Foto: FreePik

Mazgāt veļu ar kastaņiem? 8 vērtīgi padomi, kā to darīt pareizi 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Patlaban ir īstais laiks savākt kastaņus. Tie satur daudz saponīnu – organisku savienojumu, kas ūdenī veido putas. Tāpēc sendienās, kad ziepes vēl nebija izgudrotas, kastaņus izmantoja veļas mazgāšanai.

Darbojas kā ziepes

Saponīni uzputo ūdeni un absorbē netīrumus. “Kastaņus sagrieziet vairākās daļās, ielieciet burciņā, uzlejiet ūdeni un spēcīgi sakratiet. Pēc mirkļa redzēsiet, ka ūdens kļūst putains. Kastaņos esošie saponīni darbojas tāpat kā ziepes vai pulveris,” skaidro Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes docente Vaira Kārkliņa, kas ir zaļā dzīvesveida piekritēja. “Mūsu platuma grādos veļas mazgāšanai izmanto kastaņus, bet Indijā – riekstus.”

Izrādās, tikpat efektīvs mazgāšanas līdzeklis kā kastaņi ir arī efejas lapas. “Atšķirībā no kastaņiem tās ir pieejamas visu gadu,” uzsver Vaira Kārkliņa.

Ja kastaņus izmanto, lai zeķes, apakšveļu vai ko citu mazgātu bļodā, nevis veļasmašīnā, rīkojas šādi: vairākus kastaņus pārgriež uz pusēm vai četrās daļās, aplej ar ūdeni, sakrata un ļauj kādu laiku izdalīties tīrošajām vielām (to var izdarīt arī iepriekšsējā vakarā!). Pēc tam pievieno ūdenim, kurā iemērktas drēbes. “Ar kastaņiem vai efeju lapām mazgātai veļai ir svaiga, dabiska smarža, turklāt šis mazgāšanas līdzeklis nav alerģisks,” uzsver Vaira Kārkliņa.

Ja izmanto nemizotus kastaņus, tos aplej ar aukstu ūdeni. Ja lietos karstu ūdeni, no kastaņu mizas izdalīsies krāsviela, kas sakrāsos veļu. Karstu ūdeni lej uz mizotiem kastaņiem.

Uzglabā sasmalcinātus

Foto: Pinot-Noir/SHUTTERSTOCK

Lai dabīgais mazgāšanas līdzeklis būtu pieejams visu gadu, kastaņi jāsavāc un jāsasmalcina. Tos ieteicams vākt dienā, kad nelīst lietus.

Nelielu daudzumu kastaņu var sasmalcināt ar lielāku akmeni vai ķieģeli vai saberzt miezerī, tos iepriekš sagriežot četrās daļās. “Tas jādara, kamēr kastaņi ir svaigi, jo sakaltušus neizdosies sasmalcināt,” brīdina Vaira Kārkliņa. “Es kastaņu smalcināšanai izmantoju zaru smalcinātāju – ieberu tajā kastaņus ar visu mizu, un divās minūtēs tie ir sasmalcināti. Tad tos žāvēju, bet pēc žāvēšanas izlasu mizas gabaliņus.”

Sasmalcinātos kastaņus plānā kārtiņā izber uz auduma vai papīra un žāvē. Ik pa laikam apmaisa, lai izžūtu vienmērīgi. Kad kastaņi pilnībā izkaltuši, čab un grab, saber cieši noslēdzamā traukā, piemēram, papīra maisiņos, un uzglabā sausā vietā. Ik pa laikam jāpārbauda, vai smalcinājumam nav piekļuvis mitrums.

“Vienai ģimenei veļas mazgāšanai gadam nepieciešami aptuveni 25 kilogrami kastaņu smalcinājuma,” zina teikt Vaira Kārkliņa.

Pirms veļas mazgāšanas 2–4 ēdamkarotēm kastaņu smalcinājuma uzlej aptuveni 300 ml ūdens un atstāj, lai ievelkas. Pēc pusstundas veļas mazgāšanas līdzeklis būs gatavs.

8 padomi, kā kastaņus izmantot veļas mazgāšanai:

1.  Savāc tīrus un glītus kastaņus.

2. Vienai mazgāšanas reizei izmanto 8–10 kastaņus.

3. Tos nemizotus pārgriež uz pusēm, ieliek maisiņā vai iesien zeķē un ievieto veļasmašīnā pie veļas.

4. Veļa jāmazgā zemā temperatūrā  – 40 vai 60 °C. Ja temperatūra būs augstāka, kastaņu miziņa var sakrāsot drēbes. Lai tas nenotiktu, kastaņi jānomizo.

Saistītie raksti

5. Kastaņus ieteicams izmantot krāsainas veļas mazgāšanai. Ja tos lieto baltajai veļai, iepriekš nomizo.

6. Ar kastaņiem neizdosies izmazgāt ļoti savalkātas drēbes un likvidēt tauku traipus.

7. Pēc mazgāšanas kastaņi nav jāizmet – tos var izmantot vēl divas trīs reizes, jo saglabā mazgāšanas līdzekļa efektu.

8. Ja kastaņus lieto atkārtoti, pēc izmantošanas tos izžāvē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
19 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
19 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
3 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
6 dienas
Raivis Šveicars
Ziņas
Grib aizņemt “Huawei” nišu. Latvieši pierāda, ka spēj radīt globāli konkurētspējīgus produktus
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Mani pārsteidz tā agresivitāte, kas nāk no liberāļu puses.” Saruna ar Dagmāru Beitneri-Le Gallu 9
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
17 minūtes
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
6 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Pūtīs spēcīgs vējš un līs. Laika prognoze ceturtdienai
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Nedomāt par sliktāko scenāriju. Martins Dukurs par gatavošanos sezonai un noskaņojumu
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Iedzīvotājus plāno atbrīvot no parādsaistībām. Vai parādu atlaidīs visiem?
13 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 43
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 9
22 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Nepilngadīgā Egita pirms divām nedēļām aizbēga no mājām, māte izmisumā 4
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 22
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 10
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Zvaigznes šodien spēlēsies ar tavām atmiņām, jūtām un emocijām! Horoskopi 22.oktobrim 1
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
08:47
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
08:36
SM
Signe Mengote
Stāsti
“Liela ģimene ir īstena latviešu ģimene.” Stiprās un sportiskās Nenišķu ģimenes stāsts
07:52