Režisore Signe Baumane.
Režisore Signe Baumane.
Foto – LETA

– Lētumu gan filmā nekādā veidā nevar pamanīt, varbūt profesionālis… 4


– Nē, nē, profesionāļi arī neredz. Man gan reizēm brūk virsū par to, ka aizkadra tik daudz balss, jo kino parasti tā netaisa, kino jārāda, nevis jāstāsta, un tad es vienmēr dabūju taisnoties. Tagad, pie jaunās filmas strādājot, domāju: varētu izplānot, lai balss nav tik daudz, bet, rakstot scenāriju, mani kā producenti pārņem šausmas, jo es jau redzu, ka tas maksās naudu. Filmai “Akmeņi manās kabatās” ražošana maksāja 200 000 dolāru, kopā ar mārketingu – vairāk nekā 300 000 dolāru, bet jaunajai filmai vajadzēs vismaz trīsreiz vairāk. Bet man vajadzīgs šis izaicinājums, nepieciešama tā sajūta, ka pārņem šausmas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Es vienmēr saku: ja tu kā mākslinieks sāc taisīt kādu darbu un jūties ērti, tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā. Būt māksliniekam ir gandrīz kā būt pirātam: tev jāatklāj jauna teritorija, kurā neviens nav bijis. Kad to atklāsi, katram muļķim skaidrs: tur bija Amerika! Bet, kad to dari, nekas nav skaidrs. Un tieši tas mani grūž uz priekšu.

– Par ko būs jaunā filma? Vai par to vēl nevar runāt?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kādēļ ne, ja reiz esmu iesniegusi projektus un iepazīstinājusi ar jauno ieceri. Protams, vienmēr kaut kas var nesanākt. Īsajā kopsavilkumā saku tā: esmu daudz taisījusi animācijas īsfilmas par seksu, man ir pilnmetrāžas animācija par depresiju, tāpēc jaunā filma būs par laulībām. Mani ļoti interesē sabiedrības stereotipi par romantisko mīlestību – kā tie tiek veidoti, kā rodas stereotipi par dzimumiem, par iņ un jaņ. Dzimuma lomu sadalījums, man tas vienmēr krīt uz nerviem, jo daba ir ļoti elastīga dzimumu ziņā. Tādēļ mani interesē, kā šie priekšstati tiek veidoti un kā mēs tos pieņemam vai nepieņemam. Un mani interesē arī attiecības, kurās viens otru apspiež – man pašai tādas bijušas, un es prātoju: no kā tās veidojas, kādas rakstura īpatnības to nosaka, kādas ir pazīmes. Man liekas, šiem apspiedējiem ir ļoti strikti, neelastīgi priekšstati par sieviešu un vīriešu lomām, un tad tiek spiests uz to otru cilvēku: tu neiekļaujies tajos rāmjos, jo vīrieši vai sievietes tā nerīkojas. Tas ir viens no veidiem, kā kontrolēt otru cilvēku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.