Foto – Dainis Bušmanis

Savukārt jau nākamajā dienā ministrijas vadība apliecināja – lai gan “apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju atrašanās slimnīcas teritorijā šobrīd ir leģitīma saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem”, slimnīcas valdes uzdevumā ir sākta pārbaude, lai “noskaidrotu interešu konflikta iespējamību Patoloģijas centra darbinieku vidū”. 18

Austrumu slimnīca gan apgalvo, ka vispār nedzīvojamo telpu iznomāšana tajā notiekot “saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem” un ka izsoles kārtībā nomas tiesības ieguvuši veseli trīs apbedīšanas pakalpojumu nozares uzņēmumi – SIA “Riets Plus”, SIA “Sēras” un SIA “Atvadas”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Taču slimnīcas mājas lapā ziņas par šādām izsolēm atrast nevar, turklāt realitāte ir nedaudz citāda: patiesībā SIA “Atvadas” īrē telpas ēkā, kas nu jau ir pārgājusi Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra īpašumā, savukārt SIA “Sēras” īrē morga telpas ar ledusskapjiem stacionārā “Biķernieki”.

Biznesam tik izdevīgā situācijā kā “Riets Plus” nav neviens no konkurentiem, un tas šajā nozarē ir ārkārtīgi būtiski: pašlaik uz aptuveni 28 tūkstošiem apbērējamo valstī ik gadu pretendē vairāk nekā divarpus simti apbedīšanas jomas uzņēmēju.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Situācija, kad slimnīcu teritorijās bez publiskas izsoles telpas nomā apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji, neatbilst godīgas komercdarbības principiem, ētikas normām, kā arī vistiešākajā veidā kropļo konkurenci apbedīšanas pakalpojumu tirgū,” 2015. gadā paziņoja Konkurences padome.

Austrumu slimnīcas vadība gan mēģina norādīt, ka “minētajā Konkurences padomes atzinumā atspoguļota situācija saistībā ar apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem ne tikai Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet visās ārstniecības iestādēs”.

Taču ir atšķirības: piemēram, pēc Konkurences padomes atzinuma publiskošanas P. Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai pērn izdevās atbrīvoties no slimnīcas morgā strādājošās, slimnīcas sanitāram piederošās apbedīšanas firmas. Austrumu slimnīca tik tālu vēl nav tikusi, tomēr apgalvo, ka “pašlaik norit darbs pie slimnīcas telpu ilgtermiņa attīstības plānošanas dokumenta izstrādes, kas ietver arī slimnīcas telpu nomāšanas stratēģijas izstrādi. Līdz ar to Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca arī pārvērtēs savu sadarbību ar esošajiem nomniekiem”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.