Daudzeses pagasta jaunā pārvaldes vadītāja Signe Gaigalniece: “Mūsdienās bez labas izglītības, idejām un pārliecības esi kā sapīts zirgs.”
Daudzeses pagasta jaunā pārvaldes vadītāja Signe Gaigalniece: “Mūsdienās bez labas izglītības, idejām un pārliecības esi kā sapīts zirgs.”
Foto – Andris Grīnbergs

Cik iedzīvotāju ir pagastā? 28

Tūkstotis. Pēdējos divos gados samazinājums par 35 cilvēkiem. Bērnudārzā 35 mazuļi, pamatskolā 75 audzēkņi. Cilvēku aizplūšanu iespējams samazināt.

Reklāma
Reklāma

Esat liela optimiste?

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Liela vai maza, bet ir jācenšas. Mans mērķis – sakopt pagastu, lai vietējie jaunieši pēc studijām atgrieztos savā dzimtajā pagastā un izvēlētos to par savas dzīves un ģimenes vietu. Pagaidām gan individuālo māju būvniecība notiek minimāli, taču izredzes ir, īpaši tāpēc, ka pagasts atrodas netālu no pilsētas un arvien vairāk šodien ir iespēju strādāt mājās, izkopjot attālinātā darba veidu. Jā, mums ir rinda uz dzīvojamo platību. Daudzi dzīvo pie vecākiem vai vecvecākiem, taču arvien vairāk jaušama vēlme dzīvot nevis dzīvokļa šaurībā, bet gan savā mājā, kur ir pavisam cits plašums un lauku vide apkārt. Var strādāt Aizkrauklē, Jaunjelgavā, arī Rīgā. Attālumi mūsdienu izpratnē nav lieli. Turklāt mūsu pagasts ir pievilcīgs arī ar to, ka mums ir savs Sēr­avots, kurš iztek no Ellītes purva, Aklā purva pastaigu taka, no kuras var aplūkot purva biotopus. Būtiski ir arī tas, ka pagastā ir savs bērnudārzs un skola ar mūsdienīgu sporta halli.

Bet ceļi? Bauskas novadā žēlojas, ka pasaulei gals klāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir saprotama pašvaldību vadītāju vēlme kaut ko vairāk panākt laikā, kad daudz ko var izšķirt pašvaldību vēlēšanu tuvums. Mūsu pagasta cilvēki saprot, ka šoziem ceļus gandē ļoti mainīgie laika ap­stākļi. Lai cik grūti reizēm šķiet, jāturas, pēc sniegputeņa ceļus līdz viensētām mēģinām notīrīt pēc iespējas īsākā laikā, lai pastniekam ar preses izdevumiem, pensijām un citiem pakalpojumu sniedzējiem nebūtu jākavējas, arī skolas autobuss vienmēr kursē, mēs bērnus vedam pat no Zalves. Šogad pagastā veiksim piecu kilometru grants ceļa rekonstrukciju, naudu saņemsim no Lauku atbalsta fonda.

Cilvēki uz pagastmāju nāk?

Kā tad bez tā! Sociālie jautājumi vienmēr ir sāpīgi. Pagasta iedzīvotāji visu laiku ir bijuši aktīvi, arī tagad, protams, nāk ar prasībām un priekšlikumiem. Darbu ir daudz – jālabo jumti, jāsakārto daudzdzīvokļu māju pagalmi, jāsakopj pagasta teritorija. Jādarbojas tā, lai nebūtu jāpaļaujas tikai uz cerību. Savā dzimtajā pagastā man iespēju, protams, vairāk nekā svešā vietā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.