Biedrības “Humanitārā perspektīva” rīkotājdirektore, partijas “Saskaņa” pārstāve Elizabete Krivcova (no labās) arī parakstījusi vēstuli, kurā paustas bažas, ka “publiskajā telpā par tradicionālajām vērtībām kļuvusi vienas nācijas pārākuma izcelšana”.
Biedrības “Humanitārā perspektīva” rīkotājdirektore, partijas “Saskaņa” pārstāve Elizabete Krivcova (no labās) arī parakstījusi vēstuli, kurā paustas bažas, ka “publiskajā telpā par tradicionālajām vērtībām kļuvusi vienas nācijas pārākuma izcelšana”.
Foto – LETA

Politisks lēmums 10


Jā, bet kāpēc vēstules autori vispār uztraukušies par tradicionālo vērtību nomaiņu Latvijā? Vēstulē skaidrots, ka Latvijas tradicionālās vērtības ir demokrātija, reliģijas un vārda brīvība, vienlīdzība, cieņa pret cilvēku un mazākuma viedokli. Bet nu esot bažas pret šo vērtību nomaiņu ar radikāliem uzskatiem, tos “iepotējot” arī skolas bērniem. Viens no iemesliem uztraukumam ir Saeimas lēmums, izskatot 2014. gada valsts budžeta likumprojektu paketi, piešķirt 27 000 eiro ģimenes izglītības un attīstības fondam “Ābeļzieds” mācību priekšmeta “Dzīvesziņa” standarta un satura izstrādāšanai. Finansējums tika piešķirts pēc Nacionālās apvienības priekšlikuma, kas varētu izskaidrot to, kāpēc “Nepilsoņu kongresam” un E. Krivcovai “Dzīvesziņa” būtu sevišķi nepatīkama. Vēstulē gan iebilsts galvenokārt pret to, ka nauda “Ābeļziedam” piešķirta bez konkursa: “Ir nepieņemami, ka vērtībizglītības saturs Latvijā tiek veidots, ignorējot demokrātiskas sabiedrības pamatvērtības – atklātību, vienlīdzību un taisnīgumu.” Esot risks, ka vērtībizglītība būs rīks autoritāru uzskatu uzspiešanai.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

“Ābeļzieda” valdes priekšsēdētājas Indras Tretjakovas stāstītais par to, kas iekļaujams dzīvesziņas mācību priekšmetā, pagaidām bažas gan neraisa. Viņa teic, ka mācību priekšmeta saturā uzmanība pievērsta tādām tēmām kā kultūridentitāte, pašidentitāte un bērnu un jauniešu gatavošanās ģimenes dzīvei. “Tās ir tēmas, kurām izglītības saturā šobrīd veltīts pārāk maz uzmanības, bet kurām ir būtiska nozīme personības vērtīborientācijā un apzinātā un atbildīgā dzīves ceļa izvēlē. Šobrīd Latvijas izglītības attīstības mērķos pārmēru uzsvērta bērnu un jauniešu sagatavošana globālajam darba tirgum, bet ļoti maz uzmanības veltīts tādai dzīves pamatvērtībai kā ģimene,” skaidro I. Tretjakova. Protams, jāraugās, kā tieši par šīm tēmām “Dzīvesziņā” iecerēts runāt. I. Ķelle brīdina: aizstāvot tradicionālās vērtības, notiekot vēršanās ne tikai pret, piemēram, homoseksuālistiem, bet arī nepilnām ģimenēm. Kā lai jūtoties bērns, kuru audzina tikai mamma, ja tiek skandināts, ka ģimenē noteikti jābūt arī tētim?

I. Druviete arī piekrīt: vērtībizglītības jautājumos ir ļoti grūti novilkt robežlīniju, lai, popularizējot tradicionālās vērtības, vienlaikus neaizskartu kādu sabiedrības grupu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.