No pulvera līdz sīrupam. Kā “izspiest” visu labumu no priedes čiekura 0

Jaunolainiete INESE OLŠTREMA līdz priežu čiekuru pārstrādei nonāca, rūpējoties par ģimenes veselību. Nu jau piecus gadus viņai ir mājražotājas statuss, bet viņas produkciju var atpazīt pēc zīmola Mr. Cone.

Vāc pavasarī

LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 92
4 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
Nedēļa
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
Lasīt citas ziņas

Priežu čiekuru ārstnieciskās īpašības Inese atklājusi aptuveni pirms 12 gadiem. Meitas ik pa laikam sirgušas ar augšējo elpceļu slimībām, jaunāko tās skārušas pat tik smagi, ka vajadzējis ārstēties slimnīcā, lietot antibiotikas.

“Prātoju, kā varētu meitām spēcināt imunitāti, sāku meklēt alternatīvas ārstēšanas metodes. Sarunājoties ar citām mammām, kā arī atrodot informāciju dažādos avotos, uzzināju par priežu čiekuru sīrupa ārstniecisko iedarbību – ka tas ļoti labi palīdz dakterēt klepu. Tolaik Latvijā šādu sīrupu nevarēja nopirkt, bet uz Krieviju pēc pāris burciņām arī nebūtu prātīgi braukt. Nolēmu, ka sīrups jāvāra pašai,” stāsta Inese.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vispirms izpētījusi, kad priežu čiekuri jāvāc, lai tie būtu pēc iespējas bagātāki ar dažādām vērtīgām vielām. “Tas jādara pavasarī – aprīlī, maijā, taču var gadīties, ka arī agrāk vai vēlāk, jo pavasaris katru gadu ir atšķirīgs,” mums visiem labi zināmu faktu atgādina Inese. “Pirmajā gadā čiekurs aizmetas, zara galā izveidojas mazs aizmetnītis. Nākamajā gadā tas jau ir paaudzies un ieguvis čiekura veidolu. Tad to var vākt, lai vārītu sīrupu un ievārījumu, gatavotu sukādes un konfektes. Pēc tam čiekurs sāk koksnēt, mainās tā kvalitatīvais sastāvs, vairs nav ārstnieciskas iedarbības. Tāpēc ļoti svarīgi tos savākt īstajā brīdī.”

Čiekuru vākšanas laikā Inese raujoties gluži kā siena talkā, jo pāris nedēļās jāsavāc teju tonna izejmateriāla, lai ir ko pārstrādāt. Turklāt pavasarī nereti ir augsta gaisa temperatūra, tad nu sanāk 25 vai pat 30 ºC priežu audzē ne pa jokam svīst. “Vīra klasesbiedram pieder mežs Kurzemes pusē, viņš mums ļauj tur vākt priežu čiekurus un ziedputekšņus,” atklāj Inese un piebilst, ka ziedputekšņu vākšanas laiks esot vēl saspringtāks, jo daba tam atvēlējusi vien trīs četras dienas gadā. “Tie bagātīgi satur aminoskābes un dažādus mikroelementus. Ja ik rītu tukšā dūšā kādu laiku apēd pa tējkarotei šos putekšņus, iegūsti mundruma lādiņu.”

Kas labs čiekuros

Svaigi priežu čiekuri ir bagāti ar ēteriskajām eļļām, tanīnu, dzelzi, magniju un vēl citām vērtīgām vielām. No tiem pagatavots sīrups ir iedarbīgs līdzeklis elpceļu profilaksei, būs palīgs, lai pretotos vīrusiem, klepum un iesnām, bronhītam, laringītam, atgūtos pēc pneimonijas. Inese uzskaita arī priežu ziedputekšņu pulvera labās īpašības – tie spēj mazināt nogurumu, regulē kuņģa un zarnu trakta darbību, novērš ādas novecošanu, atbalsta sirds un asinsvadu darbību, kā arī uzlabo reproduktīvo sistēmu. “Savus priežu pārstrādes produktus esmu reģistrējusi kā uztura bagātinātājus,” skaidro mājražotāja.

“Pirmoreiz sīrupu vārīju neliela tilpuma virtuves katlā, tagad izmantoju profesionālu iekārtu – 200 litru ietilpības katlu, kur iespējams kontrolēt temperatūru un gatavošanas laiku,” skaidro čiekuru pārstrādātāja.

Inese nosmej, ka nevar salīdzināt pirmo pieredzi čiekuru pārstrādē ar pašreizējo. “Tad čiekuru izdalīti sveķi pielipa pie katliņa malām, uz tiem atstājot sveķus, līdz ar to ietekmējot produkta kvalitāti. Tagad nekas tāds nenotiek,” ar gandarījumu saka enerģiskā mājražotāja un izstāsta, ka nelielo ražotni izveidot un iekārtot varējusi, pateicoties Eiropas Savienības programmas LEADER atbalstam.

Vispirms čiekurus mazgā, tad katram nogriež kātiņu, pēc tam tiem, kas paredzēti sīrupam, pārlej ūdeni, pievieno cukuru un vāra vairākas stundas, bet ievārījumam paredzētos smalcina. “Jaunie čiekuriņi vārot kļūst mīksti, bet sasmalcināti pat izšķīst. Ja izmanto cietu un pārkoksnējušos čiekuru, tas nebūs dakteris,” Inese mazliet paver sīrupa un ievārījuma gatavošanas aizkulises. “Lai zapte būtu vēl vērtīgāka un tik ļoti nejustu čiekuru rūgtumiņu, es pievienoju smiltsērkšķus.”

