Foto-LETA/AFP

Likums ir spēkā, lai arī apstrīdēts 20

Saeimas opozīcijas frakcija “Saskaņa” pagājušajā nedēļā Satversmes tiesā (ST) apstrīdēja tā sauktos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā. Tā aicina tiesu vērtēt regulējuma atbilstību Satversmes 100. un 106. pantam. Satversmes 100. pants paredz tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus, bet 106. pants – tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. “Saskaņas” pārstāvis Andrejs Elksniņš uzskata, ka tiesa grozījumus varētu vērtēt pat pusgadu un šajā laikā nevajadzētu šos apstrīdētos grozījumus mēģināt lietot.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Tikmēr IKVD vadītāja Inita Juhņēviča teic: kamēr likums ir spēkā, neraugoties uz to, ka tas apstrīdēts Satversmes tiesā, dienests nav tiesīgs, piemēram, atteikt skatīt iesniegumu par kāda pedagoga iespējamo nelojalitāti.

“Innovas” prasība noraidīta

Tikmēr viens no IKVD lēmumiem, kas arī zināmā mērā saistīts ar pedagogu nelojalitāti, jau nonācis Administratīvajā tiesā. 22. decembrī Administratīvā rajona tiesa noraidīja pedagoģiskā centra “Eksperiments” un privātās vidusskolas “Innova” pieteikumu, kurā bija apstrīdēts IKVD lēmums liegt “Innovai” pamatizglītības mazākumtautību programmas un vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena mazākumtautību programmas akreditāciju. Viens no iemesliem, kāpēc akreditāciju liedza, bija tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija par to, ka skolā strādājot nelojāli pedagogi, liecina laikraksta “Vesti segodņa” rīcībā nonācis IKVD lēmums. Pati iestāde iepriekš konkrētu atbildi uz jautājumu, vai “Innovai” liegta akreditācija arī ziņu dēļ, kas saņemtas no Drošības policijas, nebija sniegusi. Būtiski, ka tiesa atzina: IKVD kritiskais atzinums par skolā nodarbinātajiem pedagogiem pieņemts tiesiski. Toties par prettiesisku tika atzīts IKVD lemtais, ka arī mācību satura īstenošanā ir būtiski trūkumi. Tātad šajā ziņā inspektori bijuši netaisni, tomēr ne tik ļoti, lai tiesa pilnībā atceltu IKVD lemto. Šo spriedumu mēneša laikā gan ir iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāpiebilst, ka skolas dibinātājs Broņislavs Zeļcermans krievu presē dižojies, ka nesen publiskotajā starptautiskajā skolēnu sasniegumu mērījumā “PISA” “Innovas” skolēni starp Latvijas skolām parādījuši otro augstāko sniegumu. Kaut gan pētījuma veicēji katras skolas atsevišķo snieguma nepublisko, pētnieku pārstāvis An­dris Kangro atzina, ka katra skola uzzina savu skolēnu sniegumu attiecībā pret citu skolu skolēnu veikumu un B. Zeļcermana teiktais atbilstot patiesībai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.