Sliktā ziņa un labā ziņa 0

Pasaulē līdzās Dirofilaria repens ir arī sugas brālis – Dirofilaria immitis, kurš atšķirībā no radinieka ieperinās nevis zemādā, bet gan lielajos plaušu asinsvados un sirdī. Suņiem, kas invadēti ar šo parazītu, operācijas laikā tārpi burtiski kamoliem tiek ņemti laukā no sirds labā kambara. Sliktā ziņa ir tā, ka Dirofilaria immitis ir izplatījies daudzās Latvijas kaimiņvalstīs, tajā skaitā Eiropā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

“Pamazām mēs tiekam ielenkti ar šo parazītu un ir tikai laika jautājums, kad tas parādīsies arī Latvijā. Tā kā šos parazītus pārnēsā odi, vienīgais ieteikums – neļaut odiem sevi masveidā kost, kā arī uzmanīt savu un suņu veselību. Protams, visvairāk riskam pakļauti cilvēki, kas iesaistīti meža vai lauku darbos. Bīstamības faktors ir arī ķēdes suņi gan pilsētā, gan laukos, kurus neved pie veterinārārsta. Tas var būt šo parazītu rezervuārs. Šos suņus pastāvīgi kož odi, viņiem neveic analīzes, līdz ar to, ja viņiem ir šie pieaugušie parazīti, tie netraucēti vairojas un izdala asinsritē ik dienas no 5 līdz 30 tūkstošiem parazītu jaunos kāpurus. Odi kož suni, sūc asinis ar jaunajiem kāpuriem. Šī vasara nav tā karstākā, tomēr, ja divas nedēļas temperatūra noturas virs 26 grādiem, parazīta kāpurs odā attīstās tālāk, sasniedz nākamos attīstības ciklus. Ods atkal sūcot asinis gan cilvēkiem, gan citiem suņiem, inficē viņus jau ar nobriedušajiem parazīta kāpuriem, kas pilnu attīstību sasniedz 6 – 9 mēnešos, ar asinīm nonāk dažādos zemādas audos un pieaugušās parazīta formas atkal sāk vairoties,” atklāj pētniece.

Īpaši uzmanīgiem ir jābūt vecvecākiem, kas vēlas pasargāt savus mazbērnus, kuri atbrauc uz laukiem pa vasaru. Būtu vērtīgi, ja veterinārārsts pirms mazbērnu ierašanās izmeklētu suni vismaz uz šo parazītu, ko izplata odi. Izmaksas ir līdz astoņiem eiro, bet tad būs skaidrība, ir vai nav parazīts, un attiecīgi piemērota savlaicīga ārstēšana. Taču labā ziņa ir tā, ka cilvēka asins fizioloģisko īpatnību dēļ parazīts cilvēka organismā nespēj vairoties un izdalīt kāpurus. Ja tas netraucē un to nekonstatē, tad tas nodzīvo nepamanīts un, ja tā varētu izteikties, sasniedz cienījamus pensijas gadus un nomirst dabiskā nāvē. Ir dati, ka šis parazīts cilvēkā netraucēti var dzīvot četrus līdz septiņus gadus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču, ja organismā ieperinās Dirofilaria immitis, problēmas var būt daudz lielākas. Tātad suņa saimnieks ir pirmais, kas varētu pamanīt suņa uzvedībā izmaiņas, aizvest to uz analīzēm un tādējādi pasargāt sevi un apkārtējos no nepatikšanām saistībā ar veselību.

Tā kā Dirofilaria immitis pamazām tuvojas Latvijai, pētniecības nolūkos visiem uz dirofilārijām pozitīvajiem suņu asins paraugiem veic skrīningu ar molekulārās bioloģijas metodi uz parazīta sugas noteikšanu. Līdz šim apstiprināts ir tikai Dirofilaria repens, par laimi, D. immitis joprojām nav konstatēts.

Latvijā ir trīs īpaši nelāgu parazītu veidi, kuru izplatīšanās ceļš pie cilvēka ved caur kukaiņu vai dzīvnieku pasauli. Lai atgādinātu par tiem, kā arī sniegtu ieteikumus profilaksei, ar šo “LA” sāk rakstu sēriju “Uzmanību – parazīts”.

Foto-Valdis Semjonovs
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.