Foto – Shutterstock

Stādījumu ierīkošana 0


Ozolu stādus var iegādāties gan Lietuvas, gan Latvijas kokaudzētavās, piemēram, AS “Latvijas valsts meži” kokaudzētavā Jelgavā divgadīgus stādus tirgo par 363 eiro (cena par 1000 stādiem). Te nopērkami arī trīsgadīgi stādi. Nevajadzētu izvēlēties sīkus viengadīgus stādiņus. Jāielāgo, ka ozola galvai visu laiku jābūt gaismā, to nevar iestādīt kā egli zem zāles. Vēlāk gan, lai izaugtu lietaskoks, nepieciešams sānu apēnojums, kas liek tam stiepties garumā un palīdz veidoties bezzaru stumbram. Par stādīšanas laiku viedokļi atšķiras. Daļa mežkopju iesaka stādīt rudenī, bet citi – pavasarī, tiklīdz atkūst augsne. Hektāra platībai vajadzīgs pusotra tūkstoša stādu.

Reklāma
Reklāma

Aizsardzība no meža dzīvniekiem

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Ozoliņi diezgan labi garšo zaķiem, stirnām, staltbriežiem, aļņiem, pelēm un ūdensžurkām. Lai audzi aizsargātu no lieliem dzīvniekiem, stādījumi jāiežogo, bet, ja tas nav iespējams, jāizmanto repelenti. Miltrasa (balts apsarmojums) jaunaudzēs izplatās periodiski. Dažkārt slimība bojā kokus vairākas sezonas pēc kārtas, taču ozoli no tās bojā neiet.

– Ozolam ir ļoti vērtīga koksne – cieta, blīva un dekoratīva. Jo resnāks un garāks baļķis, jo dārgāk maksā. Ozols ir masīvkoks, kas der mēbeļrūpniecībā, finiera un parketa dēlīšu izgatavošanā. Protams, jumta konstrukcijām šo koksni neizmanto, jo tā ir smaga, – saka Jurģis Jansons.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.