NOSLĒPUMS. Kam runā ministrs? 1

Ar lielākajai daļai iedzīvotāju prātiem un makiem tīkamu ideju – nepiemērot nodokli mājokļiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro – trešdien nāca klajā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Ar tās īstenošanu pietiktu, lai atceltu šovakar plkst. 18 pie Saeimas plānoto tautas sapulci par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim un Gerhardu uz rokām ienestu nākamajā Saeimā.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Dārzs
FOTO. Ziedu pārpilnā vietējā Holande! Daugmalē milzīgās platībās zied narcises un tulpes
Lasīt citas ziņas

Par labi gribēto priekšlikumu “nodoklim jābūt samaksājamam” it kā būtu jāpriecājas, taču ir atšķirība starp parakstu vākšanas iniciatori portālā “Mana balss” Liānu Hiršsoni un pašvaldību ministru Gerhardu.

Vispirms Gerhards ir ministrs valdībā, kura līdz mēneša beigām nāks klajā ar nodokļu reformas piedāvājumu. Šāda priekšlikuma valdības piedāvājumā nav, un tas tur nemaz nav iesniegts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrkārt, Gerhards ir Nacionālās apvienības biedrs, bet tā šādu priekšlikumu valdē nav saņēmusi. Šis konkrētais piedāvājums ir ministra redzējums, norāda NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. “Partija ir pārliecināta, ka jāmazina kadastrālās vērtības svars nodokļa aprēķināšanā, ieviešot trīs komponentu tā aprēķināšanas modeli. Tikai tad var runāt par kādu neapliekamo minimumu. NA kopējā pozīcija vēl tikai top,” apliecina Dzintars.

Treškārt, VARAM atbild par pašvaldībām – tām noņemot nodokli, kas 100% ienāk pašvaldību budžetā, šis priekšlikums padara tās vēl trūcīgākas ar līdzekļiem. “Ieņēmumi no mājokļu nodokļa pašvaldību budžetos veido tikai 3%. Šo priekšlikumu varētu īstenot, ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis 100% nonāktu pašvaldībām,” skaidro VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Kam tad vēl šis priekšlikums iesniegts, ja neskaita plašsaziņas līdzekļus? Izrādās, ka ir izsūtītas vēstules ministrijām, kuru pārziņā ir šis nodoklis, – Tieslietu un Finanšu ministrijai. Bet tās to tagad neapspriedīs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.