Publicitātes foto

Pieci ēdieni Līgo galdam, ko pagatavot kopā ar bērnu 0

Biešu – pupiņu veģetārie burgeri

Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.

LE
LETA
Ziņas
Slimnīca atklāj, ar kurām vakcīnām potējušies Covid-19 pacienti, kas ir nonākuši stacionārā 142
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pret stulbo arī paši dievi cīnās veltīgi!” Šadurskis uzskata, ka skolotāju atklātajai vēstulei vieta miskastē 308
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Deputāts atklāj, vai pēc 15. novembra vakcinētie iedzīvotāji varēs atgriezties normālā dzīvē 148
1 diena
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas mīklai
Rauga mīklas maisījums
Ķimenes, ķirbju, sezama, amaranta vai citas sēkliņas, ko uzbērt maizītēm (pēc izvēles)
1 ola

Veģetāro kotlešu masai
2 krūzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu
2 krūzes vārītu bietīšu
1 krūze pilngraudu auzu pārslu
1/2 krūze ūdens
1/2 krūze pilngraudu miltu
1 šķipsniņa sāls
1 tējk. ķiploku pulvera vai 1 daiviņa ķiploka
1 tējk. oregano
2 saujas ķirbju sēklu

CITI ŠOBRĪD LASA

Burgeru pildījumam
200g fetas siera
16 biešu lapiņas
16 tomāta šķēlītes
16 gurķa šķēlītes
Iepakojums ķiploku dīgstiņu
1 burciņa gurķu-sinepju mērces (katram burgeram 2ēd.k.)
3 avokado

Pagatavošana.
1. Pagatavojiet mīklu, ļaujot bērnam to darīt pašam – ieliet ūdeni, pievienot maisījumu, eļļu un samaisīt.
2. Raudzējiet mīklu siltā vietā 40 – 50 minūtes un uzkarsējiet krāsni līdz 180 grādiem.
3. Ļaujiet bērnam no mīklas gatavot maza līdz vidēja izmēra bumbiņas, ko pēc tam apsmērējiet ar sakultu olu un uzberiet virsū sēkliņas.
4. Maizītes cepiet 20–25 minūtes. Pa to laiku pagatavojiet visu, ar ko pildīsiet burgerus.
5. Pagatavojiet biešu–pupiņu kotlešu masu. Pupiņas, bietes, auzu pārslas, ūdeni un miltus sablendējiet, pievienojot arī garšvielas – sāli, ķiploku, oregano un ķirbju sēkliņas.
6. Gatavo masu lieciet bļodā un no tās veidojiet kotletītes, lieciet tās uz pannas cepties ar vāku pa virsu. Katrai kotletītei nepieciešams aptuveni 2 ēd.k. masas. Cep no abām pusēm 5 minūtes uz vidējas liesmas.
7. Kad burgermaizītes gatavas – ļaujiet tām nedaudz atdzist un pārgrieziet uz pusēm.
8. Sagrieziet šķēlītēs tomātus un gurķus, atdaliet salātlapas. Salieciet maizītes tā, lai bērns var pildīt burgerus pats – izvēloties secību, izkārtojot sieru, salātlapu, gurķi, kotleti, gurķu–sinepju mērci, tomātu, dīgstus.
9. Lai burgers labāk turētos kopā, var iespraust arī pašu pagatavotus karodziņus.

Publicitātes foto

Sparģeļu-dārzeņu pīrāgs ar timiānu

Sastāvdaļas pildījumam
3-4 vidēja izmēra burkāni
350 g dārzeņu lečo
200 g šampinjonu
1 neliels kabacis
2 olas
150 ml saldā krējuma
2 saujas cietā siera gabaliņu
1 šķipsniņa sāls
1 šķipsniņa ķiploku pulvera
3 svaiga timiāna zariņi
150 g sparģeļu

Mīklai
250 g “Ekstra” kviešu miltu
1 olas dzeltenums
160 g auksta sviesta
2 ēd.k. auksta ūdens
1 šķipsniņa sāls
3 tējk. oregano

Pagatavošana.
1. Iesijājiet bļodā miltus, pievienojiet sāli un aukstu sviestu.
2. Ļaujiet bērnam saberzt visu kopā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga masa.
3. Pievienojiet olas dzeltenumu un 2 ēd.k. auksta ūdens, tad, maigi mīcot, ar pirkstiem izveidojiet viendabīgu mīklas bumbu un lieciet to ledusskapī vismaz uz 1 stundu.
4. Nomizojiet un sagrieziet ripiņās burkānus, ļaujiet bērnam nomazgāt un sagriezt sēnes un kabaci.
5. Apcepiet burkānus, pievienojiet sēnes un kabaci.
6. Kad viss apcepies, pievienojiet lečo un pasautējiet.
7. Izņemiet no ledusskapja mīklu un vienmērīgi izlīdziniet tartes vai kūkas formā, maliņas uzlokot uz augšu (to var darīt visi kopā – tas sagādās lielu prieku un jautrību).
8. Ar mīklu izklāto formu pildiet ar pagatavotajiem dārzeņiem.
9. Sakuliet olu ar saldo krējumu un dodiet, lai mazais droši lej to virsū dārzeņiem. Pārberiet ar cietā siera gabaliņiem.
10. Nogrieziet sparģeļu apakšējos galiņus, bet pārējo daļu lieciet virsū pīrāgam. Ievietojiet krāsnī cepties uz 40–45 minūtēm.
11. Mazie pavāri gatavo pīrāgu dekorē ar redīsu dīgstiem.

