Foto: A_Lein/SHUTTERSTOCK

3 nevainojami magoņu gardumi 4

Autors: Ilona Klovāne, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Tas ir beigu sākums! Melni mākoņi dosies tur, kur lec saule!” Nostradama prognoze 2025. gadam 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosaucis 10 politiķus, kuru pieļautās kļūdas būtiski ietekmējušas Latvijas politisko un ekonomisko situāciju 160
“Jūs aizbraucāt, bet kaut ko šeit uz ēdamgalda aizmirsāt!” – kempingā paviesojušies “sivēni”? 78
Lasīt citas ziņas

“Pērn dārzā ievācu magoņu sēklas. Zinu, ka tās var bārstīt uz smalkmaizītēm. Kā vēl var izmantot magoņu sēklas ēdienu pagatavošanā?” interesējas Jāzeps Ķekavā.

Magoņu sēklu garša ir pikanta, mazliet saldena, nedaudz līdzinās riekstu garšai. Tās ir bagātas ar kalciju, dzelzi, kāliju, magniju un B6 vitamīnu, ir arī olbaltumvielu, ogļhidrātu un nātrija avots.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Magoņu sēklu lietojums var būt diezgan plašs – var pievienot baltmaizes vai cepumu mīklai, krēmiem, uzputenim, augļu un dārzeņu salātiem. Ar magoņu sēklām var bagātināt panakotu, var iemaisīt sviestā, pastētē vai saldējumā,” uzskaita Pavāru kluba valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova.

Restorāna Ferma šefpavārs Tomass Godiņš izstāsta, kā pagatavot salātu mērci, kuras sastāvā ir arī magoņu sēklas. Vajag 300 ml grieķu jogurta, 100 ml skābā krējuma, 1 tējkaroti citrona sulas, 30 g kinzas jeb koriandra, 10 g čili, 30 g ingvera, 2 ēdamkarotes magoņu sēklu.

Grieķu jogurtu sajauc ar skābo krējumu, citrona sulu, pipariem, magoņu sēklām, sāli, sakapātu kinzu un čili un uzspiež ingvera sulu.

Tomass Godiņš dalās arī ar smūtija recepti. Ņem 1 l grieķu jogurta, 2 banānus, 1 mango, 100 g saldētu ķiršu, 4 ēdamkarotes medus, 2 ēdamkarotes magoņu sēklu un visu sablendē.

Magoņu pīrāgs

Foto: Nazile Keskin/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze magoņu sēkliņu

• 1 glāze cukura

• 125 g sviesta

• 4 olas

• 1 ēdamkarote cepamā pulvera

• valrieksti pēc vēlēšanās

Pagatavošana

Katlu ar ūdeni liek uz uguns, ieber magoņu sēkliņas un vāra aptuveni 5 minūtes. Uzliek vāku un ļauj sēkliņām piebriest. Pēc 20 minūtēm izkāš caur sietu. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sviestu. Pievieno magones.

Atsevišķā bļodā samaisa miltus ar cepamo pulveri. Olu baltumus sakuļ līdz vieglām putām. Akurāti pievieno miltiem. Pēc tam pievieno magoņu masu.

Mīklu liek formā, kas ieziesta ar sviestu. Virsu pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30–40 minūtes.

Smūtijs ar magoņu sēklām

Foto: A_Lein/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• lazdu riekstu piens

• saldētas vai svaigas zemenes

• nedaudz ingvera

• citrona sula

• magoņu sēklas

Pagatavošana

Visas dzēriena sastāvdaļas liek blendera traukā un sablendē.

Magoņu plācenīši

Foto: Lupaneszku Viktorne/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 2 glāzes kviešu miltu

• 150 g sviesta vai margarīna

• 150 g pūdercukura

• 3 olu dzeltenumi

• vaniļa cukurs

Pārziešanai:

• 1 olas baltums

• magoņu sēklas

• cukurs

Pagatavošana

Sviestu saputo ar pūdercukuru un olu dzeltenumiem, pieliek garšvielas, miltus, izmaisa. Mīklu noliek vēsumā.

Atdzesēto mīklu plāni izveltnē. Izspiež ar glāzi vai veidulēm cepumus vai ar mīklas ritenīti sadala plāksni kvadrātos vai rombos. Veidojumus liek uz ietaukotas plāts.

Olas baltumu sakuļ, pievienojot ēdamkaroti ūdens. Ar olas baltumu pārziež plācenīšus, uzkaisa magones, cukuru un liek cepeškrāsnī. Cep 180 °C zeltaini dzeltenus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.