Foto: A_Lein/SHUTTERSTOCK

3 nevainojami magoņu gardumi 0

“Pērn dārzā ievācu magoņu sēklas. Zinu, ka tās var bārstīt uz smalkmaizītēm. Kā vēl var izmantot magoņu sēklas ēdienu pagatavošanā?” interesējas Jāzeps Ķekavā.

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 69
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 74
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
15 stundas
Lasīt citas ziņas

Magoņu sēklu garša ir pikanta, mazliet saldena, nedaudz līdzinās riekstu garšai. Tās ir bagātas ar kalciju, dzelzi, kāliju, magniju un B6 vitamīnu, ir arī olbaltumvielu, ogļhidrātu un nātrija avots.

“Magoņu sēklu lietojums var būt diezgan plašs – var pievienot baltmaizes vai cepumu mīklai, krēmiem, uzputenim, augļu un dārzeņu salātiem. Ar magoņu sēklām var bagātināt panakotu, var iemaisīt sviestā, pastētē vai saldējumā,” uzskaita Pavāru kluba valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova.

CITI ŠOBRĪD LASA

Restorāna Ferma šefpavārs Tomass Godiņš izstāsta, kā pagatavot salātu mērci, kuras sastāvā ir arī magoņu sēklas. Vajag 300 ml grieķu jogurta, 100 ml skābā krējuma, 1 tējkaroti citrona sulas, 30 g kinzas jeb koriandra, 10 g čili, 30 g ingvera, 2 ēdamkarotes magoņu sēklu.

Grieķu jogurtu sajauc ar skābo krējumu, citrona sulu, pipariem, magoņu sēklām, sāli, sakapātu kinzu un čili un uzspiež ingvera sulu.

Tomass Godiņš dalās arī ar smūtija recepti. Ņem 1 l grieķu jogurta, 2 banānus, 1 mango, 100 g saldētu ķiršu, 4 ēdamkarotes medus, 2 ēdamkarotes magoņu sēklu un visu sablendē.

Magoņu pīrāgs

Foto: Nazile Keskin/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 1 glāze kviešu miltu

• 1 glāze magoņu sēkliņu

• 1 glāze cukura

• 125 g sviesta

• 4 olas

• 1 ēdamkarote cepamā pulvera

• valrieksti pēc vēlēšanās

 

Pagatavošana

Katlu ar ūdeni liek uz uguns, ieber magoņu sēkliņas un vāra aptuveni 5 minūtes. Uzliek vāku un ļauj sēkliņām piebriest. Pēc 20 minūtēm izkāš caur sietu. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sviestu. Pievieno magones.

Atsevišķā bļodā samaisa miltus ar cepamo pulveri. Olu baltumus sakuļ līdz vieglām putām. Akurāti pievieno miltiem. Pēc tam pievieno magoņu masu.

Mīklu liek formā, kas ieziesta ar sviestu. Virsu pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30–40 minūtes.

 

Smūtijs ar magoņu sēklām

Foto: A_Lein/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• lazdu riekstu piens

• saldētas vai svaigas zemenes

• nedaudz ingvera

• citrona sula

• magoņu sēklas

 

Pagatavošana

Visas dzēriena sastāvdaļas liek blendera traukā un sablendē.

 

Magoņu plācenīši

Foto: Lupaneszku Viktorne/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 2 glāzes kviešu miltu

• 150 g sviesta vai margarīna

• 150 g pūdercukura

• 3 olu dzeltenumi

• vaniļa cukurs

Pārziešanai:

• 1 olas baltums

• magoņu sēklas

• cukurs

 

Pagatavošana

Sviestu saputo ar pūdercukuru un olu dzeltenumiem, pieliek garšvielas, miltus, izmaisa. Mīklu noliek vēsumā.

SAISTĪTIE RAKSTI

Atdzesēto mīklu plāni izveltnē. Izspiež ar glāzi vai veidulēm cepumus vai ar mīklas ritenīti sadala plāksni kvadrātos vai rombos. Veidojumus liek uz ietaukotas plāts.

Olas baltumu sakuļ, pievienojot ēdamkaroti ūdens. Ar olas baltumu pārziež plācenīšus, uzkaisa magones, cukuru un liek cepeškrāsnī. Cep 180 °C zeltaini dzeltenus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls
14 stundas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 69
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 74
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
15 stundas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Gaidāma diezgan nemierīga nedēļa. Horoskopi no 18. līdz 24. oktobrim
15 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs”
Intervija 10 stundas
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kas jāizdara rudenī: kā sakopt tuvinieku atdusas vietas 2
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsnī cepts siera – lociņu pīrāgs 5
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Selekcionāra padoms: kā ieziemot īrisu dobi
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīgām, vieglām vakariņām: salātlapu salāti ar ceptiem ķiršu tomātiņiem un ķiploku mērcīti
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 26
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 69
6 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs”
Intervija 10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ir tiešām cilvēki, kas profesionāli pelna ar to naudu”: kā tiek “ražota” dezinformācija par Covid-19 156
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Covid-19 dati uzrāda attīstības tendences, kuras ir sliktākas nekā tika prognozēts”: Kariņš pirmdien sasaucis steidzamu sēdi 74
8 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pāvels Širovs: “Pēc neoficiālām ziņām, Krievijas armijā pastāvīgā gatavībā ir vairāk nekā 130 bataljona taktisko kaujas grupu”
5 stundas
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nelietoja respiratorus, drūzmējās: policija sāk izvērtēt “Mesa” koncertā notikušos iespējamos pārkāpumus 46
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!”: Olga Kambala TV šovā paziņo, ka aktieris Lauris Dzelzītis “nepiestāv” viņas draudzenei 101
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 183
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Katru gadu aptuveni 1200 sievietēm Latvijā diagnosticē krūts vēzi, bet skrīningu veic tikai katra trešā paciente
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Gaitis, Gaits un Karīna 1
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Domāju, ka Žannai patika taisīt šovu!”: stiliste Dubska restorānā aizrijas ar asaku un sarīko tur pamatīgu drāmu 27
1 diena
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Mairis Briedis trešajā raundā “nokautē” vācieti Arturu Mannu un gūst uzvaru 25
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Gaidāma diezgan nemierīga nedēļa. Horoskopi no 18. līdz 24. oktobrim
15 stundas
GK
Guna Kārkliņa
Kokteilis
Pamazām kļūs vieglāk? Astroloģe prognozē, kas mūs sagaida no 15. oktobra līdz 10.decembrim 12
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 26
22:14
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Gatis Apsītis-Ozoliņš: “Kāpēc baļķiem cenas kāpušas?”
21:22
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pāvels Širovs: “Pēc neoficiālām ziņām, Krievijas armijā pastāvīgā gatavībā ir vairāk nekā 130 bataljona taktisko kaujas grupu”
21:12