MIhails un Raisa Gorbačovi kopā ar Lielbritānijas premjerministri Mārgaretu Tečeri.
MIhails un Raisa Gorbačovi kopā ar Lielbritānijas premjerministri Mārgaretu Tečeri.
Foto: Yuryi Abramochkin / RIA Novosti / Wikimedia Commons

Mihails. Māte un precinieki 2

Taču par galveno pagrieziena punktu viņas dzīvē neapšaubāmi kļuva iepazīšanās ar juridisko zinību studentu Mihailu Gorbačovu. Pats Mihails vēlāk teicis, ka viņš nebija vienīgais Raisas precinieks. Tolaik viņa saņēmusi arī bildinājumu no kāda celtniecības studenta, kuru gan par nepiemērotu atzinusi Raisas māte, kuras ietekme uz Raisu tajā laikā vēl joprojām bijusi pietiekami spēcīga, tāpēc no šīm laulībām nekas nav sanācis. Līdz ar to paveicies Mihailam.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Par pašu viņu iepazīšanās faktu atklāti vēstījis arī Mihails. Tajā laikā modes lieta bijusi balles deju iemaņu apgūšana. Ar to varēja nodarboties arī universitātes klubā. Tur jau bijuši pieteikušies daži puiši no Mihaila istabiņas kopmītnē, un viņi vilināja arī Mihailu, sakot, ka… tur esot “tāāādas” meitenes. Smukas, vārdu sakot. Viņš aizgājis un jau pirmajā reizē ievērojis Raisu, acumirklī sākot viņu aplidot. Viņam tad bija 20, viņai 19 gadu. Sākotnēji Raisa izturējusies vēsi, jo viņai vēl it kā bija attiecības ar puisi, kurš viņu jau bildinājis. Tā kā mātes reakcija bija noraidoša, Raisa gluži vai alkaini metusies Mihaila skavās. Tad viņi aptuveni pusgadu staigājuši “tikai zem rociņas”. Un tad aptuveni pusotru gadu jau vairs ne tikai rociņās sadevušies, vecumdienās šķelmīgi piebildis Mihails.

1953. gada 25. septembrī viņi apprecējās. Iepriekšējās pieredzes it kā izmācīta, Raisa atļauju laulībām ar Mihailu vecākiem vairs neprasīja, iepazīstinot ar konkrēto faktu tikai pēdējā mirklī. Kāzas bija īsteni studentiskas, iztiekot bez saderināšanās gredzeniem un nosvinot tās kopmītnes istabiņā. Lai gan jaunajam vīram un jaunajai sievai kāzās mugurā bija jauni tērpi, kuriem naudu neskarto zemju apgūšanas darbos bija nopelnījis Mihails.

CITI ŠOBRĪD LASA
Mihaila kā prezidenta palīgs Valērijs Boldins savā ASV publicētajā grāmatā rakstījis, ka esot pat grūti iedomāties, kā būtu veidojies paša Mihaila liktenis, ja viņš nebūtu apprecējis Raisu, jo tieši viņas attieksme pret apkārtējo pasauli un viņas rakstura īpašības ļoti lielā mērā atspoguļojušās ne tikai viņa, bet arī partijas un visas valsts liktenī.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.