Foto – Sandra Ruska

Vieta izdomai 0

Neparastāka dārza dizaina mīļotāji dobju, tostarp rožu, segumam izmanto tekstila segumu, papildinot to ar dažādām oriģinālām mulčām. Patlaban Latvijas dārzos (un veikalos) aizvien vairāk parādās krāsota šķelda. To uzberot, dobe izskatās dekoratīva visu sezonu, arī tikmēr, kamēr augs vēl mazs vai nav sacerojis. Interesanti izskatās uz seguma bērta oļu, stikla mulča.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Oriģināls risinājums – starp rožu krūmiem kā klājiens audzēti dekoratīvie laimiņi. Tie nosedz zemi un neļauj iesēties un augt viengadīgajām nezālēm. Taču tas derēs, ja augsne tīra no daudzgadīgajām nezālēm.

Labs variants ir stādīt rozes nelielās grupās apļos, šaurās rindās, apkārt veidojot tik platas mauriņa joslas, lai viegli appļaut. Nelielos zemes laukumus iespējams viegli apravēt, sakuplojušie ceri vēlāk paši nomāc nezāļu augšanu. Šādi ziedi arī var sevi labi parādīt, ir apskatāmi no visām pusēm un saaug kupli, kā tas, piemēram, ir Rundāles pils dārzā.

Mēslo viltīgi

CITI ŠOBRĪD LASA

Daļa audzētāju rozes mēslo tikai ar minerālmēsliem, iztiek bez kūtsmēsliem un komposta, jo tajos ir nezāļu sēklas, nereti arī maijvaboļu kāpuri.

Laba alternatīva varētu būt slieku radītais humuss. Pareizi sagatavotā materiālā nezāļu sēklu nebūs, tāpēc ieteicams pirkt drošu mantu veikalā.

Speciālisti gan atzīst, ka rozēm ir gluži cits skaistums, ja tās saņem organisko mēslojumu. Viens no variantiem – atraust mulču, pacelt tekstilu, ja tāds ir, izrakt bedri, tajā iepildīt kūtsmēslus, uzbērt augsni, uzklāt tekstilu un atkal uzbērt mulču.

Rozēm ļoti patīk zirgu mēsli, taču tos nereti var dabūt komplektā ar zemesvēžiem, kuriem arī šī dzīves vide tīkama. Izeja – gatavot zirgu mēslu raudzējumu, ko atšķaida ar ūdeni un laista rozes.

Nezāļu sēklas neievazās, ja mēslošanai izmantos govju vircu vai nezāļu, nātru raudzējumus.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.