silikona veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un mafinus cep +200 °C temperatūrā 15–20 minūtes.

Ļoti garšīgi ir sāļie mafini ar vārītiem brokoļiem un mocarellas sieru, ar lasi, ar vistas fileju (grilētu vai vārītu) un mango čatniju, ar saulē kaltētiem tomātiem, baziliku un mocarellas sieru, ar kazas sieru, olīvām un spinātiem.

PADOMI

• Precīzi jāievēro mīklas sastāvdaļu daudzums. Ja to nedara (piemēram, pievieno pārāk daudz vai par maz cepamā pulvera), mafini nebūs tādi, kā kārots.
• Mīklu ieteicams jaukt ar koka karoti, nevis mikseri. Tas būs mazliet ilgāk un darbietilpīgāk, taču mīkla cepoties labāk celsies.
• Nevajag pārspīlēt ar ogu daudzumu. Tad mīkla ir pārāk šķidra, tik labi neceļas.
• Silikona veidnītēm ir labāka karstuma caurlaidība nekā metālam – tas ilgi karst, un mafini jāgatavo ilgāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga, tumīga, aromātiska: meksikāņu zupa ar frikadelēm 1
19 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Suns, kas nav tikai suns: Pepija gaida pandēmijas beigas, lai varētu sākt strādāt
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: Lai iekļūtu iekšā, bija jāiesaista pretterorisma vienība “Omega”. Ko policija atklāja Rīgas centrā? 3
14 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
10 ēdienu receptes ar sieru: no zupām līdz saldēdieniem 1
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Praktiski
Alga no 650 līdz 1000 eiro mēnesī. Kā var veidoties tik liela algas atšķirība vienā amatā? 2
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
10 senatnīgi tautas ticējumi: būs vai nebūs īsta ziema?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Lai vasarā atkal priecētu, kokveida peonijām laiks doties ziemas guļā: kā tās “iepakot”
2 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai vecmāmiņa var būt oficiāla auklīte un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu? 14
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ēdienu blogera Kaspara Virsnīša recepte: perfektie vistu šķiņķīši 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 sasniedzis arī vienīgo līdz šim Latvijā šīs slimības saudzēto novadu
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Parakstījušies jau vairāk nekā 10 000: Vecāki sašutuši par prasību bērniem skolās lietot sejas maskas 17
10 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāgatavojas drošības pasākumus ievērot vismaz līdz vasaras vidum, brīdina premjers 20
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Epidemiologs skaidro, kāpēc bija jāaizliedz brīvdienās tirgot alkoholu 13
12 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
8 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilze Aizsilniece: Bažas raisa iecere noteikt kriminālatbildību par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu 9
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
ML
Māra Libeka
Stāsti
Ja statistiku par mirušo skaitu sāktu detalizēti analizēt, aina nebūtu tik dramatiska. Saruna ar infektoloģi Ludmilu Vīksnu 28
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Skaistas, drosmīgas un neatvairāmas: kādas bija Džeimsa Bonda meitenes filmās no 1962. līdz 2021.gadam 1
20 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Vakcīnas pret Covid-19. Ko mēs zinām par šo vakcīnu drošību? 39
1 diena
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Ģitārists Kaspars Ansons dēlam devis vārdu Kastanis: man patīk lietas izdomāt, negribu visu “pēc saraksta” 11
19 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Piecgadīgā princese Šarlote nebeidz pārsteigt ar savu uzstājību: pati izlēmusi aprunāties ar karalieni Elizabeti II 10
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
22:48
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
22:16
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
22:03