“Māliņu” saimnieks Ainārs Miķelsons ar dzīvesbiedri Agritu, meitu Zani un trīs mēnešus veco mazdēlu Artusu Juri pie graudu kaltes. Neskatoties uz sarežģīto 2014. gadu, saimnieks redz labu perspektīvu lauksaimniecības turpmākai attīstībai.
“Māliņu” saimnieks Ainārs Miķelsons ar dzīvesbiedri Agritu, meitu Zani un trīs mēnešus veco mazdēlu Artusu Juri pie graudu kaltes. Neskatoties uz sarežģīto 2014. gadu, saimnieks redz labu perspektīvu lauksaimniecības turpmākai attīstībai.
Foto – Valdis Semjonovs

Ievieš korekcijas 3


Ziemas rapsis “Māliņos” iepriekš aizņēma teju 50% no visām sējuma platībām, bet pērnais gads ieviesa būtiskas korekcijas un platības saruka. Kopumā pērn pavasarī izsalušas vairāk nekā 90% augkopības kultūru, ko vajadzējis pārsēt. Bija arī problēmas ar kvalitatīvas sēklas iegādi, bet kooperatīvs “Latraps” šo situāciju atrisinājis. Lai arī rapša sējumi bija apdrošināti, saimnieks domā, ka turpmāk vairs neizmantos apdrošināšanu, jo neredz tam lielu jēgu. “Varu tikai apdrošināt pats sevi ar kviešu sēklu, atstājot to sējai,” viņš spriež, plānojot to darīt attiecībā uz vasaras kviešiem.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kā būs turpmāk, vai ziemas rapša platības tiks palielinātas, vēl grūti spriest. Saimnieks teic, ka šajā kontekstā jāvērtē rapša cenas, kas pēdējā laikā arvien samazinājušās. “Tagad vairs 300 eiro nevar dabūt. Bet bija gadi, kad bija krietni virs 300 eiro par tonnu rapša. Es domāju, ka šāda cena arī vairs nebūs, jo naftas cenas ir zemas. Ja degvielai cena ir zemāka, tad rapsim vairs nav nozīmes un biodīzelis vairs nav tik aktu­āls,” spriež saimnieks. Izaudzēto ražu “Māliņi” nodeva kooperatīvajai sabiedrībai “Latraps”, kas to gan eksportē, gan pārstrādā tepat Latvijā.

Vai rapsis ir rentabla kultūra – vaicāju “Māliņu” saimniekam. “Ja viss sanāk labi, tad jā. Esam ļoti atkarīgi no laikapstākļiem,” uzsver A. Miķelsons. Pagaidām ziemas rapsis labi pārziemojis, bet vēl priekšā divi mēneši, un nav zināms, kādus pārsteigumus tas vēl var nest. Agronoms Oskars Balodis atzīmē – ja temperatūras svārstības ir lielākas, tas var būt vēl bīstamāk. Pagaidām augi guļ un viss ir kārtībā. Vietām gan uz laukiem sakrājies ūdens, taču tā gan neesot tik liela problēma.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.