Foto: MakeStory Studio/SHUTTERSTOCK

Pārtikas uzglabāšanas noteikumi: kāpēc nedrīkst likt karstu ēdienu ledusskapī 0

Lai ēdiens saglabātos svaigs un drošs lietošanai uzturā vairākas dienas, pirms ievietošanas ledusskapī ēdienam noteikti ir jāļauj atdzist, raksta “Real Simple”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Kura zivs ir visvērtīgākā uzturam: 10 sugas, kas “laipni lūgtas” uz tava šķīvja
“Es zinu, par ko es runāju!” Gordons paziņo, kad aktīvais karš būs beidzies un kur atradīsies Ukrainas robežas 143
Veselam
Lūk, kā izskatās nekopta sieviete: 7 pazīmes, kas par to liecina 30
Lasīt citas ziņas

Atbilstoši pārtikas uzglabāšanas normām, pārtiku jāatdzesē līdz istabas temperatūrai ne vēlāk kā divu stundu laikā, lai novērstu baktēriju attīstību. Ja pārtika atdziest pārāk lēni, piemēram, tiek nekavējoties ievietota ledusskapī, tas var palielināt baktēriju vairošanās laiku.

Tāpēc, lai pārtiku varētu droši ievietot ledusskapī, tai jābūt atdzisusi līdz aptuveni 20°C. Tāpat ir ieteicams neievietot lielus karstos ēdienus tieši ledusskapī, jo lielie ēdiena apjomi atdzisīs vēl lēnāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Drošības apsvērumu dēļ īpaša uzmanība jāpievērš tā sauktajai bīstamajai temperatūras zonai – no +5 līdz +63°C.

Šajā temperatūras diapazonā baktērijas vairojas visintensīvāk, tāpēc, jo ilgāk ēdiens atrodas šajā zonā, jo lielāks kļūst saindēšanās risks.

Kad pārtika tiek atdzesēta, tā sasniedz šo temperatūru,  tāpēc  galvenais ir samazināt laiku, kurā tā atrodas šajā temperatūras diapazonā, lai nodrošinātu optimālu pārtikas drošību.

Ja karstu ēdienu ievieto tieši ledusskapī, tas var paaugstināt temperatūru iekšpusē, radot ideālu vidi baktērijām, kas sāk vairoties. Karstais ēdiens, nonākot ledusskapī, atdzisīs tikai daļēji, un tas var palielināt temperatūru visā ledusskapī līdz 10°C vai pat vairāk, kas ir pārāk augsta temperatūra baktēriju attīstībai.

Tādas baktērijas kā Salmonella, E. coli un Listeria var attīstīties, ja pārtika tiek glabāta nepareizā temperatūrā, radot nopietnas veselības problēmas.

Turklāt ledusskapim jāpatērē ievērojami vairāk elektroenerģijas, lai atdzesētu karsto ēdienu, kas palielina gan izmaksas, gan slodzi uz elektrisko sistēmu.

Lai samazinātu pārtikas atdzišanas laiku un nodrošinātu optimālu pārtikas drošību, ir ieteicams izmantot dažas vienkāršas metodes. Piemēram, ēdienu var sadalīt mazākās porcijās vai izmantot dzesēšanas traukus ar platāku virsmu, kas ļaus ēdienam ātrāk atdzist. Ja iespējams, var izmantot arī vēdināšanu vai aukstuma avotus, piemēram, zupām un sautējumiem var pievienot ledus kubiņus. Lai ēdienu ātrāk atdzesētu, to regulāri var apmaisīt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.