Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Valdis Semjonovs

Pašam sava kūpinātava: tās ierīkošana nav sarežģīta 0

Indulis Burka, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 192
Lasīt citas ziņas

“Vēlos sīkāk uzzināt pat kūpinātavas ierīkošanu, ko varētu paveikt arī sieviete,” – jautā Solvita I.

Bedre ar vāku

CITI ŠOBRĪD LASA

Pats vienkāršākais risinājums, ja nav iespēju apstrādāt koku vai metālu, bet ir vieta nelielas kūpinātavas ierīkošanai, – ķerties pie lāp­stas. Dārzā jāizrok ap 50 centimetru dziļa bedre. Tās dibens rūpīgi jānoblietē, bet sienas jānostiprina ar ķieģeļu krāvumu. Ķieģeļus nav nepieciešams samūrēt. Vēl būs vajadzīgs atbilstīga izmēra metināts metāla siets no aptuveni 2 mm resnām stiep­lītēm un koka vāks. Par vāku var izmantot finiera loksni (1. zīmējums).

Bedrē kurina uguni, līdz izveidojas pietiekami biezs kvēlojošu ogļu slānis. Šajā laikā būs iesiluši arī ķieģeļi. Uz sieta liek kūpināšanai paredzētos produktus, sietu ar produktiem novieto virs bedres un visu pārsedz ar vāku. Arī tam jābūt blīvam. Īsi pirms produkti gatavi, var uzmest sauju rupju, kūpināšanai paredzētu skaidu vai svaigas alkšņu lapas un zariņus. Piemēram, porcija marinētu vistas stilbiņu šādā bedrē būs gatavi jau pēc pusstundas, savukārt aptuveni kilogramu smaga zivs izcepusies pēc kādām 40 minūtēm.

Kūpinātava no koka un ķieģeļiem

Mazliet vairāk laika un iemaņu vajadzēs, lai ierīkotu kūpinātavu no koka ar atsevišķu kurtuvi. Kūpinātavas vietu vislabāk izvēlēties nelielā piekalnītē. Atbilstīgi 2.zīmējumam jāizrok bedre kūpinātavas pamatiem un tranšeja kurtuves caurulei. Pamatu bedres dziļums – 30–40 centimetru.

Pamatu bedrē grunti rūpīgi noblietē, uzberot smiltis un šķembas. Grunti noblietē arī tranšejā. Būvmateriālu veikalā jāiegādājas melnā tērauda dūmvadu caurule, kuras diametrs 250 mm. Nepieciešami divus metrus gari šādas caurules posmi, ko savieno kopā un ievieto tranšejā. Metrs šādas caurules maksā 32–33 eiro.

No sarkanajiem māla ķieģeļiem izbūvē pamatus kūpinātavas koka konstrukcijai. Katras rindas izbūvei nepieciešami seši ķieģeļi, šuvju biezums – 10 mm. Mūrjavu šim mērķim iegādājas sausa maisījuma veidā, ko pēc ražotāja norādījumiem sajauc ar ūdeni.

Pamatu augstums – 9–10 ķieģeļu rindas. Tādējādi aptuveni puse mūra būs virs zemes. Pamatos jāiemūrē metāla caurules viens gals. Kad mūrjava nožuvusi un ieguvusi stiprību, jāķeras pie kūpinātavas koka daļu izgatavošanas.

Vispirms montē nesošās koka konstrukcijas, ar metāla leņķīšiem tās piestiprinot pie ķieģeļu mūra (vajadzēs urbi un dībeļus), kuras pēc tam apšuj ar apdares dēļiem.

Lai izgatavotu kūpināšanas kameru 800 x 450 x 450 mm, būs nepieciešamas koka brusiņas 50 x 50 mm (700 mm – 4 gab., 450 mm – 4 gab., 350 mm – 6 gab.), 100 mm plati un 8–10 mm biezi apdares dēļi (450 mm – 32 gab. sāniem un 5 gab. vākam). Dēļus stiprina ar kokskrūvēm vai nelielām nagliņām.

Reklāma
Reklāma

Grīdas vietā piestiprina smalkāku sietu kvēpu uztveršanai un paliktņus produktu uzkarināšanas stieņu nostiprināšanai. Ierīko atveri, kur izplūst dūmiem. Vēlams arī termometrs, kas palīdzes sekot temperatūras režīmam.

Konstrukciju var veidot ar divslīpju vai vienslīpes jumtu un blīvi aizveramām durtiņām vai arī noņemamu jumtu. Šajā gadījumā durtiņu ierīkošana nav nepieciešama un konstrukcija ir vienkāršāka. Jumtu pārklāj ar skārdu. Tas pasargās kūpinātavu no lietus un sniega (3. un 4. zīmējums).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.