Foto: Shutterstock

Mazie, gardie salātiņi: kā rūpēties, lai nebūtu rūgti? Plus 5 dārznieku iecienītākās šķirnes 3

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Kad nu beidzot sagaidīts, ka salātu galviņas izaugušas pietiekami lielas, prieki ir īsi, jo siltumā tās strauji kļūst rūgtas. Nav ko ilgi gaidīt – salātiņi ir gardi ēdami jau mazu lapiņu izmērā.

“Arvien populārāki kļūst tā sauktie beibi salātiņi. Tos var sēt gan siltumnīcās, gan balkonkastēs, gan tieši uz lauka,” skaidro agronome Diāna Irbe no Tukuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Siltumā un mitrumā tie ātri sadīgst un strauji sasniedz ēšanas gatavību. Mieloties var sākt, kad lapiņas ir 5–10 cm garas. Visgardākie un skaistākie salātu traukā ir mazo salātiņu mikss ar dažādu krāsu lapiņām. Ja vēlas, tos var arī sēt kastītē un izpiķēt kā dēstus, audzēt lielāka izmēra galvas.

Taču, audzējot salātus, jāielāgo, ka izauguši tie ātri jāapēd. Tāpēc nav vērts sastādīt garu vagu ar salātiem, labāk tos izstādīt pakāpeniski. Var sēt dažādos laikos, taču tas prasa daudz darba. Izdevīgi ir jau vienreiz kastītē iesētos dēstiņus izpiķēt pakāpeniski un paspīdzināt. To var darīt diezgan ilgi – kad pirmie jau ēdami, pēdējie tikai tiek dobē.

Maigākie salāti un citi zaļumi izaugs zem seguma. Pavasarī – siltumnīcā, vasarā – dārzā zem agroplēves.

Salāti mīl vēsumu, tāpēc vasaras karstumā pilnā saulē raža var neizdoties.

1. Krāsainie mazulīšu salāti

Foto: Inita Šteinberga

Lapu salātu maisījums. Dažādu krāsu, garšu un šķirņu lapu salāti. Lapiņas mīkstas un garšīgas. Ātri augošas. Ražu var iegūt 30 dienās pēc iesēšanas. Var iegūt 4–5 griezumus sezonā. Sēj no marta līdz jūnijam un no augusta līdz septembrim.

2. Zaļie mazulīšu salāti

Foto: Inita Šteinberga

Dažādu garšu zaļie salātiņi. Atklātā laukā no sējas līdz ražas novākšanai paiet aptuveni mēnesis.

3. Salātu vietnieki

Ja ar salātiem vasarā nav laika krāmēties, der iestādīt koniskas formas kāpostus, kuriem lapiņas ir līdzīgas salātiem – maigas, gardas. Izcilas salātos.

4. Sarkanie kāposti ‘Kalibos’

Foto: Inita Šteinberga

Vidēji vēlīna šķirne. Līdz ražas novākšanai 105–120 dienas. Izcili garšīgi – saldeni, kraukšķīgi. Galviņa koniskas formas, ap 2 kg smaga, ar garu kacenu.

Neplaisā. Piemērota gan konservēšanai, gan svaigam patēriņam, īslaicīgai uzglabāšanai. Sēj kastītēs aprīlī, maijā ap 2 cm dziļi. Dēstus izstāda atklātā laukā maijā, jūnijā.

5. Kāposti ‘Express’

Foto: Inita Šteinberga

Ļoti agrīna šķirne. Veido ap kilogramu smagu konusveida galviņu. Piemēroti audzēšanai uz lauka vai zem seguma. Der gan svaigam patēriņam, gan pārstrādei. Svaigas lapas ir vērtīgs B grupas vitamīnu un C vitamīna avots.

Reklāma
Reklāma

Gatavību sasniedz 45–50 dienās pēc izstādīšanas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.