Publicitātes foto

Vasarīgais dārzeņu gruboto

Sastāvdaļas
2/3 glāzes grūbu
100–150 ml saldā krējuma
3 saujas cietā siera
2 tējk. ķiploku pulvera
1 šķipsniņa sāls
1 sauja dillīšu
100 g sniega zirnīšu
3-4 ķiploku galviņas
1/2 purava
5 mazie burkāniņi
4 mazās bietītes
1 jaunais kabacītis
1 sauja saulē kaltētu tomātu
1 iepakojums svaigo zirņu dīgstiņu

Pagatavošana.
1. Uz pannas apgrauzdējiet grūbas, līdz tās kļūst viegli zeltainas.
2. Ieberiet grūbas katlā un pielejiet ūdeni (attiecībā 1:2), lieciet vārīties, ik pa brīdim apskatoties, vai nav nepieciešams pievienot vairāk ūdens.
3. Uzkarsējiet krāsni līdz 180 grādu temperatūrai.
4. Ļaujiet, lai bērns nomazgā visus dārzeņus, un nomizojiet bietes.
5. Ķiplokus pārgrieziet šķērsām uz pusēm, lai izceptās daiviņas varētu viegli izņemt.
6. Darbiņš mazajam – bietes, kabacis un puravs jāsagriež ripiņās. Ļaujiet, lai bērns liek visus dārzeņus uz cepampannas un apslaka ar olīveļļu.
7. Lieciet krāsnī cepties aptuveni 35–40 minūtes, līdz tie ir gatavi un viegli zeltaini.
8. Kad pagājušas 20 minūtes, katliņā uzvāriet ūdeni un apvāriet sniega zirnīšus (aptuveni 5–7 min).
9. Kad grūbas gatavas, tās var noskalot tekošā aukstā ūdenī, lai briešanas process neturpinātos.
10. Uz pannas gatavojiet gruboto – mazajiem noteikti patiks grūbām pievienot saldo krējumu, ķiploku pulveri, sāli, sieru un dilles. Gatavo gruboto lieciet pasniegšanai paredzētā traukā.
11. Dārzeņus un zirnīšus izkārtojiet pāri grūbām, ļaujiet mazajiem palīgiem izdaiļot ēdienu ar zirņu dīgstiem un saulē kaltētiem tomātiem.

Publicitātes foto

Baltais kokospiena saldējums ar karamelizētām pārslām

Sastāvdaļas
1 glāze ātri vārāmo EKO auzu pārslu
2 ēd.k. medus
1 ēd.k. nerafinēta brūnā cukura
2 ēd.k. kokosriekstu eļļas vai sviesta
2 bundžiņas kokosriekstu piena
2 ēd.k. medus vai dateļu sīrupa

Pagatavošana.
1. Uz pannas uzkarsējiet kokosriekstu eļļu, ieberiet pārslas un nedaudz apcepiet (aptuveni 3 min).
2. Pievienojiet medu un cukuru, regulāri maisot, karamelizējiet pārslas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas (aptuveni 4–5 min).
3. Gatavās pārslas izklājiet uz cepamā papīra un ļaujiet tām sacietēt. Kad tās atdzisušas, ļaujiet bērnam ar rokām atdalīt salipušās pārslas, lai tās atkal kļūst irdenas.
4. Attaisiet kokosriekstu piena bundžiņu, to nesakratot. Ļaujiet, lai mazais palīgs kokosriekstu piena krēmīgo daļu uzmanīgi ar karoti liek blenderī.
5. Bērns var pats pievienot saldinātāju (medu, dateļu, agaves vai citu sīrupu) un visu sablendēt viendabīgā masā.
6. Lejiet masu saldējuma trauciņos – karamelizētās pārslas var bērt apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu – ļaujiet bērnam izvēlēties.
7. Ielieciet trauciņos saldējuma kociņus un lieciet saldētavā uz 1–4 stundām (atkarībā no saldētavas).

