Lolita Duge
Lolita Duge
Foto – Anda Krauze

Pie Vilces pagasta piparmētru noslēpumu zinātājas 0

“Mājas Viesis” ciemojas Vilces pagasta “Terēnos”, kur saimnieko Lolita Duge – saimniece, uzņēmēja, mamma un sieva vienā personā. Viņa paspēj gan pagatavot gardu ēdienu, gan vadīt savu uzņēmumu, gan audzināt bērnus un aktīvi darboties ģimenes kopīgajā saimniecībā. Lolita bijusi arī kulinārijas šova “Īstās latvju saimnieces” dalībniece.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Ikdienā, stāsta Lolita, ēst gatavošanai laika īsti neatliek, tas notiek īpašās svētku reizēs, striprinot ģimenes tradīcijas: “Ikdienā lielākoties gatavo vīramāte, kurai tas ir vaļasprieks – viņa mūs ļoti izlutinājusi. Gatavot man ļoti patīk – ik pa laikam gribas uztaisīt kaut ko interesantu, nebijušu, vēlētos, kaut tā varētu biežāk. Kad mācījos pēdējās vidusskolas klasēs, man bija lieliska iespēja doties līdzi kārtīgām saimniecēm un gatavot ēdienus ballēm, kāzām, klāt galdus, dekorēt. Daudz ko iemācījos. Bija gan galerti, gan pildītas cūku kājas.”

“Terēnu” saimniecei ir pašai savs bizness: “Ideja par “Piparmētru namiņu” radās diezgan spontāni, būtībā vienā vakarā, lai man būtu kāds mazs uzņēmums. Pirmais produkts bija piparmētru sīrups, tad, protams, tapa arī tēja, divu veidu cepumi, zefīri, karameles. Par namiņu interese ir liela, cilvēki pie manis brauc uz degustācijām, interesējas par piparmētru vēsturi, to veselīgajām īpašībām. Namiņā atrodas piparmētru tēju kolekcija no 22 dažādām valstīm.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lolita vislabprātāk gatavo tieši desertus, un, kā apgalvo viņa pati, desertu gatavošana viņai padodas vislabāk. Arī mūs palutina ar kaut ko ļoti gardu – persiku krēmu. Bezgala gardi ir arī karstie vistas salāti ar pašu diedzētiem zirņu dīgstiem un pildītie kaneloni makaroni.

Foto – Anda Krauze

Pildītie kaneloni makaroni (5 porcijas – katram divi kaneloni makaroni)

Sastāvdaļas. 500 g maltās gaļas, 40 ml ūdens, maltās gaļas garšviela, gaļas garšviela ar timiānu, sāls, malti pipari, svaigs burkāns, sīpols, 200 ml saldā krējuma, 2 olas, 80 g siera, sāls, konservēti tomāti, tomātu sula, kaneloni makaroni.

Kā gatavot. Malto gaļu sajauc ar ūdeni. Pievieno garšvielas un pierīvē vienu svaigu burkānu. Klāt piegriež sīpolu. Visu vienmērīgi samīca. Mērcei sakuļ olas, pievieno saldo krējumu, garšvielas (kaltētās dilles, selerijas vai jau gatavās salātiem paredzētās garšvielas). Pielej nedaudz konservēto tomātu sulas, tad pierīvē sieru.

Sagriež konservētos tomātus (0,7 l kārbiņa). Ietauko cepamo formu, kaneloni makaronu caurulītēs iepilda maltās gaļas maisījumu. Makaronus kārto cepamajā formā. Pa virsu makaroniem liek sagrieztos tomātus un uzlej iepriekš sagatavoto mērci. Liek cepties līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 40 minūtes. Ja virspuse kļūst skaisti brūna, taču makaroni joprojām ir stingri, makaroniem uzklāj folliju un turpina cept. Gatavību var pārbaudīt ar koka iesmiņu.

Foto – Anda Krauze

Karstie vistas salāti ar grauzdētām maizītēm (5 porcijas)

Sastāvdaļas. Zirņu dīgsti, ledus salāti, Pekinas kāposts, mazie tomātiņi, zaļie zirnīši, lociņi, 3 vistas filejas, saldais krējums, sāls, sojas mērce, maize, avokado, ķiploku pesto.

Kā gatavot. Uz šķīvjiem izkārto zaļumus – ledus salātus, Pekinas kāpostus, zirņu dīgstus. Pa virsu salātiem liek uz pusēm pārgrieztus mazos tomātiņus. Klāt piegriež lociņus. Gabaliņos sagriež vistas fileju, apcep to. Pievieno sāli. Kad fileja apcepusies, tai klāt pielej glāzi saldā krējuma un pievieno nedaudz kurkumas. Pieber 5 ēdamkarotes zaļo zirnīšu, kurus uzsilda kopā ar mērci, un tad visam pielej vienu ēdamkaroti sojas mērces. Maisījumu lej uz šķīvja izkārtotajiem zaļumiem. Ēdienam var uzrīvēt nogatavinātu sieru.

Foto – Anda Krauze

Grauzdētās maizītes – uz pannas uzliek sagrieztu maizi pēc savas izvēles, liek cepties cepeškrāsnī uz 10 – 15 minūtēm. Uzgrauzdētajām maizītēm virsū smērē avokado masu (ar dakšu samīcītu, bet ne sasmalcinātu vai sablenderētu avokado), ko sajauc ar ķiploku pesto (sasmalcināts ķiploks kopā ar sāli).

Foto – Anda Krauze

Persiku krēms (5 porcijas)

Sastāvdaļas. 400 g jogurta, 240 g persiki, želantīns, 200 ml saldā krējuma, cukurs, piparmētru sīrups, avenes.

Kā gatavot. Jogurtam klāt piegriež persiku gabaliņus. Katliņā divas ēdamkarotes želantīna sajauc ar persiku sīrupu, lai uzbriest. Var jaukt kopā arī ar vēsu ūdeni. Atsevišķā bļodā ielej saldo krējumu, pievieno 4 ēdamkarotes cukura, saputo. Iegūto putukrējumu sajauc ar jogurta un persiku masu, vienmērīgi iecilājot. Katliņu ar želantīnu liek uz uguns, lai tā temperatūra kļūst līdzīga krēma masas temperatūrai. Želantīnu lēnām iejauc krēma masā, līdz masa sāk nedaudz recēt. Iegūto masu lej trauciņos (šajā gadījumā mazās krūzītēs). Krūzītes liek ledusskapī, lai krēms saželē. Kad tas sacietējis, klāt var pieliet dažādus sīrupus (šajā gadījumā tiek izmantots piparmētru sīrups). Dekorēt var ar ogām, piemēram, saldētām avenēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.