Publicitātes foto

Lietus dronam nepatīk 0

Par šīs spēļmantiņas funkcionalitāti izdevās pārliecināties pašiem, piedaloties fantastikā piedzīvojumā. Šovasar lielo lauksaimniecības postījumu kontekstā, ko Zemgalē nodara blīvā mežacūku populācija, mednieks un zemnieku pārstāvis Juris Lazdiņš noorganizēja iespēju apsekot konkrētas medību platības, kur tajā laikā mežacūku medības nebija atļautas. Kādu vakaru kopā ar dronu pavēlnieku un tehnisko vadītāju uzņēmumā Dobeles Agra S.I.A. Edvīnu Želvi devāmies uz kviešu sējumiem vairāk nekā 300 ha platībā. Tā kā tobrīd Pārtikas un veterinārais dienests vēl nebija nācis klajā ar aicinājumu medību koordinācijas komisijām pašvaldībās atļaut mežacūku medības platībās, kas pārsniedz 200 ha, lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatības riskus, tika nolemts, ka lidrobotu izmantos, lai novērtētu meža dzīvnieku nodarīto postījumu apjomu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Vakars ir vējains, uz mirkli pat uznāk lietus. Likās, ka piedzīvojums beigsies, vēl nesācies. Lietainā laikā DJI Inspire 1 drons lidot nevar. Vējš tam tik ļoti nekaitē, bet lietus gan, lai gan Edvīns atzīst, ka tad, kad vējš ir stiprāks, dronam jau kļūst grūti lidot, to ir sarežģītāk vadīt. Stāvam uzkalniņā un gaidām, kad lietus pāries. Pa to laiku kviešos saskatām āzi ar kaziņu, no meža iznāk briežu govs ar teļu. Lauka otrā galā acīgie mednieki jau saskata rukšus, kas vēl gaismiņā iznākuši pamieloties. Tā kā medības šeit nenotiek, mežarukši kļuvuši ļoti nekaunīgi.

Lietus pierimst, un Edvīns palaiž lidrobotu. Spēļmantiņa zum kā vesels bišu spiets, un, spīdot zaļām un sarkanām gaismiņām, Edvīna vadīts, tas aiztraucas mežarukšu virzienā. No sākuma tos nepamanām, jo kvieši saauguši raženi. Kad drons pietuvojies mežacūkām teju vai 15 metru attālumā, rukši, drošs paliek drošs, laiž prom uz mežu. Tikai tad ekrānā tos ieraugām, jo skrienot mežacūkas kviešus šķeļ kā jūrā viļņus. Skats ir gana iespaidīgs un amizants. Saskaitām četrus lielus. Ja ir mazie sivēni, tos noteikti neredzam, jo kvieši ir pārāk gari.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ekrānā, ko tur Edvīns kopā ar vadības konsoli, var redzēt daudz informācijas – ātrumu, ar kādu drons lido, tā attālumu, baterijas rādītājus un daudz ko citu. Vienam lidojumam akumulatoru jaudas pietiek apmēram 15 minūtēm. Kad enerģija iet uz beigām, uz ekrāna parādās uzraksts, un drons lido mājās. Tas pats notiek tad, kad zūd signāls ar konsoli, ja lidaparāts aizlidojis pārāk tālu vai starp to un vadības konsoli ir kāds šķērslis, piemēram, mežs. Tādēļ Edvīns visu laiku cenšas lidaparātu paturēt savā redzeslaukā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.