Publicitātes foto

Zaļais rabarberu–piparmētru smūtijs ar 4 graudu pārslām

Sastāvdaļas
350 ml auksta rīsu–mandeļu piena
2 saujas Latvijā audzētu spinātu
3–4 zariņi svaigu piparmētru
1 rabarbera kāts
1/3 glāzes 4 graudu pārslu
5 žāvētas dateles bez kauliņiem

Pagatavošana.
1. Šo recepti bērni var pagatavot paši, vecākiem tikai nedaudz jāpiepalīdz – lai smūtijs iegūtu vislabāko konsistenci un garšu, tā pagatavošanā svarīgi ievērot blendēšanas secību.
2. Nomizojiet rabarbera kātu un sagrieziet to gabaliņos.
3. Blenderī ielejiet pienu un pieberiet rabarberu gabaliņus. Blendējiet aptuveni 1min., pievienojiet pārslas un blendējiet vēl 1 min.
4. Iegūtajam dzērienam pievienojiet zaļumus, sablendējiet, tad pievienojiet dateles un vēl nedaudz blendējiet.
5. Ja vēlaties baudīt vēsāku dzērienu, pievienojiet nedaudz ledus. Baudiet uzreiz.

Publicitātes foto
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieces padoms: kā “pārziemināt” garšaugus
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Spageti ar ķiršu tomātiņiem, baziliku un olīvām – kā vislabākajos restorānos
15 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Tuvojas ziema! Kā sagatavot guļbaļķu ēku, lai tur būtu sausi un silti?
15 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ainavu dārzniece: tieši tagad ir īstais laiks stādīt sīpolpuķes
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Slimnīca atklāj, ar kurām vakcīnām potējušies Covid-19 pacienti, kas ir nonākuši stacionārā 142
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pret stulbo arī paši dievi cīnās veltīgi!” Šadurskis uzskata, ka skolotāju atklātajai vēstulei vieta miskastē 308
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Deputāts atklāj, vai pēc 15. novembra vakcinētie iedzīvotāji varēs atgriezties normālā dzīvē 148
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šis cilvēks ir ļauns un, iespējams, mentāli slims”: deputāts Artuss Kaimiņš brīdina par Gobzemu 87
18 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Latvijai nav lielas izvēles, kā tikai vakcinētajiem atcelt “lokdaunu” paredzētajā datumā 124
13 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Brokoļu un siera pīrāgs: ļoti gardi! 1
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Bļoda ar ūdeni, kvadrāts ar apli, nosvītrots trīsstūris: ko nozīmē daudzie simboli uz apģērbu etiķetēm? 1
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Lai nākamgad āboli būtu bez tārpiem un plūmes nepūtu, jāsāk rosīties jau tagad
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 25.oktobra līdz 1.novembrim: stāda krūmus un augļukokus, novāc pēdējos sakņaugus 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīgie biezpiena plācenīši ar dārzeņiem
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Krāšņi zied līdz pat oktobrim! 5 jautājumi, kas jāzina par klinšrozītēm
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts mediķu mobilizācijas rīkojumu valdībā tomēr šonedēļ nevirzīs 46
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Saspīlējums starp veselības nozari un ministru ir kritisks 42
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Bondars: Pavļutam pašam jālemj, vai turpināt darbu 27
7 stundas
LA
LA
Ziņas
FOTO. Tukši spokainās Rīgas ielas. Kā galvaspilsēta izskatās komandantstundā 14
6 stundas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Dodas pie veterinār­ārstiem pēc attārpošanas zālēm kā Covid-19 apturēšanas līdzekļa – kas notiek cilvēku galvās? 1
7 stundas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Iespējams, ūdens nemaz neeksistē! Respektablu zinātnieku paziņojums raisa jautājumu “jūru” 21
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jelgavā iereibis vīrietis komandantstundas laikā bēg no policijas un tiek pie 100 eiro soda 20
11 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Gadiem ilgā kapeņu senlietu sāga: vai skitu zeltu atdos Ukrainai vai Krievijai? 17
9 stundas
Raivis Šveicars
Ziņas
Ar dažādām krāpnieku shēmām saskārusies virkne Latvijas slavenību. Finansiāli tiek apkrāpti tie, kas viltus reklāmām uzķeras 12
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kadri no Rīgas 1. slimnīcas Covid-19 nodaļas 32
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Jaunā paaudze aug stulba.” Zaržeckis skaidro, kāpēc aizslēgt skolas ir liela kļūda 68
23 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
Jauns spēlētājs fiktīvās deklarēšanās spēlītei. Nākamgad augs nodoklis 40
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieces padoms: kā “pārziemināt” garšaugus
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
No hercogienes par ASV prezidenti: Megana Mārkla turpina strādāt pie saviem ambiciozajiem plāniem 20
17 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Tuvojas ziema! Kā sagatavot guļbaļķu ēku, lai tur būtu sausi un silti?
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Estrādes mūzikas zvaigzne Žoržs Siksna ar sievu iepazinies, kad viņai bija 16 gadi 16
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ralfs Nemiro: Enerģētikā jebkurš lēmums ietekmē mūsu nākotni turpmākos 15 gadus 12
19 stundas
LA
LA
Ziņas
FOTO. Tukši spokainās Rīgas ielas. Kā galvaspilsēta izskatās komandantstundā 14
22:37
LE
LETA
Ziņas
Valsts prezidents: Vainīgo meklēšana Covid-19 krīzē ir drošs veids, kā šo krīzi padziļināt 13
22:06
LA
LA.LV
Ziņas
Bondars: Pavļutam pašam jālemj, vai turpināt darbu 27
21:30