Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ne jau viss jāglabā ledusskapī. Produkti, kam aukstumā cieš kvalitāte un garša 0

Ir produkti, kurus nevajadzētu uzglabāt ledusskapī, jo tad cieš to kvalitāte un garša.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Tomāti. Tos pērkot, raugāmies pēc stingrākiem, kas vēl nav pilnīgi nogatavojušies. Ieliekot tomātus ledusskapī, gatavošanās process tiek pārtraukts, tie zaudē savu aromātu, mainās audu struktūra, un iet zudumā gaistošās vielas, kas piešķir smaržu. Ledusskapī, kur temperatūra zemāka par pieciem grādiem, tomāti kļūst bezgaršīgi un mīksti, tāpēc labāk tos turēt istabas temperatūrā, bet pusgatavos – pat uz palodzes.

• Sīpoli. Tie jāglabā sausā vietā ar labām vēdināšanas iespējām. Ziemā, lai nesāktu dīgt, sīpolus novieto tumšā vietā. Ja ieliek ledusskapī, tiem ir tendence pelēt, kļūt mīk­stiem, zaudēt kraukšķīgumu un asumu. Ledusskapī liek vienīgi zaļos lociņus un sagrieztus sīpolus (noslēgtā traukā), kā arī izteikti saldu un maigu šķirņu sīpolus, kas nav paredzēti ilgai glabāšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Ķiploki. Uzglabājot ledusskapī, tie tāpat kā sīpoli drīz vien zaudē savu kraukšķīgumu, un daiviņas kļūst līdzīgas dzēšgumijai. Ķiplokiem piemīt spēcīgs aromāts, ar laiku pēc tā sāk smaržot arī citi produkti. Ja ķiplokus pirms likšanas ledusskapī iesaiņo plastmasas maisiņos, tas atkal rosina pelējuma attīstību. Vislabāk tos turēt istabas temperatūrā, vēlams tumsā, lai nesāktu dīgt.

• Kartupeļi. Tie jāglabā vēsā, sausā un tumšā vietā, tomēr ne ledusskapī. Zemā temperatūrā kartupeļos esošā ciete tiek sašķelta vienkāršajos ogļhidrātos, tupeņi var iegūt salkanu garšu, bet mīkstums – kļūt blāvs un irdens. Ideāla vieta uzglabāšanai ir sakņu pagrabs, bet, ja tāda nav, nevajag gādāt kartupeļus lielos daudzumos. Tos ievieto elpojoša materiāla (auduma vai papīra) maisiņos un uzglabā tumšā vietā. Kartupeļi istabas temperatūrā nebojājas pietiekami ilgu laiku.

• Banāni. Šiem tropu augļiem nav dabas dota aizsargmehānisma pret auk­stumu, tie necieš zemu temperatūru, iegūst pelēku nokrāsu. Ja mājās ir daudz pilnīgi gatavu banānu, tos var ievietot augļu nodalījumā. Jārēķinās, ka tad augļa miza var kļūt brūna vai pat melna, taču mīkstums iekšpusē saglabājas nebojāts. Vēl jāņem vērā, ka visā ledusskapī būs jūtams banānu aromāts, un citi produkti to var uzsūkt.

• Maize. Daudzi to ievieto ledusskapī, lai maize nesāktu pelēt, un pēc izņemšanas silda mikroviļņu krāsnī vai tosterī. Ledusskapis maizi padara sausu, cietu un bezgaršīgu. Ja nopirkts daudz maizes, ko nevar apēst derīguma termiņā, labāk ietīt ūdensnecaurlaidīgā materiālā un ielikt saldētavā un pēc tam atlaidināt.

• Kafija. Gan kafijas pupiņas, gan maltā kafija ledusskapī uzsūc apkārtējos aromātus, bet citiem produktiem piešķir savējo. Turklāt ledusskapī zemās temperatūras un pārāk lielā mitruma ietekmē var pasliktināties kafijas garša un smarža. Kafiju ieteicams uzglabāt speciālā kārbā visparastākajā virtuves skapī.

• Augu eļļas. Turēt tās ledusskapī nav nekādas vajadzības, turklāt zemā temperatūrā daudzas augu eļļas kļūst duļķainas un sabiezē.

Reklāma
Reklāma

• Medus. To glabāt ledusskapī nav nekādas vajadzības, jo šis dabas produkts satur vielas, kas darbojas kā spēcīgi dabiski konservanti. Ievietojot ledusskapī, paātrinās medus kristalizācija, tas kļūst ciets un ir grūtāk izdabūjams no trauka.