3


Prasa algu palielinājumu

LBAS neapmierina arī plānotie ienākumi darba ņēmējiem. “Prasījām trīs reižu lielāku neto algas pieaugumu, nekā tas paredzēts pašlaik, – minimālā alga 380 eiro un neapliekamais minimums 130 eiro apmērā, kā tas bija pirms krīzes. Bet to noraidīja,” skaidro viņš, “minimālās algas apmērs jāpielīdzina Lietuvā un Igaunijā maksātajam (attiecīgi 380 eiro un 470 eiro). Darba ražīguma ziņā mēs būtiski neatpaliekam no mūsu kaimiņiem. Savukārt darba ražīguma kāpināšana ir vairāk atkarīga no darba devēja un tiem nosacījumiem, ko rada valsts. Valsts atbildība būtu skaidri apzināties, ka lētā darbaspēka stratēģija nozīmē Latvijas cilvēkresursu izputināšanu un darbinieku, īpaši jauniešu, virzīšanu uz citām attīstītajām valstīm,” iebilst Baldzēns.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Pēc Egīla Baldzēna domām, sociālo nevienlīdzību neizdosies mazināt, kamēr ar nodokli netiks aplikti ienākumi no kapitāla. Nodokļa likmei ienākumiem no kapitāla jābūt tādā pašā apmērā kā ienākumiem no darba. Savukārt peļņas ieguldījums investīcijās būtu vispār jāatbrīvo no jebkādiem nodokļiem.

“Lai samazinātu ēnu ekonomiku, vairāk jāizmanto ģenerālvienošanās nozarē, kas ir gan arodbiedrību, gan darba devēju organizāciju kopīgs pasākums. Turklāt nozaru arodbiedrībām pretī jābūt darba devēju organizācijām, kuru diemžēl pašlaik nav. Nepieciešami koplīgumi un atbalsts tiem darba devējiem, kuri ir ārpus ēnu ekonomikas, lai būtu godīgāka uzņēmumu konkurence, jo, kur ir koplīgumi, tur nav ēnu ekonomikas,” saka Egīls Baldzēns.

Solījumi arī jāpilda

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vai to varēs saukt par solījumu pildīšanas budžetu, kā to jau paguvusi nodēvēt finanšu ministre, tas būs atkarīgs no tā, vai un kā valdība pildīs mums dotos solījumus,” teic Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. “Kopā ar citiem lielākajiem valdības sociālajiem partneriem augustā gan noslēdzām līgumu ar valdību par visu pušu rīcību, uzdevumiem un mērķiem. Līgumā vienojāmies gan par 2017. gada budžetu, gan par to, kā notiks 2018. gada budžeta veidošana. Kā tiks pildīta vienošanās, to jau drīz redzēsim,” nogaidošs ir uzņēmēju līderis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.