No rubīnsarkana līdz tumši brūnam

Kādas receptes izmanto tagad, mājražotāja nevēlas atklāt, taču neslēpj savu pirmo pieredzi, kad čiekuru sīrupu gatavojusi bērniem. Tad uz vienu kilogramu čiekuru ņēmusi kilogramu cukura, pārlējusi ūdeni un vārījusi aptuveni trīsarpus stundu.

“Bija interesanti vērot, kādos toņos iekrāsojās sīrups. Procesa vidū tas kļuva sarkanīgs, bet pakāpeniski tapa tumšāks, iegūstot rubīna nokrāsu, pēc tam topot tumši brūns. Jo ilgāk sīrupu vāra, jo tumšāks tas kļūst,” balstoties uz pieredzi, saka Inese un piebilst, ka gatavošanas gaitā nevajadzētu sīrupam papildus liet klāt ūdeni. Tā esot iejaukšanās procesā, tiek arī mazināta tautas medicīnas līdzekļa ārstnieciskā iedarbība.

Vārīšanas laikā telpa piepildoties ar priežu aromātu, pie reizes varot izbaudīt augšējo elpceļu inhalāciju. “Šis sīrups nelīdzinās dārza ogu sīrupam, ko var diezgan bagātīgi pievienot ūdenim vai tējai. Priežu eliksīrs jālieto pa ēdamkarotei, turklāt tas nav vēlams grūtniecēm, jaunajām māmiņām, kas baro bērnu ar krūti, tiem, kas cieš no nieru un aknu slimībām. Uzmanīgi jābūt arī senioriem,” piekodina Inese.

Inese priecājas, ka ir mainījusies cilvēku attieksme pret čiekuru pārstrādes produktiem. Daudziem šķitis – tas taču ir kaut kas rūgts un nebaudāms! Bet, kad bija pagaršojuši Ineses piedāvāto sīrupu, ievārījumu vai sukādes, savu attieksmi mainījuši. Tagad Mr. Cone čiekuru labumus pazīst ne vien Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
RE
Reklāmraksts
Laukos
ETERNIT bezazbesta šīferis – droša izvēle ikvienai saimniecībai! 1
16 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Gatis Apsītis-Ozoliņš: “Kāpēc baļķiem cenas kāpušas?” 7
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izbraukuma vakcinācija šodien notiks Valkā un Aucē 14
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Nākotne laukos pozitīva, ja pievēršas modernizācijai un robotizācijai!” Zemnieki dalās pieredzē 12
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 91
4 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
Nedēļa
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 32
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas uz četrām nedēļām Latvijā spēkā stāsies stingrais “lokdauns” 159
4 stundas
Lasīt citas ziņas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir pašvaldības, kurām nemaz neinteresē, ko bērni ēd!” Kas notiek skolu un bērnudārzu ēdnīcās? 10
6 dienas
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Aizvadītās vasaras ekstrēmie dabas apstākļi ietekmēja visus lauksaimniekus. Kādu augļu un dārzeņu ražu izdevies šosezon izaudzēt? 3
Nedēļa
MS
Māra Skrīvele
Laukos
Neviena šķirne nav bez trūkumiem. Augļkopju pieredze un novērojumi par dažu ābeļu šķirņu audzēšanas īpatnībām 1
10. oktobris, 2021
MB
Māra Bērziņa
Laukos
Augu slimību un kaitēkļu izplatība oktobrī. Kādi aizsardzības pasākumi jāveic?
9. oktobris, 2021
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Mājražotāju skaits pēdējo pāris gadu laikā krietni audzis. Kas to sekmējis? 2
9. oktobris, 2021
LE
LETA
Laukos
Codē atklāts nelegāls gaļas produktu ražošanas uzņēmums, kas produkciju piegādājis daudzviet Latvijā 18
8. oktobris, 2021
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas uz četrām nedēļām Latvijā spēkā stāsies stingrais “lokdauns” 159
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ko valdība pēc deviņu stundu ilgām sarunām nolēma par kovida ierobežojumiem? 91
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” ieviešanai Latvijai būs jāaizņemas papildus finanšu līdzekļi, atklāj Kariņš 31
2 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Atstādināt var, atlaist – nereāli! Kamēr nav pabeigts kovida likums, darbinieki ir neaizsargāti 45
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 32
7 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 8
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
SPKC: Latvija ir pirmajā vietā pasaulē pēc saslimstības ar Covid-19 tempa 94
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 8
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 152
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs” 47
Intervija 1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 97
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 40
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte: “Jā, es “iebliezu” to poti!… Biju “antivakseru” statusā” 90
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 40
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Šī ir dubultslodze, kas situāciju ļoti sarežģī”: Stradiņa slimnīcas ārsti paredz ļoti smagu nākamo nedēļu 31
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ir tiešām cilvēki, kas profesionāli pelna ar to naudu”: kā tiek “ražota” dezinformācija par Covid-19 160
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Lokdauna” ieviešanai Latvijai būs jāaizņemas papildus finanšu līdzekļi, atklāj Kariņš 31
23:26
LE
LETA
Ziņas
Valdība pagaidām nav spriedusi par iespēju “lokdaunu” atcelt pirms 15.novembra 2
23:16
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Pagaidām nav gaidāmi kādi būtiski ceļošanas ierobežojumi 9
23:13