Foto – Shutterstock

  32

Rēķināt ne tikai fiskāli

Vairākums aptaujāto koalīcijas frakciju pārstāvju atzina, ka pieņemamākais un loģiskākais viņiem šķiet LPF piedāvājums. Taču Finanšu ministrija pašlaik nav gatava komentēt, cik lielus finanšu resursus prasītu katrs no piedāvātajiem scenārijiem. “Sēdes laikā deputāti minēja ļoti daudz dažādus iespējamos ciparus. Tādēļ mēs vispirms sagaidīsim vēstuli no komisijas ar konkrētiem jautājumiem un nākamnedēļ sāksim rēķināt,” teica FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra. Gan iniciatīvas autors Vērzemnieks, gan vairāki deputāti uzsvēra, ka pensijas neapliekamā minimuma paaugstināšanu ministrijas nedrīkstētu rēķināt tikai fiskāli. “Jāņem vērā, ka tā saņemtā papildu nauda jau nepaliks pensionāram kabatā – viņš maksās komunālos maksājumus, iegādāsies pārtiku un citas preces. Tādēļ šie līdzekļi caur nodokļiem atgriezīsies valsts budžetā,” teica Vērzemnieks.

Reklāma
Reklāma

Skaidrību sola uz Jāņiem

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Saeimas prezidijs uzdevis Sociālo un darba lietu komisijai atrisināt pensiju nodokļu jautājumu līdz šī gada beigām, bet komisijas vadītāja Aija Barča apņēmusies tikt galā ātrāk. “Līdz Jāņiem būtu jābūt vismaz konceptuālai skaidrībai par to, pēc kāda scenārija nākamgad strādāsim,” viņa paskaidroja. Diskusiju par neapliekamo minimumu deputāti un senioru organizāciju pārstāvji janvāra beigās turpinās īpaši pensiju jautājumiem izveidotā darba grupā.

Neapliekamā minimuma paaugstināšana pensijām ir bijusi teju katras partijas solījumu sarakstā. Četras no Saeimas partijām (NA, ZZS, “Saskaņa” un “No sirds Latvijai”) pat noslēgušas sadarbības memorandus ar Latvijas Pensionāru federāciju (LPF), kur sola risināt šo jautājumu.

Kuras pensijas apliek ar nodokli

CITI ŠOBRĪD LASA

* Šobrīd iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek ieturēts no pensijas summas virs 235 eiro (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim). Savukārt pensijas, kas piešķirtas līdz 1996. gadam un nav pārrēķinātas pēc 1996. gada, netiek apliktas ar nodokli. Papildu nodokļa atvieglojumi noteikti personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

* Latvijas Republikas Satversmes tiesa 2007. gada 8. jūnija spriedumā lietā Nr. 2007-01-01 vērtēja, vai vecuma pensiju kā ienākumu avotu var atzīt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa objektu. Satversmes tiesas spriedumā norādīts, ka minētajam regulējumam ir leģitīms mērķis, ievērots samērīguma princips un tas atbilst Satversmes 105. pantam. Satversmes tiesa ir arī secinājusi, ka minētā likuma norma neskar Sa­tversmes 109. pantā ietvertās pamattiesības (t. i., tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba u. c. likumā noteiktos gadījumos).

Pensionāru viedokļi

Kā vērtējat ieceri atteikties no pensijas aplikšanas ar IIN? 

Edvīns Krūmājs, pensionārs no Dundagas: “No solidaritātes nodokļa, kas bagātajiem liktu maksāt vairāk, valsts var atļauties atteikties, bet no pilnīgi ačgārnās kārtības atvilkt nodokļus no pensijām gan nevar. Laikam jau dziedātājai Šomasei un deputātam Elksniņam bija taisnība, kad viņi teica tos skarbos vārdus par mūsu valsti.”

Valdis, strādājošs pensionārs no Salaspils: “Šajā jautājumā esmu atturīgs, jo valstī ir ļoti daudz nejēdzīgu nodokļu. Dividendes mūsu deputāti nespēj aplikt ar nodokļiem. Solidaritātes nodokli ieviest nespēja. Bet slaukt no neaizsargātākajiem senioriem – uz to gan vienmēr gatavi. Es vēl strādāju, tādēļ par pensijas apmēru nesatraucos, bet zinu, ka, beidzot darba gaitas, nāksies savilkt jostu – vienalga, vai pensija būs aplikta ar nodokli vai ne. Taču visvairāk mani aizskāra tā nelietība, ka strādājošajiem pensionāriem tika liegts apvienot pensijas saņemšanu ar darbu. Pēc Satversmes tiesas sprieduma šo nejēdzību atcēla, bet neviens par to nav atvainojies.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.