Valsts kontrole otro gadu pasniedz Atzinības rakstus par atbildīgu un profesionālu sadarbību. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pateicās Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālībai par sniegto informāciju un padomu. Atzinības rakstu saņēma tās pārstāvis Guntis Brakmanis.
Valsts kontrole otro gadu pasniedz Atzinības rakstus par atbildīgu un profesionālu sadarbību. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pateicās Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālībai par sniegto informāciju un padomu. Atzinības rakstu saņēma tās pārstāvis Guntis Brakmanis.
Publicitātes foto

  16

22 miljoni par pensiju administrēšanu

Analizējot aizvadītā gada veikumu, tika izcelta arī revīzija par pensiju sistēmu, kuras veiksme ir būtiska katram cilvēkam. Kaut gan revidenti konstatēja, ka trīs līmeņu pensiju sistēma saglabā stabilitāti, tomēr atklājās, ka ne viss iecerētais ir izdevies. Minimālais pensiju apmērs nav sasniedzis 20% no vidējās bruto algas valstī, liels ir to personu skaits, kuru sociālās apdrošināšanas iemaksas ir nelielas vai vispār netiek veiktas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

E. Krūmiņa: “Pensiju sistēmu veidoja tā, lai divi strādājošie nodrošinātu pensijas izmaksu vienam pensionāram, bet mūsu aprēķini rāda, ka viena pensionāra izmaksai nepieciešamas 11 mazo pensiju veicēju sociālās iemaksas.”

Valsts kontrole iesaka pārskatīt 2. pensiju līmeņa pārvaldīšanas apjomu, jo četru gadu laikā tas ir divkāršojies – no 12 līdz 22 miljoniem eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā revīzijā tika analizētas arī izdienas pensijas un secināts, ka tās neatbilst Latvijas pensiju sistēmas būtībai. Izdienas pensiju saņēmēju loks arvien paplašinās – 2011. gadā izmaksām valsts tērēja 45 miljonus eiro, bet šogad būs nepieciešami vairāk nekā 60 miljoni eiro.

“Revīzijas laikā, analizējot datus, atklājās, ka septiņi no desmit izdienas pensijas saņēmējiem turpina strādāt un liela daļa tajās institūcijās un profesijās, no kurām ir devušies izdienas pensijā. Mūsu vērtējumā nav pieļaujama jauna likumprojekta virzīšana par izdienas pensiju piešķiršanu citām strādājošo kategorijām, kamēr netiek veikts visaptverošs izdienas pensiju sistēmas izvērtējums,” sacīja valsts kontroliere.

Par “Citadeles” pārdošanu – neviena atbildīgā

VK vairākās pērn veiktajās revīzijās sniedza ieteikumus ar mērķi uzlabot valsts prasmes pārvaldīt tās aktīvus. Vērtējot “Citadeles” bankas pārdošanas procesu, konstatētas būtiskas nepilnības daudzu desmitu un simtu miljonu darījumu organizēšanā. Atklājās, ka nav neviena atbildīgā par bankas pārdošanu. Privatizācijas aģentūras valdei bija garantēta imunitāte nelabvēlīgu seku iestāšanās gadījumā, savukārt tiesiskā regulējuma trūkuma dēļ ministrijām un citām atbildīgajām iestādēm bija iespēja norobežoties no bankas pārdošanas izvērtēšanas. Valdība savus lēmumus pieņēma, pamatojoties uz piesaistīto konsultantu ieteikumiem, neizvērtējot tos pēc būtības. Šādos darījumos tiek pārstāvētas dažādu grupu intereses, tāpēc ir nepieciešams nodrošināt šo interešu līdzsvarošanu tā, lai valsts jebkurā situācijā būtu ieguvēja, uzsvēra E. Krūmiņa.

Noslēguma fāzē ir revīzija par tiesu iekārtas attīstību un pirmstiesas izmeklēšanu Valsts policijā. “Valsts kontrole neatkāpsies no prasības pēc atbildības izvērtējuma, un mēs meklēsim atbalstu un stiprināsim sadarbību ar visām tām institūcijām, kuru uzdevums ir izmeklēt, saukt pie atbildības un sodīt gan negodprātīgas amatpersonas, gan bezatbildīgus ie­stāžu darbiniekus,” sacīja valsts kontroliere.

Reklāma
Reklāma

Pēc revīzijām ierosināts 21 kriminālprocess

* VK 2016. gadā ziņojusi par 10 revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem Ģenerālprokuratūrai, Valsts ieņēmumu dienestam un citām iestādēm.

* Par revīzijās konstatētajiem pārkāpumiem izmeklēšana notika 21 kriminālprocesā; VK turpina sekot līdzi revīzijās konstatēto pārkāpumu izskatīšanas gaitai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.