Foto: Fotolia

Pērnā gada sēklu dīgtspējas pārbaude. Ļoti vienkārši 0

Kā pārbaudīt iepriekš iegādāto sēklu dīgtspēju? RITA LIMBAŽU NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
Trīs Krievijas iznīcinātāji ielidojuši Igaunijas teritorijā; igauņi pieprasa NATO 4. panta konsultācijas 121
Lasīt citas ziņas

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse skaidro, ka to izdarīt ir samērā vienkārši. Uz šķīvīša noliek vienmērīgi samitrinātu salveti, marli vai filtrpapīru, uz kura noskaita (vienā kārtā uzber) 50 vai 100 sēklu (jo lielāks skaits, jo iegūst ticamāku rezultātu). Uzlej nedaudz ūdens, nosedz ar caurspīdīgu šķīvīti, lai turpmāk varētu kontrolēt mitruma režīmu. Sēklas novieto gaismā 20–22 °C siltumā. Jāraugās, lai tās neiekalst un nepelē. Pēc 5–7 dienām, kad parādās dīgļsaknītes, saskaita sadīgušās sēklas un izrēķina dīgtspēju. Ja no 100 sēklām izdīgušas 75, tad dīgtspēja ir 75 procenti. Ja dīdzība ir mazāka par 50%, lietderīgāk iegādāties jaunas sēklas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.